Ansøg om midler

Biologisk spåmand forbløffet over at modtage Novozymes Prisen

Professor Gunnar von Heijne fra Stockholms Universitet modtager Novozymes Prisen 2018. Prisen er på tre mio. kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Novozymes Prisen 2018 tildeles professor i biokemi ved Stockholms Universitet Gunnar von Heijne for hans videnskabelige gennembrud inden for studier af membranproteiner.

Membranproteiner udfører en række funktioner, som er afgørende for overlevelsen af organismer – bl.a. er de afgørende for transport af stoffer ind og ud af celler. Fejl i membranproteiner kan derfor også have store konsekvenser for menneskers sundhed.

”Selv det kun er 25-30 pct. af alle proteiner, der sidder i membranerne, er mere end halvdelen af alle lægemidler målrettet netop membranproteiner. Derfor er viden om sådanne proteiner af uvurderlig betydning for behandling af sygdomme,” forklarer Gunnar von Heijne.

Gunnar von Heijne og hans kollegaer har gennem deres forskning bl.a. afdækket, hvordan membranproteiner dannes og fungerer og har udviklet algoritmer til succesfuldt at forudsige proteiners strukturer. Disse værktøjer benyttes i dag flittigt af forskere i hele verden.

Et andet meget væsentligt bidrag, som Gunnar von Heijnes mere end 40 år lange forskerkarriere har ført med sig, drejer sig om selve pakningen og transporten af cellens byggeblokke, proteinerne.

”Vi identificerede allerede tidligt de stregkoder – eller signalsekvenser – som cellen benytter til at genkende endemålet for det enkelte protein. Den bedrift blev startskuddet til udviklingen af en hel række af beregningsværktøjer, der med stor præcision forudsiger, i hvilke strukturer proteiner folder,” siger Gunnar von Heijne.

Netop de systematiske forudsigelser har været essentielle inden for industriel bioteknologi, da de har stor betydning, når man skal have mikroorganismer til at producere medicinske stoffer som f.eks. insulin.

Novozymes Prisen er på tre mio. kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger.

Højt citeret

Jens Nielsen, formand for priskomiteen, siger: ”Den kendsgerning, at mange af Gunnar von Heijnes videnskabelige artikler er så højt citeret, selv mange år efter deres offentliggørelse, er en rigtig god indikator for den grundlæggende, langsigtede og originale karakter hans forskning har haft. Udover sin imponerende videnskabelige produktion har Gunnar von Heijne spillet en stor, aktiv og meget væsentlig rolle i videnskabelig kommunikation til såvel unge som i samfundet som sådan.”

“Gunnar von Heijnes arbejde må karakteriseres som meget originalt og ofte overraskende, elegant, tankevækkende og fantasifuldt. Gennem en kombination af teoretisk og bioinformatik arbejde på den ene side og systematisk biokemisk testning og validering, har han på den anden side udviklet en række begreber, der i dag er at finde i lærebøgerne på alverdens universiteter,” siger Jens Nielsen.

Selv havde Gunnar von Heijne ikke kunnet forudsige prisens komme. Fra hans mangeårige virke som formand og sekretær for Nobelpriskomiteen for kemi vidste han dog, at dette langt fra er unormalt, når en prismodtager ringes op og modtager den glædelige besked.

”Typisk er der tre reaktioner, når de får beskeden. Der er dem, der tror, at det er en practical joke, og hvor det tager et stykke tid at overbevise dem. Så er der dem, der tænker og måske siger, at det var på høje tide. Endelig er der den tredje og største gruppe. De ved godt, at de har en teoretisk chance for at få prisen, men de bliver forbløffede og mundlamme over, at deres kollegaer har fundet dem værdige. Jeg hører til den sidste gruppe og er dybt beæret over, at forskere uden for mit forskningsfelt har fundet mig værdig som prismodtager.”

Om Gunnar von Heijne

1975            MSc i kemi og kemiteknik,
Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Sverige

1980            Ph.d. i teoretisk fysik,
Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Sverige

1980–1981  Postdoc,
University of Michigan, Ann Arbor

1987            Gæsteprofessor, Molecular Biology Institute,
University of California, Los Angeles

1989–1994  Lektor,
Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige

1994–          Professor i teoretisk kemi,
Stockholms Universitet, Sverige

2000–2006  Direktør, Stockholm Bioinformatics Center,
Stockholms Universitet, Stockholm, Sverige

2006–          Direktør, Center for Biomembrane Research,
Stockholms Universitet, Stockholm, Sverige

1998–2009  Medlem,
Nobelkomiteén for Kemi

2017–          Medlem,
Nobelkomiteén for Kemi

Om Novozymes Prisen

Novozymes Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger.

Prisen er på tre mio. kr. Heraf er 2,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens 500.000 kr. er til prismodtageren personligt.

Prisen uddeles for en overvejende europæisk indsats. En prismodtager skal være ansat ved en offentlig eller non-profit vidensinstitution i et europæisk land. Der er ingen krav til prismodtagerens nationalitet. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden på baggrund af modtagne nomineringer og efter indstilling fra fondens Novozymes Priskomite. Enhver kan nominere en kandidat til prisen.

Yderligere information

Gunnar von Heijne, professor, Department of Biochemistry and Biophysics
Stockholms Universitet, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig,
Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, [email protected]