Ansøg om midler

Prisvinder har varmet danskernes hjerter i årtier

Professor Hans Erik Bøtker modtager Marie og August Krogh Prisen 2018 for sin forskning inden for hjertesygdomme. Prisen er på 1,5 mio. kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber. Hans Erik Bøtker har gennem sin forskning bl.a. udviklet en behandlingsmetode, der gør, at færre mennesker dør efter en blodprop i hjertet.

Akutte hjertetilfælde er den hyppigste årsag til død og efterfølgende sygdom. Hver fjerde menneske dør af en hjertekarsygdom, og langt den største dræber er en blodprop i hjertet.

Professor i hjertemedicin Hans Erik Bøtker har i mere end 30 år forsket i helbredelsen af hjertesygdomme. Det har bl.a. ført til udviklingen af en metode, hvor man med en simpel blodtrykmanchet kan holde hjerter i live i ambulancen på vej til hospitalet.

”Ideen bygger på en gammel teori om, at man ved at skabe iltmangel ét sted i kroppen kan få kroppen til at sende en række signaler, der har en gavnlig virkning på organer andre steder i kroppen, f.eks. hjertet. I første omgang foretog mine samarbejdspartnere undersøgelser ved at binde en snor om bagbenet på grise. Grisene fik derefter opereret deres hjerte med en såkaldt ballonudvidelse, som det også sker hos mennesker, der har haft en blodprop,” siger Hans Erik Bøtker, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Forskerne kunne se, at hvis grisene havde fået snøret deres ben inden operation, havde de det markant bedre efter operationen. Det fik forskerne til at udvikle en tilsvarende teknik for mennesker, men i stedet for at snøre bagben, satte forskerne simpelthen en blodtryksmanchet på armen, som de kunne stramme og løsne på vej i ambulancen.

”Eksperimentet virkede. Vi kunne se, at de mennesker, som havde modtaget behandlinger, havde markant mindre skade på hjertemusklen efter blodproppen. Ved opfølgning af patienterne i op til fire år havde de færre følgesygdomme og en lavere dødelighed efter deres blodprop i hjertet,” siger Hans Erik Bøtker.

Mange bidrag

Den nye teknik, remote iskæmisk konditionering, er kun ét af de mange bidrag Hans Erik Bøtker har givet til videnskaben og medicinen de seneste 30 år. Han har også forsket i hjertemusklens metabolisme, abnormiteter hos patienter med lidelsen angina pectoris og skademekanismer i forbindelse med akutte hjerteanfald.

For sin fremragende forskningsindsats modtager Hans Erik Bøtker Marie og August Krogh Prisen, som hvert år tildeles en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og er på 1,5 mio. kr.

Henrik Ullum, formand i LVS, siger: ”Hans Erik Bøtker modtager prisen for sin livslange, imponerende indsats for forskningen i og helbredelsen af hjertesygdomme i det danske sundhedsvæsen og samarbejde med udenlandske eksperter. Han har ydet og yder en anerkendt og betydelig forskningsindsats inden for flere meget vigtige områder, som gør ham til en særdeles værdifuld og aktiv videnskabsmand.”

Selv fremhæver Hans Erik Bøtker især det store nationale og internationale samarbejde som nøglen til sin resultater.

”Det meste af den forskning, jeg bedriver, er teamwork, så jeg er yderst taknemlig for, at jeg nu modtager denne meget ærefulde pris. Jeg har mange gode kollegaer, som jeg kan takke for godt samarbejde og de utroligt spændende resultater, vi sammen har opnået. Sammen vil vi fortsætte med at forstå hjertets sygdomsprocesser i detaljer, så vi kan redde endnu flere hjerteofres liv.”

Vil redde endnu flere hjerteofre

Inden Hans Erik Bøtkers metode kan blive en del af den faste rutine hos ambulanceredderne, er det nødvendigt at gentage proceduren på et stort antal patienter, så man kan sikre sig, at der ikke er bivirkninger, og at effekten er markant nok til, at en ambulanceredder bør bruge dyrebar tid på det. Lige nu er det forsøg undervejs i et internationalt samarbejde med England, Serbien og Spanien.

”Der kommer til at deltage 2.600 patienter fra Danmark, og vi håber, at den gavnlige effekt af konditioneringen er så god, at vi kan vise en større overlevelse efter en blodprop i hjertet, færre mén og en bevarelse af hjertets pumpefunktion,” siger Hans Erik Bøtker.

Hans Erik Bøtker får officielt overrakt prisen ved LVS’ årsmøde 26. januar.

Om Marie og August Krogh Prisen:

Marie og August Krogh Prisen er oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (tidligere Dansk Medicinsk Selskab) og er på 1,5 mio. kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og DKK 1.250.000 til prisvinderens forskning. Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden. Medlemsorganisationer i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.

Om Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber:

Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er paraplyorganisation for de lægevidenskabelige selskaber i Danmark og repræsenterer godt 25.000 medlemmer. LVS’ formål er at fremme dansk lægevidenskab og varetage de overordnede interesser for selskaberne i forhold til de centrale sundhedsmyndigheder og den nationale sundhedspolitik og i øvrigt fremme kendskabet til dansk lægevidenskab og lægevidenskabelig forskning i offentligheden. Organisationen blev grundlagt i 1919 som Dansk Medicinsk Selskab.

Yderligere information

Hans Erik Bøtker, professor, tlf.: 4029 3389, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden,
tlf.: 3067 4805, [email protected]