Ansøg om midler

På sporet af videnskabens store helte

TV-serien har til formål er at vække interessen for naturvidenskab – særligt blandt børn og unge. August Krogh er blandt de videnskabsfolk, der portrætteres.

Projekt data

Bevillingsbeløb
DKK 500.000
Projekt website

Kontakt

Maj Leth-Espensen
Senior Project Manager, Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden

Store danske videnskabsfolk

August Krogh (1874–1949) er anerkendt som en af danmarkshistoriens største videnskabsfolk. Krogh var professor i zoofysiologi og havde en glorværdig forskerkarriere. I 1920 modtog han Nobelprisen i fysiologi/medicin for sin opdagelse af den kapillærmotoriske reguleringsmekanisme. Efterfølgende inviteredes han på foredragsturné i USA – en rejse, hvorfra han efter en afstikker til Canada hjembragte tilladelse til at påbegynde produktion af insulin i Danmark, hvilket blev startskuddet til udvikling af diabetesmedicin i verdensklasse.

August Kroghs liv og forskning bliver nu genfortalt på TV, når Experimentarium og Danmarks Radio i TV-serien ”Store Danske Videnskabsfolk” portrætterer seks af historiens største danske videnskabsfolk. Hver film varer en halv time og fortæller gennem nulevende, unge forskere om koryfæernes forskning og betydningen heraf. TV-serien tager seerne med tilbage til hovedpersonernes tid og fortæller om opture, nedture, hovedbrud og erkendelser. Udover August Krogh portrætteres Tycho Brahe, Niels Bohr, Inge Lehmann, Niels Stensen og Hans Christian Ørsted.

”Vi vil med filmserien ikke bare fortælle om de allervæsentligste erkendelser i dansk videnskabshistorie,” fortæller direktør for Experimentarium Asger Høeg. ”Vi vil helt ind under huden på disse enestående personligheder. Hvilke særlige evner havde de, og hvad drev dem mod målet? F.eks. kunne August Krogh visualisere komplicerede forsøgsopstillinger i uendelig stor detalje blot ved at ligge og stirre op i loftet, for derefter at kunne gå ind i laboratoriet og genskabe det til punkt og prikke. Det hjalp ham til at løse mange gåder inden for fysiologien.”

Formålet med filmene er at vække interessen for naturvidenskab – især blandt børn og unge. Filmene skal tegne et nuanceret billede af, hvad det vil sige at forske og rykke ved billedet af naturvidenskaben som kedelig og fantasiforladt. Samtidig er det ambitionen, at der gennem filmene etableres en række historiske og nulevende videnskabelige rollemodeller i de forskere, der medvirker. Filmene udveksles efter planen med norsk og svensk TV.

Novo Nordisk Fonden har bevilget DKK 500.000 til Experimentarium til formidlingen og aktiviteterne i forbindelse med TV-serien Store Danske Videnskabsfolk, herunder filmen om August Krogh.

De øvrige bidrag til det samlede TV-serie-projekt kommer fra bl.a. Danmarks Radio, Tips- og Lottomidler, Knud Højgaards Fond samt Aase og Ejnar Danielsens Fond.