Ansøg om midler

Soldrevne mikrokøkkener i Uganda

Solcelledrevne mikrokøkkener skal forebygge afskovning og forbedre flygtningefami-liers forretningsmuligheder i Uganda.

Projekt data

Bevillingsbeløb
DKK 750.000
Projekt website

Kontakt

Mette Ide Davidsen
Director, Global Health Programmes, Social & Humanitarian, Novo Nordisk Fonden

I det nordlige Uganda ligger flygtningelejren Bidibidi. Flygtningelejren er hjem for mange af de mere end 1,2 millioner flygtninge, som Uganda huser fra nabolande som Sydsudan, Burundi og Den Demokratiske Republik Congo. Den store tilstrømning af flygtninge lægger pres på de naturressourcer i området. Særligt pres er der på adgangen til brænde, der sammen med trækul er den primære kilde til optænding, når der laves mad.

For at imødegå den udbredte afskovning, der er ved at brede sig i dele af Uganda, vil Caritas Danmark i et nyt projekt sælge solcelledrevne mikrokøkkener i Bidibidi-lejren. Mikrokøkkenet går under navnet ECOCA og er udviklet af den danske start-up-virksomhed PESITHO.

Caritas Danmark vil give 175 familier i Bidibidi-lejren mulighed for at købe et ECOCA på afbetaling til en reduceret pris, hvor de faktisk får en økonomisk gevinst ud af at skifte brænde og trækul ud med et solcelledrevent alternativ. Familierne kan både på kort og lang sigt spare penge ved at investere i mikrokøkkenet frem for at fortsætte med at bruge de begrænsede naturressourcer til den daglige madlavning.

Foruden lokale arbejdspladser forbundet til salg og vedligehold af ECOCA’en har projektet som mål at give familierne mulighed for at udvikle forretningsmodeller ved hjælp af deres ECOCA. Mikrokøkkenet kan nemlig bruges til andet end madlavning.

”Elektricitet er en ressource, man kan tjene penge på. De test, vi hidtil har udført i Bidibidi-lejren viser, at brugerne kan lave en forretning ud af at stille deres ECOCA til rådighed til opladning af mobiltelefoner eller andre elektriske apparater. Langt fra alle har adgang til strøm, så derfor kan familierne enten tjene penge på simpelthen at tilbyde en strømkilde eller bygge en større forretning som eksempelvis en frisørsalon op på baggrund af deres ECOCA,” siger Maj Forum, programkoordinator for innovation i Caritas Danmark.

Novo Nordisk Fondens støtte til projektet er givet som en del af fondens strategi for støtte til humanitære projekter.

 

Foto: Caritas Danmark.