Ansøg om midler

Forskere Bag Værktøj Til Ændring Af Organismers Gener Deler Novozymes Prisen

"De to prismodtagere – Emmanuelle Charpentier og Virginijus Siksnys – har været forrest i udviklingen af CRISPR-teknologien. De er begge indlysende modtagere af Novozymes Prisen 2017," siger Søren Molin, formand for priskomiteen.

Novozymes Prisen 2017 går til Emmanuelle Charpentier, leder, Department of Regulation in Infection Biology, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin, Tyskland, og Virginijus Siksnys, professor, Institute of Biotechnology, Vilnius University, Litauen.

Emmanuelle Charpentier og Virginijus Siksnys modtager prisen for deres banebrydende forskning, som har spillet en afgørende rolle for udvikling af det genetiske værktøj CRISPR-Cas9 – en slags molekylær saks – som gør forskere i stand til præcist og effektivt at klippe i og ændre på forskellige organismers gener, herunder bakterier, mus og sågar mennesker.

For blot få år siden var ændring af gener i mange organismer en meget kompliceret og tidskrævende proces, som krævede udvikling af proteiner, der kunne klippe et specifikt sted i genomet. Med udviklingen af CRISPR-Cas9-teknologien er tidsforbruget i forbindelse med målretning af organismer til bioteknologiske anvendelser dramatisk reduceret, og forskere over hele verden har kastet sig over den nye teknologi. Systemet har desuden vist et enormt potentiale for f.eks. behandling af sygdom hos mennesker, ligesom teknologien kan udnyttes til at skabe egenskaber i afgrøder, der gør dem mere robuste.

Novozymes Prisen belønner en enestående forskningsindsats eller teknologisk indsats, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab. Det er første gang, at to forskere deler prisen, der er på tre mio. kr. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Emmanuelle Charpentier siger:

“Jeg er meget beæret over at modtage Novozymes Prisen 2017. CRISPR-Cas9-teknologien er i sandhed transformerende for life science og tilbyder hurtig og effektiv gensplejsning i celler og organismer i de tre biologiske domæner. Jeg vil gerne takke mit team, der har ledsaget mig i rejsen fra opdagelsen af tracrRNA i det humane patogen Streptococcus pyogenes og frem til dechifrering af dual-RNA Cas9-mekanismen og dens udvikling i bakterier. Jeg er overvældet af teknologiens store succes og dens mange anvendelser. Jeg vil gerne takke Novo Nordisk Fonden for tildelingen af prisen, der vil understøtte min forskning i forståelse af bakterielle infektionsmekanismer.”

Virginijus Siksnys siger:

“Det er en stor ære og et privilegium at modtage Novozymes Prisen. Vi forsøgte i mange år at forstå de molekylære systemer, der beskytter bakterier mod invaderende virus. Jeg er utrolig glad for, at vores forskning, der har haft til formål at dechifrere CRISPR-mekanismer, har banet vejen for udvikling af nye genom-redigeringsværktøjer og nu anerkendes med Novozymes Prisen. Det er et dejligt eksempel på, at forskning, som er drevet af nysgerrighed og sigter mod at forstå grundlæggende biologiske spørgsmål, kan få banebrydende anvendelsesmuligheder.”

“Tildelingen af Novozymes Prisen giver mig en unik mulighed for at udforske nye forskningsområder,” siger han.

BAKTERIERS IMMUNSYSTEM

CRISPR-systemet blev opdaget via forskning i bakteriers “immunsystem”. Bakterierne bruger systemet til at klippe og gemme gensekvenser fra indtrængende vira, så de kan genkende og forsvare sig mod dem senere. Emmanuelle Charpentier og Virginijus Siksnys har spillet hver deres afgørende rolle i forbindelse med opklaring af detaljerne i dette systems virkningsmekanisme og påvisning af, hvordan dette kan udnyttes teknologisk til præcis redigering af genomer i mange forskellige organismer. Teknologien er en foreløbig kulmination på mange års søgen efter mere effektive og præcise måder at ændre levende cellers genom.

“Udviklingen af CRISPR-teknologien har med et slag banet vej for hurtige og præcise ændringer i genomer i alle typer organismer fra bakterier til menneskeceller. Blandt de mange fantastiske muligheder, som CRISPR-teknologien åbner op for, er design af cellefabrikker med uhørt effektivitet og præcision, hvilket er en indlysende bioteknologisk gevinst, som allerede har ændret perspektiverne i forbindelse med grøn teknologi og biologisk produktion af kemikalier og lægemidler,” siger Søren Molin, formand for priskomiteen.

“De to prismodtagere – Emmanuelle Charpentier og Virginijus Siksnys – har været forrest i udviklingen af CRISPR-teknologien. Fra hver sit forskningsområde muliggjorde de springet fra en række biologiske opdagelser til store gennembrud med helt uoverskuelige konsekvenser for bioteknologien og andre vigtige områder. De er begge indlysende modtagere af Novozymes Prisen 2017 – fem år efter deres respektive banebrydende arbejder,” siger han.

OM EMMANUELLE CHARPENTIER

Født 1968 i Frankrig

1995: Ph.d. fra Pasteur Institute, Frankrig

1996–2002: Postdoc ved vidensinstitutioner i New York og Memphis, USA

2002–2013: Assistant og Associate Professor, Vienna University, Østrig og Umeå University, Sverige

2013–2015: Professor, Helmholtz Centre for Infection Research i Braunschweig, Tyskland

2015–: Leder, Department of Regulation in Infection Biology, Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin, Tyskland

Har tidligere vundet bl.a. the Breakthrough Prize in Life Sciences samt Tysklands fornemste forskningspris, Gottfried Wilhelm Leibniz Prize

Blev i 2015 udnævnt af Time Magazine til en af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden

OM VIRGINIJUS SIKSNYS

Født 1956 i Litauen

1978: Kandidatgrad i kemi fra Vilnius University

1983: Ph.d. fra Lomonosov Moscow State University

1995–: Leder, Department of Protein–DNA Interactions, Institute of Biotechnology, Vilnius University

2001: Modtager af Lithuanian Science Award

2006–: Professor, Vilnius University

2006–: Medlem, Lithuanian Academy of Sciences

2016: Warren Alpert Foundation Award

2016: EMBO Medlem

OM NOVOZYMES PRISEN

Novozymes Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger.

Prisen er på tre mio. kr. Heraf er 2,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens 500.000 kr. er til prismodtageren personligt.

Prisen uddeles for en overvejende europæisk indsats. En prismodtager skal være ansat ved en offentlig eller non-profit vidensinstitution i et europæisk land. Der er ingen krav til prismodtagerens nationalitet. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden på baggrund af modtagne nomineringer og efter indstilling fra fondens Novozymes Priskomite. Enhver kan nominere en kandidat til prisen.

YDERLIGERE INFORMATION:

Emmanuelle Charpentier, Professor, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin, Tyskland, Visiting Professor, Umeå University, Umeå, Sverige, [email protected], tlf.: +49 30 28460 413

Virginijus Siksnys, Professor, Vilnius University, Institute of Biotechnology, Vilnius, Litauen, [email protected], tlf.: +370 5 223 43 54

Søren Molin, professor, DTU, formand for priskomiteen, [email protected], tlf.: 2031 8210

Christian Mostrup, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected], tlf.: 3067 4805.