Ansøg om midler

CEO for Danmarks nye AI supercomputer-initiativ udpeget

Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) er glade for at kunne meddele, at Nadia Carlsten er blevet udnævnt som CEO for Danish Centre for AI Innovation A/S (DCAI), der skal eje og drive Danmarks første AI-supercomputer, Gefion.  

Det offentlig-private initiativ, som er et samarbejde med NVIDIA, blev annonceret i marts. Målet med DCAI er at gøre brugeren i stand til at accelerere AI-baseret forskning og innovation inden for vigtige områder, som spænder fra sundhed og life science til kvanteteknologi og grøn omstilling og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor. 

Nadia Carlsten har stor ekspertise inden for AI, kvanteteknologier og machine learning og over 20 års erfaring med ledelse og teknologiudvikling. Hun har stået i spidsen for udviklingen og lanceringen af Amazons første kvantecomputerydelser og brugte mere end to år på at udvikle nye produkter og strategier hos SandboxAQ, et Google-spinout, der bruger AI og kvanteteknologi til at løse globale udfordringer. 

Hun er uddannet fra University of Virginia og har en ph.d. i ingeniørvidenskab fra University of California, Berkeley, hvor hun også studerede ved Haas School of Business.  

”Kombinationen af en stærk videnskabelig baggrund og stor erfaring med at omsætte det utrolige potentiale i nye teknologier – især AI og kvanteteknologi – til løsninger i den virkelige verden gør Nadia Carlsten til den helt rigtige person til at stå i spidsen for dette initiativ,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO for Novo Nordisk Fonden. ”Hendes globale udsyn vil også være med til at sikre, at den viden og innovation, der udvikles på DCAI, får betydning langt uden for Danmark.” 

Peder Lundquist, CEO for EIFO, siger: ”Vi er meget stolte over at kunne ansætte en person med Nadia Carlstens kompetencer og evner som CEO. For mig understreger det DCAI’s betydning og potentiale. Med sin stærke forretningsbaggrund fra både Amazon og SandboxAQ er hun den perfekte kandidat til at sikre, at DCAI bliver en stærk platform for danske virksomheder, og at banebrydende AI-baseret forskning bliver omsat til kommercielt rentable løsninger. AI er et strategisk fokus for EIFO, og jeg ser meget frem til vores fremtidige samarbejde.”  

Nadia Carlsten udtaler: ”Jeg er begejstret over at påtage mig rollen som CEO for DCAI og stå i spidsen for dette banebrydende initiativ inden for AI-teknologi. Gefion er ikke bare en af verdens mest avancerede AI-supercomputere, den vil også være en katalysator for yderligere innovation. Vores mål er at levere stærke AI-platforme og -løsninger, der kan bygge bro mellem avanceret hardware og praktisk anvendelse, og jeg ser frem til at arbejde tæt sammen med vores kunder om at udnytte AI til at udforske nye grænser og åbne op for den næste bølge af teknologiske fremskridt.”  

Optimeret til store projekter ved hjælp af AI
Nadia Carlsten skal stå i spidsen for et voksende team af DCAI-medarbejdere, som vil begynde at blive ansat senere i år. Hun vil også have det overordnede ledelsesmæssige og økonomiske ansvar for DCAI og arbejde tæt sammen med Novo Nordisk Fonden, EIFO og NVIDIA. 

Når centret er oppe at køre, vil kunder fra den offentlige og private sektor i Danmark – herunder universiteter og virksomheder – kunne få adgang til en avanceret NVIDIA AI-supercomputer, der er optimeret til store projekter ved hjælp af AI, samt verdensførende NVIDIA softwareplatforme, træning og ekspertise. Nærmere oplysninger om priser og adgangsprocessen kommer senere i 2024.  

Senere i år starter en pilotfase. Projekter, der er tilstrækkeligt modne, vil kunne starte i denne fase, hvor brugerne så vil give værdifuld feedback. Målet er at tilbyde bredere adgang i første halvdel af 2025, mens en løsning til projekter, der involverer følsomme data, kommer senere.  

Om EIFO, Danmarks Eksport- og Investeringsfond
EIFO er Danmarks nationale erhvervsfremmende bank og officielle eksportkreditinstitut i én og samme finansielle institution. Med et samlet engagement på over DKK 150 milliarder og aktiviteter i mere end 100 lande tilbyder EIFO finansielle løsninger til danske virksomheder og deres globale partnere, ligesom vi investerer i startups og fonde. Vi arbejder for at åbne døre for global forretning, skubbe på den grønne omstilling, løfte innovative teknologier og bidrage til Danmarks sikkerhed. Med risikovillig finansiering baner vi vejen for dem, der tør tænke større. Læs mere på www.eifo.dk.

Yderligere information

Judith Vonberg
Communications Specialist
+45 4172 7925 [email protected]