menu
https://novonordiskfonden.dk/da/nyheder/slimhindernes-immunforsvar-saettes-under-lup-i-novo-nordisk-fondens-challenge-programme-2022/

Slimhindernes immunforsvar sættes under lup i Novo Nordisk Fondens Challenge Programme 2022

Slimhindernes immunforsvar sættes under lup i Novo Nordisk Fondens Challenge Programme 2022

15 jun 2021

For at blive klogere på emnet har Novo Nordisk Fonden valgt ”Immunitet på slimhindeoverflader” som et af årets temaer for Challenge Programme 2022.

I Novo Nordisk Fondens Challenge Programme udfordres ambitiøse forskere til at komme med løsningsmodeller for nogle af de mest presserende globale problemstillinger inden for sundhed, bioteknologi eller bæredygtighed. Blandt de ansøgte projekter støtter Novo Nordisk Fonden de bedste projekter med op til 60 mio. kr. over en seksårig periode.

Ansøgerne inden for dette tema udfordres til at udvikle procedurer, der på en sikker måde beskytter mod patogener via uspecifikke immunresponser på slimhindeoverflader, eller som kan opretholde tolerans over for harmløse stoffer for at forhindre sygdomme som f.eks. inflammatorisk tarmsygdom, astma og allergier.

”Traditionelt har man benyttet sig af vacciner for at booste immunsystemet mod patogener, men desværre tager det lang tid at udvikle en vaccine mod specifikke patogener. En bedre forståelse af de mere generelle mekanismer hvorved slimhindernes immunsystem holder patogener i skak kan føre til hurtigere respons mod og behandling af nye patogener, ” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President, Biomedicine & Health Sciences, Novo Nordisk Fonden.

”Desuden er det vigtigt, at kroppens immunsystem opretholder tolerans over for uskadelige bakterier og stoffer. Forekomsten af inflammatoriske tarmsygdomme, astma og allergi, hvor toleransen netop er brudt, er steget støt over de seneste årtier, så derfor er øget viden om de regulatoriske mekanismer, der sørger for immunologisk tolerans, vigtig for forebyggelse og  behandling af disse sygdomme,” siger han.

Der er tre temaer i Novo Nordisk Fondens Challenge Programme 2022:

Tema 1: Genbrug for et bæredygtigt samfund

Tema 2: Energimaterialer med biologisk anvendelse

Tema 3: Immunitet på slimhindeoverflader

Om Challenge Programme
Novo Nordisk Fondens Challenge Programme blev etableret i 2014, og siden har fonden årligt uddelt et trecifret millionbeløb til ambitiøse forskningsprojekter med fokus på globale udfordringer. Challenge Programme er målrettet forskningsprojekter, der med en tematisk tilgang adresserer nogle af de store samfundsudfordringer – heraf navnet Challenge Programme.

Der uddeles op til i alt 360 mio. kr. fordelt på de respektive temaer i 2022, og der kan søges om op til 60 mio. kr. per projekt. Læs mere om Challenge Programme her.

Sådan ansøger du
Læs mere om ansøgningsprocessen her.

Yderligere information

Marie-Louise Jersin, Senior Communications Partner, +45 3049 4957, maj@novo.dk