Novo Nordisk Fonden har afsat op til 50 millioner kr. til at støtte akademisk brug af den kraftfulde AI-supercomputer Gefion. Bevillingerne er åbne for forskere med tilknytning til danske akademiske forskningsinstitutioner.
Kunstig intelligens (AI) kan bruges til at accelerere innovationen inden for en lang række områder – fra udvikling af kvantecomputere og nye lægemidler til løsninger af samfundsmæssige udfordringer som f.eks. den grønne omstilling.
Siden sin indvielse i oktober sidste år har Danmarks AI-supercomputer, Gefion, været tilgængelig for udvalgte brugere fra både private og offentlige sektorer i en pilotfase. Et af disse pilotprojekter involverede udvikling af AI-drevne modeller til vejrudsigter – et projekt, der nu har resulteret i en flerårig aftale med Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) om at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
Gefion er nu gået ind i en kommerciel fase, hvor brugerne skal betale for adgang til den avancerede supercomputer. Mange akademiske forskningsgrupper mangler dog i øjeblikket de nødvendige økonomiske midler til at få adgang til Gefion, da denne omkostningspost typisk ikke har været inkluderet i budgetterne.
Derfor introducerer Novo Nordisk Fonden en midlertidig støttemulighed, der giver forskere tilknyttet danske forskningsinstitutioner mulighed for at ansøge om GPU-timer på Gefion til akademiske projekter inden for sundhed, bæredygtighed og life science-økosystemet.
Bevillingerne vil blive tildelt som vouchers til et specifikt antal GPU-timer på Gefion.
“Vores mål er at gøre det muligt at accelerere forskning ved hjælp af kraftfuld AI-teknologi. Gennem disse bevillinger ønsker vi at lukke en økonomisk kløft, indtil forskningsmiljøerne har inkluderet beregningsomkostninger i deres finansieringsbudgetter. Bevillingerne tjener også et andet formål, nemlig at udnytte den tilgængelige kapacitet på Gefion fuldt ud og gøre det muligt for forskningsmiljøerne at gøre brug af den værdi, Gefion leverer,” siger Lene Oddershede, Senior Vice President for Natural & Technical Sciences hos Novo Nordisk Fonden.
Hvem kan komme i betragtning til bevillingerne?
GPU-bevillingerne fra Novo Nordisk Fonden er åbne for akademiske forskere, som er tilknyttet danske forskningsinstitutioner og arbejder på et ikke-kommercielt projekt.
For at komme i betragtning til en GPU-bevilling skal forskningsprojektet være i overensstemmelse med Novo Nordisk Fondens strategi og mål, der inkluderer forskningsområder inden for sundhed, bæredygtighed og livsvidenskabsøkosystemet.
Både forskere med og uden eksisterende finansiering fra Novo Nordisk Fonden opfordres til at ansøge.
De projekter, der ansøges om brug af GPU-timer til, skal være tilstrækkeligt modne til at skalere deres AI-beregningsopgaver til flere GPU’er. Projekternes modenhed vil blive vurderet fra sag til sag i evalueringsprocessen.
Som en vigtig note til potentielle ansøgere er bevillingerne ikke tilgængelige for kommercielle aktiviteter i startups eller industrivirksomheder. Interessenter fra startups og industrien, der ønsker at gøre brug af Gefion, rådes derfor til at søge finansiering andetsteds.
Find mere information om GPU-bevillingerne her, herunder ansøgningsprocessen. Ansøgninger kan indsendes fra 25. april 2025.
Om Gefion
Gefion er en NVIDIA DGX SuperPOD AI-supercomputer, som drives af 1.528 NVIDIA H100 Tensor Core GPUs og er forbundet ved hjælp af NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netværk. Gefion opererer på kommerciel basis, hvor kunderne betaler for den GPU-beregningstid, de anvender.
Gefion er resultatet af et offentligt-privat samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), der har grundlagt DCAI, som nu ejer og driver Gefion. Få mere information om Gefion på www.dcai.dk.