En ny undersøgelse har til formål at finde ud af præcis, hvordan visse kostvaner og motion kan hjælpe mennesker med type 2-diabetes med at håndtere deres tilstand, og endda bringe dem i remission. Søren Gregersen, klinisk professor ved Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA), leder det ambitiøse projekt, som vil løbe over seks år og involvere 1.500 deltagere. Novo Nordisk Fonden finansierer undersøgelsen – kaldet ON LiMiT (Optimal Non-pharmacological Lifestyle Modifications Among Patients with T2DM) – med en bevilling på op til 102 millioner kroner.
Her forklarer Arne Astrup, Senior Vice President i fedme- og ernæringsvidenskab i fonden, mere om projektet og den indvirkning, han håber, det kan få på livet for mennesker med type 2-diabetes over hele verden.
Der er allerede masser af forskning i diabetesbehandling, især her i Danmark. Hvad er særligt spændende eller anderledes ved dette projekt?
”Der er de seneste år kommet en stigende erkendelse af, at de fleste nye tilfælde af type 2-diabetes primært skyldes overvægt og fedme – og at hvis man taber sig som person med type 2-diabetes, kan man faktisk gå i remission. Hvis man opretholder det vægttab, kan sygdommen helt forsvinde.
De officielle anbefalinger til håndtering af type 2-diabetes fokuserer typisk på brugen af lavkalorie diæt for at opnå dette mål, men der har også været meget forskning, der tyder på, at specifikke kostvaner og motionsregimer kan spille en nøglerolle. Dog har de fleste undersøgelser været af kort varighed og kun set på et lille antal patienter, så resultaterne er ikke robuste nok til at påvirke de officielle retningslinjer.
Det var udgangspunktet for ON LiMiT, som har et langt større omfang end noget, der tidligere er gjort på dette område. Hvis resultaterne er så spændende, som vi håber, kan det blive en skelsættende undersøgelse.”
Hvad tror du, man vil finde frem til i undersøgelsen, og hvilken betydning kan det få?
”I lang tid har de officielle kostanbefalinger for personer med type 2-diabetes været kontraproduktive, da de har prioriteret stivelsesholdige kulhydrater, som vi nu ved kan forårsage forhøjet blodsukkerniveau og vægtøgning hos mennesker, der er insulinresistente, det vil sige personer med type 2-diabetes eller præ-diabetes. Først i de senere år er denne anbefaling gradvist blevet ændret, men der er stadig ingen klare råd om den optimale kost.
Vi håber, at ON LiMiT vil producere robuste resultater, der kan føre til ændringer i de officielle anbefalinger, både her i Danmark og globalt. Hvis det sker, kan rigtig mange mennesker få gavn af det. I Danmark alene er der 322.000 mennesker diagnosticeret med type 2-diabetes, og antallet stiger hurtigt, både her og i mange andre dele af verden.
Vigtigst af alt vil denne undersøgelse forhåbentlig også afsløre, hvordan forskellige fødevarer og typer af motion påvirker individer på forskellige måder, hvilket gør det muligt for læger at skræddersy behandlingsplaner bedre til deres patienter. Nogle vil have langt større gavn af specifikke kostændringer end af at tage en vægttabsmedicin, mens andre måske vil opleve, at en lav dosis af en medicin kombineret med en bestemt diæt har den største effekt.”
Der findes allerede masser af information om, hvordan man lever et sundt liv, og alligevel følger mange af os det ikke. Selv hvis undersøgelsen resulterer i fremragende nye retningslinjer for de bedste kost- og motionsregimer for personer med type 2-diabetes, hvad får dig til at tro, at de vil følge dem?
”Jeg tror, at personaliseringselementet er nøglen – altså når folk straks kan se og forstå, hvordan en bestemt adfærd påvirker deres helbred. I dette tilfælde kunne det være at bruge en app til at se effekten på dit blodsukkerniveau ved at spise et stykke kage eller deltage i en fitnessklasse. Der findes allerede mange kost- og motionsværktøjer, men vi har brug for nogle, der er målrettet denne gruppe.
ON LiMiT vil hjælpe med at udvikle nødvendig ny viden om de specifikke adfærdsmønstre, der kan muliggøre vægttab hos forskellige mennesker, men også om, hvordan man kan støtte disse mennesker i at opretholde de gode vaner i løbet af undersøgelsens toårige periode. Denne viden kan derefter bruges til at udvikle de nødvendige værktøjer.”
Hvad gør SDCA til den rette organisation til at lede denne undersøgelse?
”Kort sagt har de den rette ekspertise, erfaring og infrastruktur til at køre en undersøgelse som denne. Hos SDCA har de allerede engageret sig betydeligt i koststudier og har kørt lignende studier som ON LiMiT i type 1-diabetes. De har også adgang til patienter gennem deres samarbejde med praktiserende læger og et ry, der gør det attraktivt for folk at involvere sig.”
Hvorfor finansierer fonden dette forskningsområde, og hvad er de fremtidige planer?
”Vi ønsker at forbedre livet for mennesker, der er diagnosticeret med eller i risiko for at udvikle kardiometaboliske sygdomme, den førende dødsårsag på verdensplan. Som en del af denne mission finansierer vi betydelig forskning i effekten af faktorer som kost, motion og søvn på stofskifte og vægt, med det mål at finde nye måder at hjælpe med at forebygge, håndtere eller endda helbrede sygdomme som diabetes. ON LiMiT er blot én af flere undersøgelser, vi finansierer på dette område.
Nogle forskningsresultater tyder nu også på, at kostændringer kan hjælpe med at reducere behovet for blodtryksmedicin, som i øjeblikket tages af hundredtusindvis af mennesker alene i Danmark. Dette kunne være et forskningsområde, som fonden kunne kigge på i fremtiden.”