Frances Ashcroft, professor i fysiologi ved Oxford Universitet, docent ved Trinity College Oxford og medlem af Royal Society of London, tildeles Jacobæus Prisen for hendes bedrifter inden for diabetesforskning.
Hendes forskning søger at belyse, hvordan ændringer i blodsukkerniveauet regulerer udskillelse af insulin fra bugspytkirtlen, og hvordan denne proces er hæmmet hos diabetikere.
Frances Ashcroft har afsløret, at den ATP-følsomme kaliumkanal tjener som molekylær forbindelse mellem forhøjet sukkerniveau og udskilning af insulin. Mutationer i gener i kaliumkanalen forårsager en sjælden arvelig form for diabetes (neonatal diabetes), og Ashcrofts arbejde har gjort det muligt for patienter med denne sygdom at overgå fra insulinindsprøjtninger til medicinsk behandling.
Hun har desuden skrevet to populærvidenskabelige bøger: Life at the Extremes og The Spark of Life.
Frances Ashcroft siger:
– Det er en stor ære at modtage Jacobæus Prisen 2014. Det er en af de ældste og mest prestigefyldte videnskabelige priser. At modtage prisen er ikke blot en anerkendelse af mig, men af hele mit team og samarbejdspartnere. Jeg ser frem til at besøge København og præsentere vores seneste forskning om de molekylære mekanismer, der ligger bag regulering af udskillelse af insulin hos raske og hos diabetikere.
FORELÆSNING I KØBENHAVN
Tildelingen af Jacobæus Prisen er enstemmigt vedtaget af Nordisk Forskningskomite, der er den komite under Novo Nordisk Fonden, der uddeler prisen. Frances Ashcroft er den 69. modtager af Jacobæus Prisen, der blev indstiftet i 1939 og er fondens ældste pris. Med prisen følger et beløb på 100.000 kr., og prismodtageren inviteres til at holde en forelæsning om sin forskning, den såkaldte H.C. Jacobæus Forelæsning.
Prisforelæsning holdes ved det årlige H.C. Jacobæus Symposium, der i år finder sted 9. december på Københavns Universitet. Pressen er velkommen.
Prisen er indstiftet til minde om Hans Christian Jacobæus (1879-1937), en respekteret svensk professor og pioner inden for lungefysiologi og patofysiologi. Han udviklede bl.a. en metode til at undersøge lungerne vha. torakoskopi – kikkertundersøgelser – hvilket har haft stor betydning for diagnosticering og behandling af lungesygdomme, især tuberkulose.
YDERLIGERE INFORMATION:
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected], mobil 3067 4805.