Ansøg om midler

Antibiotika-resistens Kan Opstå I Havene

Vi forbinder nok oftest antibiotika-resistens med grisebesætninger eller hospitaler. De gener, der skaber resistensen, stammer dog fra alle mulige kilder, hvor der er mikroorganismer til stede, inklusive verdenshavene, hvor der lever store komplekse mikrobielle samfund. Det kan man læse i en ny international forskningsartikel med dansk deltagelse (Foto: Shutterstock).

AF MORTEN BUSCH

Vi forbinder nok oftest antibiotika-resistens med grisebesætninger eller hospitaler. De gener, der skaber resistensen, stammer dog fra alle mulige kilder, hvor der er mikroorganismer til stede, inklusive verdenshavene, hvor der lever store komplekse mikrobielle samfund. Det kan man læse i en ny international forskningsartikel med dansk deltagelse.

Den nye forskning, der er udgivet i tidsskriftet Frontiers in Microbiology, tager sit udgangspunkt i de mikrobielle samfund, der ellers normalt er skjult for os mennesker, i de såkaldte havsvampe. De op til 10.000 forskellige havsvampe der findes, er dyr. De mangler dog cellevægge, væv og organer. I stedet er deres kroppe tilpasset, så de tillader en maksimal vandgennemstrømning, da svampene får deres føde fra partikler i havet og ikke mindst fra de mikroorganismer, som de lever i tæt symbiose med.

De mikroorganismer der bor i svampene, er kendt for deres evne til at producere en række stoffer, som kan bruges mod bakterier. Produktionen af disse antimikrobielle antibiotika gør samtidig svampene til et oplagt sted at søge efter antibiotikaresistens. Forskerne undersøgte i studiet tre forskellige svampearter i Middelhavet, Aplysina aerophoba, Petrosia ficiformis, og Corticium candelabrum, for resistens.

I første omgang søgte de efter gensekvenser, der mindede om kendte resistens-gener og fandt ikke mindre end 37 oplagte gener, der kodede for resistens mod 14 forskellige og almindelige antibiotika, som vi mennesker bruger. Det resultat tyder på, at der formentlig er en hel del andre – endnu ikke kendte resistens-gener – i svampenes mikrobielle samfund.

Da resistens-gener spreder sig fra organisme til organisme, kan havene således potentielt udgøre et kæmpe reservoir af mulige resistens-gener, der kan skabe problemer for menneskers sundhed. I de sidste årtier har den massive medicinske og veterinære brug af antibiotika ført til skabelsen af multiresistente mikroorganismer, hvilket betyder dårligere behandlingsmuligheder overfor infektioner. Havsvampenes mikrober er naturligvis samtidig en potentiel kilde til at finde ny antibiotika, men det er en lidt anden historie.

Artiklen “Investigation of sponge microbiota as a reservoir for antibiotic resistance” er udkommet i tidsskriftet Frontiers in Microbiology og har medforfattere fra Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, Technical University of Denmark, Kgs. Lyngby, Denmark