The page cannot be displayed because you are using Internet Explorer version 8 or lower.

Please consider upgrading your browser here

Vi bruger cookies på denne hjemmeside. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Accepter

 
 
 
 

Danmarks Nationale Biobank

Biobanken bliver landets 'moderfryser' med plads til 30 millioner prøver bestående af bl.a. blod, væv og DNA og vil skabe grundlaget for mange af fremtidens vigtige forskningsresultater inden for bekæmpelse af sygdomme.

 

MADS MELBYE, PROFESSOR, ADM. DIREKTØR I STATENS SERUM INSTITUT OG LEDER AF DANMARKS NATIONALE BIOBANK

Her bor hele den danske befolkning

Gennem årene har det danske samfund opbygget unikke, nationale registre med information om alle landets indbyggere. Samtidig har den danske sundhedssektor rutinemæssigt indsamlet biologisk materiale fra et stort antal mennesker.

Danmarks Nationale Biobank ved Statens Serum Institut giver for første gang forskere et samlet overblik over og adgang til adskillige millioner biologiske prøver fra det danske sundhedsvæsen. Samtidig bliver det muligt at koble disse til informationen i de nationale registre. Dette giver nye muligheder for at forske i sygdommes årsager, forebyggelse og behandling.

DETALJERET INFORMATION

Danmarks Nationale Biobank er et trestrenget projekt, der består af et biobank register, en stor fysisk biobank og et koordinerende center. I det Nationale Biobank-register er der detaljeret information om patientprøver bestående af bl.a. blod, væv og DNA. En forsker vil f.eks. kunne finde blodprøver fra kræftpatienter – fra før de udviklede kræft – og bruge prøverne til at studere tidlige tegn på senere sygdomsudvikling.

Den 2.400 m2 store fysiske biobank er blandt verdens største og mest avancerede med bl.a. en 19 meter lang automatiseret fryser,  hvor robotter sørger for at indsætte, genfinde og udlevere de biologiske prøver. Ansatte i biobankens Koordinerende Center er eksperter i håndtering og behandling af det biologiske materiale og kan rådgive og assistere forskerne i spørgsmål, der relaterer sig til brugen af biobankregisteret og biobanken.

Danmarks Nationale Biobank styrker dansk forskningsinfrastruktur og skaber nye perspektiver for sundhedsvidenskabelig forskning og internationalt forskningssamarbejde. Forskningsprojekter vil blive vurderet i det Videnskabsetiske Komitésystem, inden der gives adgang til at koble biologisk materiale fra et individ sammen med information fra de nationale registre, siger administrerende direktør for Statens Serum Institut, professor Mads Melbye.

Danmarks Nationale Biobank er etablereret i samarbejde med Statens Serum Institut, som i 2009–2010 modtog en 10 årig bevilling på i alt DKK 118 millioner fra Novo Nordisk Fonden. Biobanken åbnede i 2012. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser og Lundbeckfonden har også bidraget til etableringen af biobanken.

 

Relaterede Nyheder