Ansøg om midler

Ambitiøs forsker vil med fluorescerende molekyler måle hastigheden på biokemiske processer

Professor Bo Wegge Laursen modtager en bevilling på 13,7 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til et ekstraordinært ambitiøst forsknings-projekt, hvor han vil udvikle værktøjer til at kortlægge den hastighed, som kemiske processer foregår med inde i levende celler. Bevillingen er givet som en del af fondens nye forskningsprogram NERD, der støtter vilde og kreative forskningsideer.

Nogle gange falder store videnskabelige opdagelser ned i skødet på forskere, uden at de knap registrerer det.

Sådan skete det også for professor Bo Wegge Laursen fra Kemisk Institut ved Københavns Universitet.

Det hele startede med, at han i et eksperiment med et fluorescerende stof til at måle en væskes surhedsgrad fandt noget i sine resultater, der ikke helt passede. Der var en, på det tidspunkt, uforklarlig afvigelse. Bo Wegge Laursen tænkte ikke så meget over det til at starte med og publicerede sine data, som han havde gjort så ofte før.

Noget tid efter kiggede han på data én gang til, og her opdagede han pludselig, at afvigelsen slet ikke var en afvigelse. I stedet pegede data på, at hans fluorescerende farvestof som det første i verden effektivt kunne måle hastigheden på syre-basereaktioner i en væske.

Bo Wegge Laursen indså med det samme, at der i opdagelsen lå et stort grundvidenskabeligt, forskningsmæssigt og medicinsk potentiale, som han nu har modtaget en bevilling på 13,7 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens nye NERD-program til at realisere.

»Der ligger nogle klare muligheder for at udvikle nye værktøjer, der kan give en helt ny indsigt i kemiske og biologiske processer, og det er de værktøjer, som vi med bevillingen gerne vil udvikle,« siger Bo Wegge Laursen.

Fluorescerende stof måler hastighed på syre-base-reaktioner
Bo Wegge Laursens opdagelse går meget simpelt ud på, at han med sit fluorescerende stof kan måle, hvor hurtigt syrer og baser reagerer med hinanden i en væske. To væsker kan sagtens være lige sure (have samme pH), men have forskellige indhold af syre- og basemolekyler, der hele tiden støder ind i og reagerer med hinanden. Jo flere syre- og basemolekyler der er til stede i væsken, des hurtigere foregår syre-base-reaktionerne, men det kan man ikke se, hvis man blot måler på væskens surhedsgrad.

»Der fandtes ikke før nu nogle molekyler, som simpelt og effektivt kan måle hastigheden på den proces,« forklarer Bo Wegge Laursen.

Molekyle kan måske finde kræft i kroppen
I forskningsarbejdet vil Bo Wegge Laursen sammen med sine studerende og medarbejdere udvikle værktøjer på baggrund af fundet. Disse værktøjer skal blandt andet kunne måle, hvordan syre-basereaktionerne varierer forskellige steder i en levende celle eller over tid i en cellecyklus.

Der kan også være forskelle på de kemiske hastigheder i raske og syge celler. Allerede nu ved forskere, at kræftceller har en lavere surhedsgrad end raske celler, og måske er hastigheden på syre-base-reaktionerne også ændret.

På den måde kan man forestille sig, at Bo Wegge Laursens molekyle kan benyttes til at finde kræftceller eller give forskere større indsigt i de kemiske forskelle mellem raske og syge celler.

»Vi ved ikke endnu, hvad vi kommer til at finde, men vi vil udvikle værktøjer, som åbner for et helt nyt vindue til den biologiske verden. Måske kan vi opdage kræft meget tidligt, hvis det viser sig, at reaktionshastigheden mellem syrer og baser er noget af det første, som ændrer sig, når en celle går fra at være rask til at blive syg,« siger Bo Wegge Laursen.

Vil lave fed grundforskning
Bo Wegge Laursen har med NERD-bevillingen fra Novo Nordisk Fonden fået ro på til at koncentrere sig om opgaven og finde ud af, hvad hans mere eller mindre tilfældige opdagelse egentlig kan bruges til.

NERD-bevillingen, der løber over 7 år, giver ham mulighed for at fordybe sig i emnet og udforske potentialet uden at skulle komme op med allerede forudbestemte resultater. I stedet kan han se, hvor forskningen fører ham hen.

»Det giver mig en mulighed for at fordybe mig i et virkelig spændende projekt, og det er jeg rigtig begejstret for. Så må vi se, hvad der kommer ud af det. Nu skal jeg i hvert fald først have lavet noget rigtig fed grundforskning,« siger Bo Wegge Laursen.

Bo Wegge Laursen fortæller også, at han ikke er alene om projektet, men at forskningen er resultatet af et teamwork mellem ham og flere dygtige og unge forskere og forskerstuderende, som laver essentielle dele af arbejdet.

NERD (New Exploratory Research and Discovery) er et nyt forskningsprogram lanceret af Novo Nordisk Fonden. I programmet støtter fonden vilde og kreative forskningsideer inden for naturvidenskab og teknisk videnskab. Det nye program er målrettet ambitiøse, dedikerede forskere, der prioriterer at forfølge egne kreative ideer i laboratoriet og ønsker at fastholde fokus på et emne over lang tid for derigennem at frembringe ny original viden. Fonden har afsat i alt knap 300 mio. kr. til programmet.

De første otte bevillinger i programmet er netop uddelt. Læs mere her.

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, [email protected]