Ansøg om midler

“Næste Gang Skal Mine Studerende Med”

Forskere lovpriser "Cell Factories and Biosustainability", den seneste udgave af Copenhagen Bioscience Conferences (CBC).

I sin karriere har adjunkt og gruppeleder Sotirios Kampranis fra University of Crete, Grækenland, deltaget i adskillige konferencer. Alligevel skiller hans oplevelse på Favrholm sig klart ud fra mængden.

– Jeg tror, jeg deltager i cirka fem konferencer om året, fortæller han.

– Men jeg synes, at netop denne konference er en af de bedst organiserede, jeg har oplevet. Rammerne og faciliteterne har været perfekte. Alle præsentationer fandt sted til tiden, der var tid til debat, og man følte ikke noget tidspres. Jeg vil helt sikkert anbefale den til andre, siger han.

På den fire-dages konference, som fandt sted 18. til 21. maj, stod en række af verdens dygtigste forskere på området i spidsen for et program, som fokuserede på teknologi inden for konstruktion af cellefabrikker. Emnerne omfattede “enzymteknologi”, “fremspirende teknologier” og “genom-redigering”.

Et af hovednavnene på konferencen  var professor Jonathan Weissman fra University of California San Francisco, USA:

– Konferencen er fremragende. Her er en rigtig god gruppe mennesker og en dejlig blanding af akademisk forskning og så mere industrielle ting, sagde han under en poster session.

LIDT UD OVER DET SÆDVANLIGE

En anden taler, professor Jack Pronk fra Delft University of Technology i Holland, var imponeret over den videnskab, som blev præsenteret under konferencen:

– Det var lykkedes for arrangørerne at få forelæsninger på programmet om spændende emner, der lå lidt uden for det sædvanlige. For eksempel var jeg meget begejstret for præsentationen fra professor Derek Lovley om mikrobiel elektrosyntese, som er en fascinerende ny tilgang til fremstilling af kemikalier ud fra elektricitet og CO2, siger han.

Thian Zhan, gruppeleder på Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, som var vært for konferencen, var ligeledes tilfreds:

– Konferencen har virket som en slags brainstorm af viden. Jeg har fået en masse ny inspiration fra foredragene og fra at tale med eksperter på de forskellige områder, udtaler hun.

FOR FORSKERE PÅ ALLE KARRIERENIVEAUER

Konferencen var den 8. udgave af Copenhagen Bioscience Conferences. Formålet med konferencerne er at samle topforskere og unge forskertalenter, så de kan diskutere de nyeste videnskabelige resultater og emner inden for et bestemt område, således at konferencedeltagerne kan opbygge et internationalt netværk og udveksle viden og ideer og dermed styrke deres eget forskningsarbejde.

Konferencen havde 190 deltagere. Det var anden gang, at Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i samarbejde med Novo Nordisk Fonden var vært for en konference om cellefabrikker, men denne konference havde nye oplægsholdere og emner.

Seniorforsker Hyun Uk Kim fra University of South Korea deltog ligeledes på den første konference, som blev afholdt for to år siden, og han var vendt tilbage for at deltagere i 2015-udgaven.

– Det var ganske enkelt den bedste konference, jeg nogensinde har deltaget i. Jeg var virkelig imponeret over programmet og over stemningen på konferencen, som opmuntrer folk til at interagere. Jeg kunne også godt lide, at der var ikke var faste pladser ved middagen. Det gav mig lejlighed til at snakke med nye mennesker, som for eksempel Jack Pronk, som jeg talte med for første gang, fortæller han.

Hyun Uk Kim deler sin tid mellem University of South Korea og Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i Danmark.

Kunne du forestille dig at være i Danmark hele tiden?

– Jeg kan personligt godt lide den danske livsstil. Den skandinaviske livsstil generelt er meget populær blandt koreanere på grund af den balance, man finder i disse lande mellem arbejds- og privatliv. Jeg er ligeledes meget imponeret over det teamwork, man ser her. Det er fantastisk godt. Koreanere er også gode til at arbejde i grupper, men jeg synes, at det foregår på en lidt bedre måde her, som virker yderst konstruktiv. Jeg ville meget gerne være her på fuld tid, hvis jeg fik muligheden, tilføjer han.

MØD REDAKTØRERNE

Konferencedeltagerne kom fra over 20 lande, herunder Australien, USA og Thailand. Der deltog også tre editors fra videnskabelige tidsskrifter, som svarede på spørgsmål fra forskerne under Editors Corner-sessionen.

Nick Wigginton fra Science kunne se begge faggrupper drage fordel af dette.

– Den vigtigste del af mit job består i at opbygge en tillidsrelation til forskersamfundet. Ved at være til stede her får jeg mulighed for at finde frem til anmeldere og for at erfare, hvad det er for nogle spændende emner, som er under fremspiring. Det giver mig en større sikkerhed, når jeg vurderer afhandlinger, siger han.

– For forskerne er det mange gange blot en sort kasse, når de indleverer en afhandling til et tidsskrift. ‎D‎ette er en måde at sætte et navn på et ansigt og til at få tilbagemeldinger fra os på. De får lejlighed til at få noget feedback på, hvad vi foretager os, siger han.

ET TILLIDSVÆKKENDE MILJØ

Efter tre hektiske dage med videnskabelig debat sluttede konferencen med et besøg hos konferencens vært. Her kunne konferencedeltagerne få lejlighed til at se på centerets faciliteter.

For Sotirios Kampranis bar konferencen frugt, og turen til Danmark bliver måske ikke hans sidste.

– Konferencen drejede sig om cellefabrikker, hvilket i sig selv ikke er helt almindeligt. Det videnskabelige niveau var meget højt. Nogle af oplægsholderne var fremragende. Det var vigtigt, at de kom og var med her.

Ville du vende tilbage om to år, hvis der blev afholdt en ny konference til den tid?

– Det ville jeg så absolut forsøge. Næste gang vil jeg også prøve at få nogle af mine studerende med som deltagere, fordi jeg synes, at man her finder et rigtig godt miljø. Det er meget åbent over for diskussioner, udtaler han.