Ansøg om midler

REACT

Forebyggelse af hjertekarsygdomme gennem tidlig opdagelse

Projekt data

År
2024
Bevillingsbeløb
174 mio. kr.

Globalt set er hjertekarsygdomme på grund af åreforkalkning den hyppigste årsag til dødsfald. Novo Nordisk Fonden finansierer et forskningsinitiativ – REACT – der skal udvikle metoder til at opdage åreforkalkning langt tidligere og særligt hos yngre, for at muliggøre tidlig forebyggelse.

Projektet udføres i et omfattende samarbejde mellem flere danske hospitaler og Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC), et spansk forskningscenter i Madrid. REACT ledes af Henning Bundgaard, overlæge ved Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet. Borja Ibáñez, professor og videnskabelig direktør i CNIC og overlæge på Fundación Jiménez Díaz Hospital i Madrid er leder af den spanske del af projektet.

Projektet skal i de første 2,5 år gøre forskerne klogere på, hvor hyppigt åreforkalkning forekommer forskellige steder i kroppen, og hvilke metoder der er bedst til at opdage åreforkalkning – eller risikoen for det – i en tidlig alder og i tidlige stadier, hvor der fortsat er tid til at sætte ind forebyggende.

I alt 16.000 personer – 8.000 i hvert land – i alderen 20-70 år inviteres i projektet til at blive undersøgt med blandt andet omfattende skanninger af hals- og lyskekar og hjertets kranspulsårer samt genetiske analyser, blodprøver med videre.

Afhængigt af projektets resultater vil det næste trin – fase 2 – være at udvide samarbejdet og undersøge, om behandling af tidligt påvist åreforkalkning er effektiv, og om man globalt set kan forhindre nogle af de mange dødsfald, som åreforkalkning forårsager. Denne del af projektet er planlagt til at vare 5,5 år.

Læs mere her.