Ansøg om midler

Torben Hansen Skal Afholde Novo Nordisk Fondens Forelæsning 2015

Torben er professor og gruppelder ved Section for Metabolic Genetics ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Sygdommen der i dag kaldes type 2 diabetes har haft mange navne, såsom ikke-insulinafhængig sukkersyge og aldersdiabetes. Torben Hansen, der er blevet udpeget til at give Novo Nordisk Fondens Forelæsning 2015, mener, at type 2 diabetes faktisk burde have endnu flere navne, da det ikke er een sygdom, men en fællesbetegnelse for et spektrum af metaboliske forstyrrelser, hvor folk har forhøjedtblodsukker. Torben Hansen forsker derfor i udvikling specifikke metoder til at diagnosticere diabetikere.

“Praktiserende læger anvender diagnosen af type 2 diabetes til en personer, hvis blodglukose-niveau er forhøjet. Testen er billig og enkel, men diagnosen er upræcis”, forklarer Torben Hansen.

“De fleste af de 300.000 personer i Danmark diagnosticeret med type 2 diabetes får samme behandling. Det svarer til at give samme behandling til folk med forskellige former for kræft. Ligesom kræft, så har type 2 diabetes flere undertyper, og folk med disse undertyper skal have forskellig behandling”, forklarer Torben Hansen.

Flere undertyper af diabetes kategoriseret som “maturity-onset diabetes of the young” (MODY) ligner – og bliver ofte kategoriseret – som klassisk type 2-diabetes. Hver undertype af MODY kræver forskellig behandling. Torben Hansen og hans kolleger har udviklet en ny og billig DNA-test for at identificere forskellige undertyper af MODY.

“Vi kan på den måde give disse mennesker en bedre behandling og forbedre deres livskvalitet. Desuden kan samfundet reducere sundhedsudgifterne såvel som de alvorlige komplikationer, som mange mennesker med diabetes typisk får senere i livet”.

Torben Hansen er gruppeleder i Section for Metabolic Genetics ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Hans gruppe forsøger at finde genetiske indikatorer for diabetes. De fandt sidste år en fælles genvariant som 15-20% af alle type 2 diabetes-patienter i Grønland har. Mere end 80% af grønlændere i alderen 60 år og ældre med to kopier af dette gen vil udvikle type 2 diabetes.

“Vi kendte allerede en række genvarianter i de europæiske befolkninger, der har let øget risiko for at udvikle diabetes, men den nye genvariant har en langt mere udtalt effekt, end vi nogensinde har set før. Dette genvariant findes kun i grønlændere, og hvis du har arvet genet variant fra begge dine forældre, har du meget forhøjede blodglukose-niveauer efter indtagelse af et måltid, og risikoen for at udvikle diabetes er ekstremt høj”, forklarer Torben Hansen.

Måske skyldes den genvariant, der er blevet identificeret på Grønland en naturlig selektion som skyldes den traditionelle grønlandske kost bestod primært af protein og fedt fra havdyr, dvs. en ekstremt lav-glukose diæt. Men indtil videre er dette spekulationer. Resultaterne er publiceret i Nature i 2014 og kan bruges til forbedre forebyggelses- og behandlingsmuligheder for dem med en genetisk højrisiko.

“Det er altid fantastisk med store bevillinger til at støtte din forskning, men det unikke ved at få en pris er, at det har givet værdsatte kolleger indenfor dit forskningsfelt. Mennesker, der har kigget på dit arbejde og troede, at denne person har gjort en forskel i hans videnskabelige område, og har påvirket mulighederne for at forbedre diagnostik og behandling af diabetespatienter”, siger Torben Hansen.

Mette Marie Rosenkilde, formand for priskomiteen, udtaler:

“Torben Hansen er en banebrydende og visionær forsker i diabetes og fedme. Han er anerkendt og respekteret som ekspert i genetik både nationalt og internationalt”.

OM NOVO NORDISK FONDENS FORELÆSNING

Novo Nordisk Fondens Forelæsning gives for et fremragende bidrag inden for forskning og/eller behandling af diabetes. Foredraget holdes hvert år af en praktiserende forsker fra et nordisk land, der er inviteret til at holde et foredrag på den årlige konference i Scandinavian Society for the Study of Diabetes. Forskeren der bliver valgt til at give foredraget modtager en pris på 50.000 kr.

Et udvalg bestående af tre medlemmer fra Den Nordiske Forskningskomite ved Novo Nordisk Fonden og formanden for Scandinavian Society for the Study of Diabetes vælger foredragsholder. Udvalgets medlemmer og alle i foreningen kan nominere kandidater. Forelæsningen blev etableret i 1979 og blev oprindeligt kendt som Jacob E. Poulsen Prisen. Jacob E. Poulsen (1907-1988) var en overlæge tilknyttet Niels Steensens Hospital (nu Steno Diabetes Center) i 40 år, og en central figur Novo Nordisk Fondens historie.

Foredraget blev oprettet for at anerkende og værdsætte livslange bidrag til behandling og forskning i forbindelse med diabetes, der er indspirerende eksempler for unge læger og forskere. Ansvaret for Foredrag blev overført til det Scandinavian Society for the Study of Diabetes  i 1986 og i 1996 blev det omdøbt til Novo Nordisk Fondens Forelæsning .