Ansøg om midler

Kampen Mod Bakteriernes Hemmelige Våben

'- Det er vigtigt for forskere at flytte, idet det giver ny inspiration og ny dynamik, siger Kenn Gerdes, professor på Biologisk Institut, Københavns Universitet.

Skal Danmark være forskningsførende, er det hele tiden nødvendigt med ny viden og inspiration udefra.

Derfor har fonden oprettet Novo Nordisk Foundation Laureate Research Grants. De syvårige bevillinger på DKK 40 millioner har til formål at trække internationale topforskere til Danmark og styrke danske forskningsmiljøer.

For godt to år siden modtog professor Kenn Gerdes som en af de første en af disse bevillinger. Han har siden gradvist flyttet alle sine forskningsaktiviteter fra Newcastle University i Storbritannien til Københavns Universitet.

– I Newcastle var jeg en del af et af verdens bedste miljøer inden for molekylær mikrobiologi. Det har givet mig faglig viden og inspiration – og også indsigt i, hvor meget forskerne kan hjælpe hinanden og ikke kun konkurrere. Mit håb er at kunne bringe den viden og arbejdsform videre til mine egne studerende og andre grupper, siger Kenn Gerdes.

Den internationalt anerkendte professor er blandt verdens førende inden for forskning i bakteriepersistens, en hyppig årsag til kroniske, recividerende eller dødelige infektioner.

– Penicillin er et fremragende medikament til at bekæmpe bakterier. Men ikke alle bakterier dræbes af penicillinbehandlingen, og så må behandlingen gentages igen og igen med risiko for udvikling af resistens, siger Kenn Gerdes.

Han forklarer, at en årsag til bakteriernes overlevelsesevne er, at de har en form for hemmeligt våben:

– Når bakterier angribes af kroppens immunforsvar, svarer de igen. Et af svarene er, at nogle bakterier går i dvale, og de påvirkes derved ikke af immunforsvaret eller af antibiotika. I starten af en infektion er det ikke ret mange bakterier, der går i dvale, men senere, især når bakterierne stresses, viser vores studier, at helt op imod en tiendedel af bakterierne kan gå i dvale.

– Vi har opdaget, at denne dvale styres af et bestemt molekyle, som findes i praktisk talt alle patogene bakterier, og som er nødvendigt for, at bakterierne kan give sygdom. Molekylet styrer bakteriernes mekanismer, der sikrer, at de kan overleve inde i en levende organisme.

BEDRE BEHANDLING

Kenn Gerdes’ forskning i Danmark øger forståelsen for, hvordan dette molekyle tillader bakterierne at gå i dvale. Formålet er at fremme udviklingen af nye metoder til bekæmpelse af tilbagevendende og kroniske infektioner.

– Det vigtigste for os er at forstå den bagvedliggende proces. Hvis vi kan finde et kemisk stof, som hæmmer det enzym, som danner molekylet, vil vi muligvis have et nyt antibiotikum og derved bedre behandlingsmuligheder, siger Kenn Gerdes, der netop også har modtaget midler fra Grundforskningsfonden til at etablere et Center of Excellence til yderligere at forske i, hvorledes bakterier går i dvale og kommer til live igen.

Efter otte år i Newcastle så Kenn Gerdes frem til at komme til København:

– Jeg havde gode forhold i Newcastle, men jeg er dansker og vil gerne være i det danske system og være med til at uddanne danske studerende, siger han.

Professor Lars Fugger, medlem af Novo Nordisk Fondens bestyrelse og formand for fondens udvalg for Laureate Research Grants, siger:

– Det er værdifuldt for Danmark, at vi kan tiltrække forskere som Kenn Gerdes. Tilstedeværelsen af internationale topforskere vil løfte kvaliteten af dansk forskning og samtidig inspirere unge talenter.