Ansøg om midler

Andrew Hattersley Tildeles Prestigefyldt Diabetespris for Afsløring Af Genetiske Årsager Til Diabetes

Andrew Hattersley er valgt som årets modtager af EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence på 6 millioner kroner.

Andrew Hattersley, professor ved University of Exeter Medical School, og overlæge, Royal Devon & Exeter Hospital, Storbritannien, har de seneste 25 år forsket i at forstå de genetiske former for diabetes, der er kendt som monogenetisk diabetes. Dette har ikke blot ført til ny videnskabelig indsigt, men også til nye tilgange til diagnose og behandling af patienterne.

Monogenetisk diabetes skyldes en ændring i en af de tre milliarder baser, der findes i en patients genetiske kode. At forsøge at finde årsagen til denne type diabetes er som at søge efter en stavefejl i bibliotek fuld af bøger. Andrew Hattersley og hans fremragende kollegaer i Exeter har fundet den specifikke ændrede base blandt de tre milliarder for 15 forskellige genetiske former for diabetes.

Fundet af den genetiske årsag til diabetes har ført til anerkendelse af nye undertyper af diabetes, som har unikke kliniske træk, der stiller specifikke krav til behandling og klinisk pleje. Det mest dramatiske eksempel herpå er, at nogle patienter, der var blevet diagnosticeret med diabetes inden for de første 6 måneder af deres levetid, og som forventedes at skulle have insulinindsprøjtninger hele deres liv, gennem Exeter-forskernes arbejde har vist sig at få bedre kontrol over deres blodsukker med tabletter. Disse resultater betyder, at beslutninger omkring behandling kan baseres på den genetiske mutation, som den enkelte har, hvilket betyder, at der kan gives præcisionsmedicin til denne undergruppe af diabetespatienter, hvilket har revolutioneret diagnosticering og behandling over alt i verden.

For sin ekstraordinære indsats modtager Andrew Hattersley EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2016. Prisen uddeles som anerkendelse for et fremragende forskningsmæssigt eller teknologisk bidrag, der øger vores viden om diabetes, dens sygdomsmekanismer eller dens komplikationer.

“Det er en stor ære at modtage denne prestigefyldte pris. Jeg har været meget heldig at have haft fantastiske arbejdskollegaer i Exeter igennem de seneste 21 år. Denne pris er en anerkendelse af deres enestående indsats i lige så høj grad som min. Det har været utroligt spændende at se, hvordan videnskabens opdagelser inden for gener har haft en direkte indvirkning på patientplejen,” siger Andrew Hattersley.

Prisen uddeles i samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden. En særlig prisuddelingskomite etableret af EASD udvælger vinderen af prisen, og Novo Nordisk Fonden donerer de midler, der følger med prisen.

“Andrew Hattersley er indbegrebet af en fuldendt klinisk videnskabsmand, som har transformeret vores forståelse, diagnosticering og behandling af monogenetisk diabetes. Han er en indlysende modtager af denne prestigefyldte pris,” udtaler Juleen Zierath, professor og formand for EASD.

Birgitte Nauntofte, direktør for Novo Nordisk Fonden, siger: “Ved at uddele denne store pris til diabetesforskning ønsker Novo Nordisk Fonden at anerkende de allerbedste forskere inden for dette vigtige område. Jeg vil gerne lykønske Andrew Hattersley med hans enestående resultater, som ikke blot omfatter nye opdagelser, men også at omsætte forskningsresultaterne til klinisk praksis til gavn for personer med diabetes.”

OM ANDREW HATTERSLEY

Født 1958

Professor, Molecular Medicine, University of Exeter Medical School, Clinical Director, Clinical Research Facility, University of Exeter, Consultant Physician (Diabetes), Royal Devon & Exeter Hospital.

Andrew Hattersley har arbejdet i Exeter siden 1995 og har udgivet mere end 500 videnskabelige peer-reviewed publikationer, primært inden for genetik og diabetes. Han blev valgt til Fellowship of the Royal Society, den største videnskabelige hædersbevisning i Storbritannien. Han har vundet mange international og nationale priser for sin forskning.

Se uddybet CV og læs forskningsinterview med Andrew Hattersley her.

OM PRISEN:

Prisen tildeles årligt en internationalt anerkendt forsker, der har ydet signifikante bidrag til diabetesforskningen. Prismodtagerens forskning kan have fokus på forebyggelse, behandling og/eller fysiologisk-biokemisk grundforskning. Forskningen kan også være klinisk orienteret. Prisen kan endvidere uddeles for ”årtiets opdagelse” inden for diabetesforskning.

OM EASD:

European Association for the Study of Diabetes (EASD) blev grundlagt I Montecatini, Italien, i 1965. Foreningen er baseret på individuelt medlemskab og favner forskere, læger, laboranter, sygeplejersker og studerende fra hele verden, der er interesseret i diabetes og relaterede emner.

Foreningens mission er at fremme excellence i behandlingen af diabtetes gennem forskning og uddannelse. Dens formål er at tilskynde og støtte forskning inden for diabetes samt udbredelse af den nyeste viden og implementering af denne. www.easd.org

OM NOVO NORDISK FONDEN

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond, hvis historie går tilbage til 1923.

Fonden har to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers helbred og velfærd.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end ni milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande. Læs mere på www.novonordiskfonden.dk.

YDERLIGERE OPLYSNINGER:

University of Exeter Medical School: Louise Vennells, Communications Manager, +44 (0)1392 724927 or+44 (0)7768 511866, [email protected]

EASD: Simon Müller, [email protected], +49 2117584690
Novo Nordisk Fonden: Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, [email protected], +45 3067 4805