The page cannot be displayed because you are using Internet Explorer version 8 or lower.

Please consider upgrading your browser here

Vi bruger cookies på denne hjemmeside. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Accepter

 
 
 
 

Novo Nordisk Foundation Center For Protein Research

Centret har et enormt potentiale og skaber fantastiske rammer og muligheder for proteinforskere på alle trin af deres karriere.

 

JIRI LUKAS, PROFESSOR OG DIREKTØR, NOVO NORDISK FOUNDATION CENTER FOR PROTEIN RESEARCH

NYE STANDARDER FOR PROTEINFORSKNING

En celles tilstand og egenskaber bestemmes i høj grad af, hvilke proteiner cellen producerer, hvordan disse proteiner modificeres, og hvordan de interagerer med hinanden.

Protein-relateret teknologi har potentiale til at revolutionere vores forståelse af komplekse biologiske systemer og sygdomsprocesser i endnu højere grad, end genomiske teknikker har gjort. At indfri dette potentiale kræver dog en koordineret indsats. Formålet med Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research er at samle de fornødne proteinteknologier under ét tag og skabe et center for proteinforskning af højeste internationale kvalitet i Danmark.

Visionen for centret er at blive verdensførende inden for integrerede proteinteknologier og deres anvendelse for at øge forståelsen af biologiske processer i sundhed og sygdom. Dette skal opnås ved at udvikle centerets platforme for integreret proteinteknologi og systemer til håndtering af store mængder heterogene data, at uddanne den næste generation af ledende proteinforskere samt at blive den førende globale partner inden for proteinforskning.

SYNERGI GENNEM SAMARBEJDE

På Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research fokuseres på fire forskningsområder, der komplementerer hinanden (proteomik, proteinstruktur, proteinsignalering og systembiologi), og som hver især understøttes af avancerede proteinteknologiske platforme (massespektrometri, proteinproduktion og karakterisering, proteinmikroskopi samt databehandling).

Fordelen ved at samle denne viden og teknologi under samme tag er muligheden for at skabe synergi gennem samarbejder på tværs af de fire overordnede forskningsområder. Centrets forskere samarbejder desuden med adskillige partnere i Danmark samt nogle af de bedste laboratorier internationalt, i både den offentlige og private sektor.

Jiri Lukas, direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, siger:

- Ved at kombinere førende proteinteknologier, systemer til håndtering af store datamængder og et stærkt fokus på proteiners funktion og virkningsmekanisme er vi i stand til at konkurrere på højeste internationale plan, når det gælder afkodning af, hvordan proteiner fungerer i celler og væv hos henholdsvis raske og syge mennesker.

- Gennem vores fokus på proteinteknologi skaber vi også fremragende uddannelsesmuligheder for unge ambitiøse proteinforskere og ruster dem til ledende stillinger i universitetsverdenen såvel som industrien, siger Jiri Lukas.

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research blev etableret i samarbejde med Københavns Universitet, som i 2007 fik en 10-årig bevilling på i alt DKK 600 millioner. fra Novo Nordisk Fonden til etablering og drift af centret. Centret åbnede i 2009. I 2014 modtog universitetet yderligere DKK 180 millioner. fra fonden til forlængelse og styrkelse af centrets aktiviteter til og med 2019. Aktuelt arbejder 167 personer i centret, hvoraf en stor del er rekrutteret i udlandet.