Ansøg om midler

Challenge Programme 2025: Her er de nye temaer

Novo Nordisk Fonden er begejstret for at kunne offentliggøre de fire temaer for Challenge Programme 2025. Programmet, der har et samlet budget på 480 mio. kr. (64,3 mio. euro), har fokus på nogle af de største globale samfundsmæssige udfordringer og er nu åbent for ansøgninger. Hør Fondens ledelse forklare relevansen af de nye forskningstemaer i en række korte film.

Challenge Programme giver førende forskere mulighed for at samle et stærkt team, der kan samarbejde om at finde løsninger på nogle af tidens store globale udfordringer.

Novo Nordisk Fonden har i år udvidet programmet fra tre forskningstemaer med et samlet budget på op til 360 mio. kr. i 2024 til fire nye temaer og et samlet budget på op til 480 mio. kr. i 2025. Hvert forskningsprojekt kan modtage en bevilling på op til 60 mio. kr. over 6 år.

I de korte film nedenfor kan du se medlemmer af Fondens ledelse fortælle om de nye forskningstemaer for Challenge Programme 2025, herunder eksempler på, hvilken type forskning, der kan støttes inden for de enkelte temaer. Programmet er nu åbent for ansøgninger fra forskere, der ønsker at arbejde inden for følgende fire temaer:

NNF’s store AI-udfordring

Den specifikke udfordring inden for dette tema er at udvikle og bruge kunstig intelligens (AI) til at katalysere gennembrud inden for videnskab, teknologi, bæredygtighed og sundhed. Den nye Gefion-supercomputer, som er dedikeret til AI, kan bruges som en effektiv beregningsplatform til at tackle denne udfordring.

Se Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, forklare vigtigheden og relevansen af dette forskningstema her:

Ektopisk fedt og kardiometabolisk sygdom

Den specifikke udfordring inden for dette tema er at forstå årsagerne til udviklingen og konsekvenserne af ektopisk fedtaflejring, så man kan opstille nye mål og strategier inden for præcisionsmedicin med henblik på sygdomsforebyggelse og behandling med mennesket i centrum.

Se Arne Astrup, Senior Vice President, Obesity and Nutritional Sciences, forklare vigtigheden og relevansen af dette forskningstema her: 

Samspillet mellem infektionssygdomme og kardiometaboliske sygdomme

Den specifikke udfordring inden for dette tema er at forstå samspillet mellem kardiometaboliske sygdomme og infektionssygdomme og oplyse om, hvordan man bedst reducerer sygelighed og dødelighed hos mennesker og befolkninger, der er eksponeret for begge typer sygdomme.

Se Martin Ridderstråle, Senior Vice President, Medical Science, forklare vigtigheden og relevansen af dette forskningstema her: 

Heterogenitet i bioproduktion

Den specifikke udfordring inden for dette tema er at forstå betydningen af heterogenitet i bioproduktion og udvikle nye metoder til at opdage, kontrollere og undgå heterogenitet i hele processen.

Se Claus Felby, Senior Vice President, Biotech, forklare vigtigheden og relevansen af dette forskningstema her:

Global relevans

De fire nye forskningstemaer i Challenge Programme 2025 afspejler Fondens engagement i at fremme banebrydende forskning og udvikling i Danmarks blomstrende forskningsmiljø.

Novo Nordisk Fonden forventer, at dette program vil bidrage væsentligt til udviklingen af det danske forskningsøkosystem og sikre effektive løsninger med global gennemslagskraft.

 

For mere information, besøg vores Challenge Programme side.

Yderligere information

Jakob Stein
Communications Specialist
[email protected]