FN’s Fødevareprogram (WFP) udvider sit partnerskab med Novo Nordisk Fonden gennem et nyt samarbejde, der også omfatter Udenrigsministeriet og Grundfos Fonden, for at opskalere indsatser for lokalproduceret skolemad i Kenya, Rwanda og Uganda.
Det nye partnerskab bygger på WFP’s mangeårige globale arbejde med skolemad for at sikre nærende og lokalt producerede skolemåltider, samtidig med at det styrker småbønders modstandsdygtighed over for klimaforandringer og fremmer mere energivenlig madlavning i skolerne. Partnerskabet har et stærkt fokus på forskning og læring og bygger også på Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden’s ekspertise.
Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fremhæver det potentiale, der er i et offentlig-privat partnerskab som dette: “Der kan opnås mere, når regeringen, erhvervslivet og civilsamfundet går sammen og finder løsninger i fællesskab. Det er en topprioritet for den danske regering at opbygge stærkere partnerskaber mellem offentlige og private aktører. Dette partnerskab er et godt eksempel på den ambition. Det vil ikke kun give nærende og sunde måltider til skolebørn og hjælpe med at forbedre fødevaresikkerheden, men også opbygge modstandskraft og skabe beskæftigelse i Kenya, Rwanda og Uganda.”
Mere end blot skolemåltider
I løbet af de næste tre år vil initiativet nå 321.400 elever på 375 skoler i hele Østafrika med nærende, lokalproducerede måltider. Omkring disse skoler vil partnerskabet opbygge et økosystem, der sikrer initiativets langsigtede bæredygtighed. Dette omfatter etablering af 1.300 skolehaver, uddannelse af 61.500 småbønder i klimasmart fødevareproduktion og udstyring af skoler med brændstofeffektiv madlavningsinfrastruktur.
”Skolemad er så meget mere end bare en tallerken med mad – det er transformerende initiativer, der hjælper sårbare børn med at lære, lokalsamfund med at skabe en bæredygtig tilværelse og økonomier med at vokse og blomstre,” forklarer Cindy McCain, Executive Director, FN’s Fødevareprogram.
”Dette banebrydende partnerskab viser, hvordan vi kan samle ekspertise fra den private og den offentlige sektor for at skabe og finansiere innovative programmer, der adresserer de grundlæggende årsager til sult og fødevareusikkerhed.”
Skoler som katalysatorer for forandring
Partnerskabet bygger på en første fase, der løb fra november 2022 til december 2024 i Rwanda og Uganda med en investering på 28 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.
Næste fase udvider indsatsen til at omfatte skoler i Kenyas Turkana County og opskalere dækningen i Uganda og Rwanda. Til denne fase har Novo Nordisk Fonden, Grundfos Fonden og Udenrigsministeriet tilsammen bevilget 270 millioner kroner i finansiering over de næste tre år.
”Gennem programmer med hjemmedyrket skolemad kan vi gøre noget ved menneskers såvel som planetens sundhed ved at fremme næringsrige måltider og mere energivenlige tilberedningsmetoder i skolerne kombineret med klimasmart landbrug,” siger Professor Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
”Skoler har et stort potentiale som katalytiske platforme for at transformere fødevaresystemer, samtidig med, at de forbedrer børns sundhed og læring.”
Gennem sit arbejde med lokalt dyrket skolemad adresserer WFP nogle af de mest presserende udfordringer i dag: fødevareusikkerhed, uddannelse og bæredygtig landbrugsproduktion. Sammenkædningen af skolemadsprogrammer med lokalt landbrug skaber stabile markeder for småbønder, hjælper med at fremme jobskabelse – især for kvinder – og støtter overgangen til klimasmart landbrugsproduktion.
Arbejdet støtter også de nationale regeringers udviklingsdagsorden og er i tråd med den globale indsats omkring skolemåltider gennem den internationale School Meals Coalition, som WFP er sekretariat for.
Om FN’s Fødevareprogram (WFP)
FN’s Fødevareprogram (WFP) er verdens største humanitære organisation, som redder liv i nødsituationer og bruger fødevareassistance som redskab til at skabe fred, stabilitet og velstand for mennesker, der er ved at komme sig efter konflikter, katastrofer og indvirkningen af klimaforandringer.