Ansøg om midler

Forsker, der formidler “motion som medicin”, får pris for sit banebrydende arbejde inden for fysisk aktivitet og diabetes

Foto: Ricky Molloy 

Professor Juleen R. Zierath har gennem 30 års forskning påvist det betydelige terapeutiske potentiale ved motion. Forskeren fra Karolinska Institutet i Stockholm og Københavns Universitet modtager Diabetes Prize for Excellence i 2024, der uddeles af European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden.  

Juleen Zierath satte sig for mange år siden for at løse nogle af motionens mysterier. Hvordan reagerer musklerne på motion? Hvordan og hvorfor bliver musklerne hos personer med svær overvægt og type 2-diabetes insulinresistente? Hvordan ændrer forskellige former for motion musklernes genekspression? Hvordan påvirker tidspunktet for motion og indtag af mad stofskiftet?  

Juleen Zierath er professor i klinisk integrativ fysiologi ved Karolinska Institutet og professor og Executive Director ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet. Hendes forskningsgrupper har gjort markante opdagelser ved at besvare disse spørgsmål, arbejde, som har potentiale til at forbedre livet for mennesker, der lever med kardiometaboliske sygdomme. 

“Juleen Zieraths banebrydende forskning i skeletmuskulaturens plasticitet har givet vigtig indsigt i, hvordan muskler responderer på motion, og mekanismerne bag insulinresistens ved svær overvægt og type 2-diabetes,” sagde Chantal Mathieu, præsident for EASD og formand for den komité, der uddeler prisen. 

“Hendes arbejde med den fysiologiske regulering af insulinsignalveje i skeletmuskulaturen har i høj grad øget vores forståelse af diabetes, hvilket gør hende til en fremragende tilføjelse til listen over tidligere fremtrædende modtagere,” tilføjer hun. 

Prisen uddeles for enestående forskning eller teknologiske bidrag inden for diabetesområdet og ledsages af 6 mio. kr. De 5 mio. er til forskningsformål, og resten er en personlig pris. Modtagerne inviteres til at holde et foredrag på EASD’s årsmøde, hvilket Juleen Zierath vil gøre på den 60. udgave af årsmødet, der afholdes den 9.-13. september i Madrid. 

“Jeg er meget beæret over at modtage prisen,” sagde Juleen Zierath. “Jeg er også taknemmelig for den betydelige økonomiske støtte, der vil hjælpe mine teams med at påtage sig nye udfordringer og kaste sig ud i mere forskning med høj risiko og stort udbytte.” 

Motion som medicin
Juleen Zierath arbejdede tidligt i sin karriere sammen med forskere ved Washington University School of Medicine, som havde været banebrydende for ideen om, at motion kan bekæmpe insulinresistens. Mens hun var der, påviste hendes forsøg det komplekse samspil mellem kost, motion og insulinfølsomhed, hvilket gav mulighed for at optimere kontrollen med blodsukker gennem livsstilsændringer. 

“Dette udløste min interesse for at forstå, hvordan muskelceller bliver insulinresistente, og hvordan motion kan hjælpe dem med at forblive insulinfølsomme,” forklarede hun. “Min interesse for disse spørgsmål er vokset lige siden og er kun blevet mere relevant i forbindelse med den voksende epidemi af type 2-diabetes og svær overvægt.” 

Efter sine postdoc-studier på Harvard Medical School vendte hun tilbage til Karolinska Institutet, hvor hun var involveret i et forsøg, der identificerede præcis, hvordan muskelsammentrækninger forbedrer glukoseoptagelse og stofskifte. Gruppen fandt ud af, at motion aktiverer et protein kaldet AS160, der igen øger aktiviteten af et andet protein, GLUT4, som transporterer glukose fra blodet til muskel- og fedtceller. 

Mens insulin også kan udløse denne proces, er effekten af insulin på AS160 svækket hos personer med type 2-diabetes. Juleen Zieraths opdagelse gav dermed håb for mennesker med type 2-diabetes, som kunne forbedre musklernes glukoseoptagelse og sænke blodsukkerniveauet, blot gennem motion. 

