Ansøg om midler

Biologisk pioner prisbelønnes for at dele sine videnskabelige værktøjer

Verden oversvømmes i disse år af data. Inden for videnskaben er mængden af fx gensekvenser og sundhedsdata nærmest uudtømmelig. For at bruge dem kræves dog avancerede analyseværktøjer. Bioinformatikeren Peer Bork belønnes med Novozymes Prisen 2021 for gennem over 30 år at have udviklet og delt sine værktøjer, der kan være med løse problemstillinger inden for sundhed, miljø og klima.

Molekylære data inden for biovidenskab giver enorme muligheder for dybere forståelse af livet, men de skal fordøjes, organiseres og analyseres for at blive brugt af andre forskere rundt omkring i verden. Og mængden af ​​molekylære biovidenskabelige data er steget eksponentielt siden starten for mange år siden, og nogle faktisk fordoblet på mindre end 2 år.

Med værktøjer som STRING, STITCH, SMART, eggNOG og iTOL har Peer Bork og kolleger gjort det nemmere for forskere at analysere de mange data.

”Med databaser og værktøjer forsøger vi at skabe en mulighed for at indfange alle de nye data fra hele verden, der omhandler, hvordan gener fungerer, hvordan de er relaterede, og hvordan proteiner eller kemiske stoffer interagerer i og mellem forskellige organismer. Fremskridtene var langsomme i starten, men i dag har vi et enormt værdifuldt netværk, der kan hjælpe forskere og virksomheder verden over med at undersøge deres teorier om sygdomme, miljø og andre globale udfordringer,” forklarer Peer Bork, direktør for Det Europæiske Molekylære Biologilaboratorium (EMBL), Heidelberg, Tyskland.

Med innovative løsninger og metoder inden for en række biologiske felter har Peer Bork kraftigt accelereret brugen af moderne data til at skabe ny viden og til bioteknologiske anvendelser. Som anerkendelse for den fremragende forskning, han har skabt gennem hele sin forskningskarriere, tildeles Peer Bork Novozymes Prisen 2021.

”Peer Bork modtager Novozymes Prisen for at udvikle banebrydende, frit tilgængelige og integrerende bioinformatiske værktøjer. Ved at kombinere kreativitet og talent har Peer Bork udviklet originale værktøjer, databaser og webservere til at indsamle og analysere den store mængde biologiske data, der nu er tilgængelige med nye teknologier. Hans metoder er siden blevet brugt af hundreder af tusinder af akademiske og industrielle forskere til utallige anvendelser, ” siger Bernard Henrissat, der er formand for udvalget for Novozymes Prisen, forskningsdirektør emeritus ved Aix-Marseille Université, Frankrig og professor ved Danmarks Tekniske Universitet.

Prisen tildeles for at anerkende fremragende forsknings- eller teknologibidrag, der gavner udviklingen af ​​bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Med prisen følger 5 mio. kr. Prisen tildeles af Novo Nordisk Fonden.

Let og meget præcis
Peer Bork fik sin biokemiske uddannelse i Leipzig i 1980’erne i det tidligere Østtyskland. Derefter specialiserede han sig i bioinformatik ved Max Delbrück Center for Molecular Medicine i Berlin-Buch, og han blev allerede tidligt i sin karriere fascineret af at lære at organisere den stigende mængde biologiske data for at bruge dem til biologiske opdagelser.

”Jeg indså hurtigt, at nogen havde brug for at systematisere de mange data og udvikle værktøjer til at analysere dem og især dele dem, så forskere på tværs af discipliner og lande kunne arbejde sammen om at forstå organismernes molekylære maskineri,” forklarer Peer Bork.

Han begyndte med succes at identificere og katalogisere proteindomæner, men snart blev sekvenserne af hele genomer tilgængelige, hvilket krævede nye analysemetoder. Et stort videnskabeligt gennembrud kom i starten af ​​det nye årtusinde, da Peer Bork spillede en vigtig rolle som analytiker i Human Genome Project – et af de sidste 50 års mest banebrydende videnskabelige projekter.

I de efterfølgende to årtier har samarbejde med eksperimentelle forskere, hvad enten det er i store konsortier eller i mere fokuserede projekter, præget Peer Borks tilgang til forskning. Et eksempel er den nyskabende metode til at forudsige geners funktioner ved at se på bevarelsen af ​​genernes naboer på tværs af arter. Det førte til skabelsen af et særdeles effektivt forudsigelsesværktøj baseret på proteininteraktionsnetværk med navnet STRING.

