AF MORTEN BUSCH
Tidligere vaccination af børn i tredjeverdens lande har vist sig at være en rigtig god ide. Siden 1970erne, hvor der blev startet store vaccinationskampagner i f.eks. Afrika, er antallet af døde grundet mæslinger faldet med 40 %. Danske forskere – med det danske BANDIM-projekt i spidsen – har været blandt de ledende, og de kan nu rapportere om en lidt overraskende positiv bonus til de i forvejen positive tal. De vaccinerede børn får nemlig en kraftigere kropsbygning, hvis man vaccinerer dem tidligere.
Forskningen er baseret på tal fra 2003-2007 fra Guinea-Bissau, der var og er et af de mest hærgede lande, når det gælder mæslinger. I 70erne døde 5 ud af 10.000 børn af mæslinger. I dag er tallet faldet med 20 %, men der er stadig lang vej i kampen mod sygdommen, da hele 10 % af alle dødsfald blandt børn under 5 år skyldes mæslinger. Derfor er indsatsen for at få vaccineret endnu flere børn, stadig stor.
Som et forsøg prøvede man at man at rykke mæslingevaccinen fra 9 måneder til 4,5 måned efter fødslen. Det havde en overraskende ekstrabonus. De vaccinerede børn undgik nemlig ikke kun at blive syge af mæslinger, de blev også generelt mere velernærede. Det målte forskerne ud fra omkredsen af børnenes overarme, og den var hos de vaccinerede børn næsten 10 % større efter 24 måneder. Man så den største effekt hos pigerne, der havde hele 12 % større overarme.
Forskerne tolker effekten som en bekræftelse af, hvad de tidligere har haft mistanke om. Nemlig, at mæslingevaccinen har gavnlige ikke-specifikke effekter over for andre smitsomme sygdomme, og vaccinen kan dermed tilskrives en større del af den samlede effekt af indsatsen mod børnedødelighed i tredjeverdenslande.
Resultaterne er unikke, da de for første gang undersøger og beviser en generel positiv effekt af vacciner på børns ernæringsniveau. Den tidligere opfattelse har været, at vacciner kun beskytter mod specifikke sygdomme. De nye resultater peger på en generel lavere dødelighed og færre hospitalsindlæggelser efter vaccination. Disse effekter kræver dog yderligere forskning, for at kunne forstå dem tilstrækkeligt.
En grundig forsknings- og registreringsproces er netop kernen i Bandim Health Project og har tidligere ført til flere opsigtsvækkende opdagelser. Et af de vigtigste resultater var, at en ny mæslingevaccine, der blev indført i tredjeverdenslandene, var forbundet med en stor stigning i dødeligheden blandt især piger. Denne opdagelse førte til, at vaccinen blev trukket tilbage i 1992 og erstattet af en ny. Var det ikke sket, ville det have betydet mindst en halv million flere dødsfald blandt piger i Afrika om året.
Artiklen “The effect of early measles vaccination at 4.5 months of age on growth at 9 and 24 months of age in a randomized trial in Guinea-Bissau” er udkommet i BMC Pediatrics
Christine Benn, der er medforfatter, modtog i 2014 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet “Smarter use of vaccines: Improving health in both man and livestock through a better understanding of non-specific effects of vaccines.”
Studiet er en del af Bandim Health Project, der har modtaget over DKK 14 mio. i støtte fra Novo Nordisk Fonden.