Ansøg om midler

Marie Og August Krogh Prisen Til Professor Niels H. Secher

Det er sjældent, at vi mennesker når til tops i to så vidt forskellige karrierer som professor Niels H. Secher. I 1970 blev han verdensmester i roning. Fredag 23. januar hædres han af den danske lægeverden og modtager Marie og August Krogh Prisen for sin livreddende forskning.

Mennesker kan tåle at miste ca. en tredjedel af deres blod. Derefter besvimer vi. Det er vigtig viden, når blødende patienter indlægges efter f.eks. et alvorligt trafikuheld. Professor og overlæge Niels H. Sechers forskning har ført til udvikling af nye metoder til at måle blodtab og dermed redde liv.

”Vi følger i forvejen blodtryk og hjertefrekvens ved operationer. Ved at tilkoble en ekstra sensor kan vi også følge den mængde blod, som hjertet pumper rundt. På den måde kan vi med 100 milliliters nøjagtighed angive den mængde blod, som patienten har mistet,” forklarer Niels H. Secher.

For sin livslange indsats inden for forskning i kredsløbets regulation såvel under arbejde og hård belastning som under bedøvelse og forskellige sygdomstilstande modtager Niels H. Secher årets Marie og August Krogh Prisen.

Prisen uddeles af Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og Novo Nordisk Fonden til en fremragende dansk sundhedsvidenskabelig forsker og er på 250.000 kr.

“Det er en enestående anerkendelse at modtage en så fornem pris. At den ovenikøbet bærer Krogh-familiens navn er en stor ære, fordi jeg begrebsmæssigt er trådt i August Kroghs fodspor. August Krogh har været inspirationen for min forskning,” siger Niels H. Secher.

Peter Schwarz, formand for Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, siger: ”Tildelingen af Marie og August Krogh Prisen til Niels Secher er velvalgt, fordi han på fornemste vis har videreført forskningstraditionen fra disse, vores måske største fysiologiske forskere. Med sin store forskningsproduktion er Niels Secher i dag en mastodont i dansk anæstesiologi og anæstesiologisk/ fysiologisk forskning”.

VERDENSMESTER OG MED VED OL

At Niels H. Secher skulle få en karriere som forsker og overlæge var ellers ikke givet, da roeren Niels H. Secher blev ro-verdensmester i dobbeltsculler i 1970 og repræsenterede Danmark ved de Olympiske Lege i 1968 og 1972. Men en samtale med en canadisk ro-konkurrent ændrede dette.

”Roger Jackson fortalte mig, at han skulle være “postdoc” på August Krogh Instituttet. Han fik lokket mig til at undersøge roeres fysiologi, og det var dér min interesse for at studere blodkredsløbet blev skabt,” forklarer Niels H. Secher.

Niels Secher har opfundet begrebet ”normovolæmi” om et blodkredsløb i balance, men selvom han syntes, at hans argumenter er overbevisende, fik han brug for en roers stædighed og udholdenhed for at overbevise sine kollegaer.

”Jeg satte mig som mål at definere normovolæmi, selvom jeg i lærde forsamlinger nogle gange blev opfattet som uvidenskabelig. Normovolæmi var ikke et accepteret begreb, men man kan konstatere, at patienter i almindelighed overlever, hvis både åndedræt og blodkredsløb er i orden,” forklarer Secher.

FAKTA:

Niels Henry Secher, f. 1946
Stilling: Overlæge, Anæstesi- og operationsklinikken, Rigshospitalet, København
Titel: Professor i Anæstesiologi 2004-,

OM MARIE OG AUGUST KROGH PRISEN

Marie og August Krogh Prisen er oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (tidligere Dansk Medicinsk Selskab) og er på 250.000 kr. – opdelt i 100.000 kr. som en personlig pris og 150.000 kr. til forskning. Prisen overrækkes i forbindelse med Organisationen af Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde. Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden.

Læs mere om prisen her.