Power-2-X og Kulstoffangst
Målgruppe
GymnasielærereFag
Naturvidenskabeligt grundforløb (NV), Fysik, Kemi, Teknikfag, Matematik, Teknologi, Naturvidenskabelig faggruppeNiveau
A, B, CKursusudbyder
Aalborg Universitet, Institut for EnergiBeskrivelse
Power-2-X-systemer vil i fremtiden spille en væsentlig rolle i vores energisystem. Systemerne skal anvendes til at producere, brændstoffer, kemikalier, materialer (plastic, cement, stål og andre vigtige produkter), medicin og muligvis også produkter til fødevarer - alt med bæredygtige kemiske processer baseret på elektricitet fra vedvarende energikilder. Samtidig skal teknologierne via Power-2-Power og kemisk energilagring (f.eks. af brint) bidrage til at balancere den fluktuerende vedvarende energiproduktion.Mange af de produkter, der skal produceres via power-2-x er baseret på kulstof. Kulstoffangst og kemisk syntese til produktion af bæredygtige kulbrinter er derfor helt centralt.
Teknologierne er ganske enkelt helt nødvendige for at opretholde mange at de ting vi i dag baserer på fossile energikilder, og virker ved at brint produceret med bæredygtig el kombineres med bæredygtigt kulstof fra enten biomasse eller fanget fra luften.
Gennem dette kursus vil du over 4 spændende kursusdage opnå dyb indsigt i, ”hands-on” og erfaring med spændende modeller og eksperimenter centreret omkring disse teknologier, der kan anvendes i undervisningen i fag som fysisk og kemi fra gymnasialt B-niveau til A-niveau, men som også vil kunne benyttes til at perspektivere på det naturvidenskabelige grundforløb (NV) samt teknikfag/teknologi.
Kursusprogram (heldage med undervisning fra kl. 9:00-15:00):
Dag 1: Introduktion til power-2-x-systemer og kulstofanvendelse i power-2-x.
Dag 2: Håndtering, transport og lagring af brint (H2) og CO2.
Dag 3: Power-2-power-teknologier og brændselscellesystemer.
Dag 4. Kulstoffangstteknologier (fangst fra punktkilder og luft).
Et CAS-værktøj til Windows-computere særligt udviklet til beregninger på systemerne af forskere på AAU Energi vil indgå i kurset og kan efterfølgende benyttes gratis af deltagerne inkl. de mange medfølgende eksempler.
Mange af de anvendte metoder og modeller til beregninger på systemerne, vil også kunne anvendes som applikation af stoffet i matematik A og fysik/kemi A.
Kurset undervises af erfarne professorer og lektorer på AAU Energi - et institut med mere end 200 af verdens førende energiforskere.
Kursuselementer
FN’s verdensmål , Klima / Bæredygtighed , Laboratorieøvelser / Eksperimenter, Algoritmer / Databehandling / Matematisk modellering, Naturvidenskabelige erkendelser / Ny forskningsviden , Engineering / Innovation / EntreprenørskabUndervisere
Mads Pagh NielsenKursusdage
Region
NordjyllandSted
Pontoppidanstræde 111, 9220 Aalborg ØDeadline for tilmelding til kursus hos kursusudbyder
5 januar 2027Link til kursusudbyder
http://www.energy.aau.dk