”Med STRING gjorde Peer Bork, hvad han har gjort mange gange før og siden. Ved at oprette en online database til indsamling af kendte og udregnede protein-protein-interaktioner kan forskere nu forudsige nye interaktioner i deres egne data. Peer Bork har således lagt grundlaget for biologiske databaser og webressourcer – brugt over hele kloden fra grundlæggende videnskab til den bioteknologiske industri – til at forudsige disse interaktioner på en nem og meget måde. Dette har gjort det muligt at producere nye lægemidler, men også renere, mere effektive og bæredygtige materialer. Alt i alt har han haft en helt afgørende indflydelse på industriel bioteknologi,” siger Bernard Henrissat.

Mikrobiomer i tarmen og havet
Peer Bork er på en evig søgen efter nye forskningsfelter, hvor ny grundlæggende indsigt i biologi kan opnås ved udvikling af konceptuelt nye værktøjer. Han fandt et i midten af ​​2000’erne med fremkomsten af ​​det nye koncept metagenomics, som er gensekventering fra flere organismer på én gang i prøver. Dette gør det muligt for forskere ikke kun at undersøge én organisme, men at forsøge at karakterisere samfund af mikroorganismer, såsom dem der er lever i den menneskelige tarm, som huser hundreder af bakteriearter, der hjælper med at fordøje vores mad og sende signaler og stoffer rundt i vores kroppe.

”Vi har udviklet værktøjer baseret på mikroorganismernes DNA, der kan give et øjebliksbillede af nøjagtigt hvilke bakterier vi har i vores tarmsystem, så vi kan forudsige tidlige stadier af sygdomme som tyktarms- eller bugspytkirtelkræft bedre end eksisterende metoder ved hjælp af en helt ny mikrobiel tilgang, ” forklarer Peer Bork.

For nylig, som en del af Tara Oceans Consortium, tilpassede Peer Bork konceptet til også at kunne undersøge havene for at fange den mikrobielle biodiversitet i sammenhæng med ændrede miljøforhold, for eksempel de stigende vandtemperaturer.

Selvom Peer Borks indsats er åbenbar for mange, er anerkendelsen ikke normal kost i hans hverdag.

”Det feedback, jeg hyppigst får, er, når jeg bliver citeret i videnskabelige artikler af mine forskerkolleger, så jeg er meget smigret over, at både forskere og centrale personer i bioteknologivirksomheder har taget sig tid til at nominere mig til så vigtig en pris. Jeg var lidt overrasket over, at bioteknologivirksomheder bruger vores værktøjer så meget, så jeg føler mig meget beæret og glad for at modtage Novozymes Prisen,” slutter Peer Bork.

Om Peer Bork
Peer Bork har publiceret mere end 600 forskningsartikler i internationale peer-reviewed tidsskrifter, herunder mere end 80 i Nature, Science og Cell. Han er blandt de mest citerede forskere inden for biovidenskab verden over. Han har været eller er på redaktionskomiteen for flere tidsskrifter, herunder Science og Cell.

2021: ISCB (International Society for Computational Biology): Senior Scientist Award

2020: Director of the EMBL-Heidelberg site (European Molecular Biology Laboratory), Germany

2016: ERC Advanced Investigator Grant om tarmmikrobiomer

2011: ERC Advanced Investigator Grant om kræftmikrobiomer

2009: The Royal Society og Académie des sciences Microsoft Award for fremskridt inden for videnskab gennem beregningsmetoder

2008: Nature Prize for mentoring i videnskab

2001: Head of Unit (department), EMBL-Heidelberg, Germany

1995: Habilitation, Teoretisk biofysik, Humboldt Universitet, Berlin, Tyskland

1995: Gruppeleder, EMBL, Heidelberg, Tyskland

1991: Post.doc. og projektleder, Max Delbrück Center for Molecular Medicine, Berlin og EMBL-Heidelberg, Tyskland

1990: PhD i biokemi, Leipzig Universitet, Tyskland

Om Novozymes Prisen
Novozymes Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Prisen er på 5 mio. kr. Heraf er 4,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens 500.000 kr. er til prismodtageren personligt.

Prisen uddeles for en overvejende europæisk indsats. En prismodtager skal være ansat ved en offentlig eller non-profit vidensinstitution i et europæisk land. Der er ingen krav til prismodtagerens nationalitet. Prisen uddeles af Komite for Novozymes Prisen under Novo Nordisk Fonden på baggrund af modtagne nomineringer. Enhver kan nominere en kandidat til prisen.

2022-prisen åben for nomineringer
Novo Nordisk Fonden har allerede åbnet for indsendelse af nomineringer til Novozymes Prisen 2022. Deadline for nominering er 20. maj 2021. Læs mere her.

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, [email protected], +45 3067 4805