I yderligere forsøg påviste de desuden, at en uges regelmæssig motion kunne forbedre glukosetolerancen og metabolisk sundhed betydeligt hos mennesker med type 2-diabetes. 

“Motion fungerer som medicin ved at øge insulinfølsomheden,” forklarede Juleen Zierath og tilføjede, at regelmæssig motion over en længere periode har endnu større fordele. “Vi ser en dobbelt virkning ved kontinuerlig træning – akutte forbedringer i glukoseoptagelse og langsigtede fordele ved at øge GLUT4-transportører.” 

Fra DNA til døgnrytme
Juleen Zierath vendte senere sin opmærksomhed mod eliteatleter for bedre at forstå, hvordan forskellige typer træning påvirker musklerne. Hun fokuserede derefter på genernes rolle, specifikt på hvordan ændringer i muskelvævs-DNA relaterer til diabetes. En vigtig opdagelse var, at træning ændrer DNA-markører, der påvirker de gener, der er relateret til mitokondrierne.  

“Denne ændring øger stofskiftet samt forbedrer glukoseoptagelsen og muskelfunktionen,” sagde Juleen Zierath. “Ligesom atleter, der træner med henblik på at præstere, er motion afgørende for forbedret sundhed, især for mennesker med diabetes.” 

Senest har Juleen Zieraths forskning i tidspunktet for træning vist, at træning om eftermiddagen sænker blodsukkeret, mens træning om morgenen øger det. 

“Dette kan føre til nye måder at bruge motion til at nulstille vores indre ur, forbedre stofskiftet og øge sundheden for personer med metaboliske sygdomme. Døgnrytmebiologi er afgørende for bedre metabolisk sundhed.” 

“Vi ved ikke alt endnu”
Juleen Zierath ser fremad med begejstring over de nye muligheder for individuelt skræddersyede trænings- og kostplaner. 

“Forskningen afdækker nu, hvordan motion fungerer på molekylært plan, hvilket gør det muligt at skelne på personligt plan. For effektivt at behandle metaboliske lidelser kan personlige trænings- og kostplaner være gavnlige for at forbedre metabolisk sundhed. Vores fremtidige forskning vil undersøge de bedste tidspunkter for at motionere og spise for at maksimere fordelene ved blodsukkerkontrol og generel metabolisk fitness.”  

Grundlæggende mener Juleen Zierath, at der vil blive skabt ny viden ved at tage fat på den menneskelige biologis kompleksitet og se på samspillet mellem forskellige elementer i stedet for at se på hvert enkelt element for sig. 

“For mig er det en udvikling,” sagde hun. “Vi ved ikke alt endnu, især inden for døgnrytmebiologi, hvor kost, næringsstoffer, motion og endda temperatur alle spiller en rolle. Kompleksiteten af disse interaktioner gør det svært at opnå en fuld forståelse, men gør også videnskabelige opdagelser spændende. Det er det, der gør videnskab så fascinerende.” 

Om EASD
European Association for the Study of Diabetes e.V. (EASD) er en medlemsbaseret, almennyttig, akademisk organisation med en mission om at fremme ekspertise inden for diabetesbehandling gennem forskning, netværk og uddannelse. EASD’s årsmøde er en af de største diabeteskonferencer i verden og tiltrækker tusindvis af deltagere hvert år. 

EASD er en førende aktør inden for uddannelse af sundhedsprofessionelle og aktivt involveret i at udarbejde erklæringer og retningslinjer, der oversætter de seneste resultater fra forskningen til bedste praksis inden for diabetesbehandling. EASD udgiver Diabetologi, et større månedligt internationalt diabetestidsskrift med en impact factor på 8,2 (2022). 

I år 2000 grundlagde EASD European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD) for yderligere at understøtte diabetesforskningen i Europa. Siden dens dannelse har EFSD stillet mere end € 130 mio. til rådighed for diabetesforskningen gennem forskellige typer bevillinger. 

Yderligere information: www.easd.org 

Ygerligere information

Judith Vonberg
Communications Specialist
+45 4172 7925 [email protected]