Ansøg om midler

Mikrokøkkener med solstrøm skal lette presset på Ugandas knappe ressourcer

Solcelledrevne mikrokøkkener skal forebygge afskovning og forbedre flygtningefamiliers forretningsmuligheder i Uganda. Foto: Caritas Danmark.

I det nordlige Uganda ligger flygtningelejren Bidibidi. Flygtningelejren er hjem for mange af de mere end 1,2 millioner flygtninge, som Uganda huser fra nabolande som Sydsudan, Burundi og Den Demokratiske Republik Congo.

Den store tilstrømning af flygtninge lægger pres på de naturressourcer i området. Særligt pres er der på adgangen til brænde, der sammen med trækul er den primære kilde til optænding, når der laves mad. Den store efterspørgsel på brænde skaber afskovning i stor stil og giver anledning til konflikter om ressourcer i og omkring flygtningelejren.

For at imødegå den udbredte afskovning, der er ved at brede sig i dele af Uganda, vil Caritas Danmark i et nyt projekt sælge solcelledrevne mikrokøkkener i Bidibidi-lejren. Mikrokøkkenet går under navnet ECOCA og er udviklet af den danske start-up-virksomhed PESITHO.

”FN har vurderet, at området omkring Bidibidi-lejren vil løbe tør for træressourcer allerede i midten af 2020. Det er særdeles problematisk og kræver nogle nye løsninger, der kan give både lokalbefolkningen og flygtningene i lejren mulighed for at fortsætte med madlavningen uden at tære på naturressourcerne. Derfor vil vi give 175 familier i Bidibidi-lejren mulighed for at købe et ECOCA på afbetaling til en pris, hvor de faktisk får en økonomisk gevinst ud af at skifte brænde og trækul ud med et solcelledrevent alternativ,” forklarer Maj Forum, programkoordinator for innovation i Caritas Danmark.

De 175 mikrokøkkener skal sælges til familier i flygtningelejren Bidibidi til en reduceret pris, hvor 2/3 af prisen betales af en finansieringsmodel, som Caritas Danmark er ved at opbygge. Hver familie skal betale ca. USD 150 for deres mikrokøkken, som de tilbagebetaler via en afdragsordning. Ifølge Caritas Danmark vil familierne både på kort og lang sigt spare penge ved at investere i mikrokøkkenet frem for at fortsætte med at bruge de begrænsede naturressourcer til den daglige madlavning.

”De USD 150 bliver delt op i ratebetalinger over 12-18 måneder. Vores undersøgelser viser, at de månedlige betalinger vil være mindre end det beløb, familierne bruger på brænde, strøm og lyskilder hver måned. Derfor er det en bæredygtig investering for familierne på både kort og lang sigt,” siger Maj Forum.

Forretningsmuligheder indbygget i køkkenet
Projektet i Uganda er del af en større indsats, som Caritas Danmark finansierer under en strategisk partnerskabsaftale med Danida. Projektet er desuden støttet med 749.944 kroner af Novo Nordisk Fonden, som for nylig bevilgede godt 15 mio. til danske og internationale hjælpeorganisationer fordelt på 20 projekter.

Caritas Danmarks nye projekt i Uganda har til formål at etablere og teste nogle finansieringsmekanismer som skal sikre en udbredelse af ECOCA i større skala. Én af disse mekanismer er oprettelsen af en roterende fond. Fonden kommer dels til at bestå af den indkomst, som Caritas Danmark får fra ratebetalingerne for hver enkelt ECOCA, som sælges, og dels af finansiering gennem CO2-kvoter. Pengene kan efterfølgende bruges til at subsidiere nye køb af ECOCA, så flere familier kan få gavn af teknologien.

En anden mekanisme er indførelsen af et kreditsystem, der kører via smart-card, som bliver installeret i de enkelte ECOCA-apparater. Når smart-cardet er tanket op, kan ECOCA’en bruges. Optankningen, som udgør den månedlige indbetaling til ECOCA-lånet, skal foregå på en lokal stand, hvor brugerne også kan få hjælp til at vedligeholde og reparere deres ECOCA. Arbejdet her skal varetages af lokale medarbejdere, som har modtaget træning.

Foruden lokale arbejdspladser forbundet til salg og vedligehold af ECOCA’en har projektet som mål at give familierne mulighed for at udvikle forretningsmodeller ved hjælp af deres ECOCA. Mikrokøkkenet kan nemlig bruges til andet end madlavning.

”Elektricitet er en ressource, man kan tjene penge på. De test, vi hidtil har udført i Bidibidi-lejren viser, at brugerne kan lave en forretning ud af at stille deres ECOCA til rådighed til opladning af mobiltelefoner eller andre elektriske apparater som eksempelvis hårtrimmere. Langt fra alle har adgang til strøm, så derfor kan familierne enten tjene penge på simpelthen at tilbyde en strømkilde eller bygge en større forretning som eksempelvis en frisørsalon op på baggrund af deres ECOCA,” siger Maj Forum.

Yderligere information:

Maj Forum, programkoordinator, innovation, Caritas Danmark, tlf.: 3818 0020, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, cims@novo.