Gymnasieelever og elever i udskolingen bør nok finpudse deres matematiske forståelse, inden de næste gang besøger Garderhøjfortet lidt nord for København.
Garderhøjfortet er nemlig i færd med at udvikle matematiske escape rooms, hvor eleverne skal demonstrere, at de har styr på geometrien og algebraen, før de kan forlade det 130 år gamle befæstningsværk.
De nye escape rooms bliver skabt med det formål at gøre matematik og dansk krigshistorie sjovt at lære om, samtidig med at det styrker klassernes fællesskab og samarbejdsforståelse.
»Eleverne bliver som sådan ikke fysisk lukket inde på Garderhøjfortet, men vi bygger en spændende historie op omkring det at være lukket inde på fortet og kun kan undslippe, hvis man løser en række matematiske opgaver,« forklarer Kristine Adler-Nissen, der er leder på Garderhøjfortet.
Garderhøjfortet i Gentofte Kommune har netop modtaget fire millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til over de næste to år at realisere projektet.
Skal knække koden til Enigma
De nye escape rooms kommer i praksis til at være rum i Garderhøjfortet, der bliver indrettet efter alle kunstens regler for at skabe den rette stemning. Rummene bliver blandt andet indrettet med møbler fra fortets tid, så eleverne føler, de rejser tilbage i tiden.
Her skal eleverne løse en række opgaver, der er matchet til deres niveau. Udfordringerne kommer til at have varierende karakter, men fælles for dem er, at eleverne skal bruge vinkelmålere, passere, kodebrydning osv. til at løse de opgaver, der i sidste ende tillader, at de kan forlade rummet.
En opgave kan eksempelvis være at finde indstillingen på nazisternes krypteringsmaskine Enigma (Enigma krypterede de beskeder, som nazisterne blandt andet sendte til deres tropper rundt om i verden) eller indstille vinklen på en kanon, så den rammer målet.
Som en del af undervisningsforløbet får eleverne lov til at dreje en 100 ton tung kanon i stilling, efter de har lavet en række matematiske beregninger på kanonerne.
»Vi vil inddrage både krigsteknologi og krigshistorie i de opgaver, som eleverne skal løse. Det involverer, at vi får lavet en masse visuelle og tekniske konstruktioner, der gør det hele til en fantastisk oplevelse« siger Kristine Adler-Nissen.
Gør klasselokalerne til escape rooms
Foruden de matematiske escape rooms på Garderhøjfortet skal bevillingen også bruges til at lave kurser og undervisningsforløb, som matematiklærere kan tage fat i for at få eleverne til selv at udvikle og designe deres egne matematiske escape rooms på skolerne.
»Det er et super fedt undervisningsforløb som supplement til den almindelige klasseundervisning. Eleverne lærer rigtig meget af at skulle udtænke opgaver, som deres klassekammerater skal løse« siger Kristine Adler-Nissen.
Elevernes udvikling af egne escape rooms kan ifølge Kristine Adler-Nissen kombineres med de makerspaces, som mange kommuner har lavet. Her kan eleverne kombinere deres matematiske opgaver med håndværk og konstruere en helhedsoplevelse for andre elever på skolerne.
Projektet er et led i Gentofte Kommunes arbejde med Fremtidens Udskoling, hvor der er fokus på eleverne motivation i en skoledag med mere afvekslende undervisningsformer. Undervisningen er i perioder projekt- og praksisorienteret, og der arbejdes med virkelige problemstillinger.
Intet frikvarter, før opgaven er løst
Den sidste del af bevillingen skal bruges til at lave webbaserede escape rooms, som lærere kan tage med ind i klasserne og projektere op på en storskærm.
Læreren får indledningsvist en liste over ting, de skal bruge til et specifikt escape room. Det kan være terninger, vinkelmåler, passer, en lineal og noget snor eller lignende. De individuelle opgaver vil desuden blive tilpasset til forskellige dele af matematikfaget, så nogle er inden for geometri, mens andre er inden for algebra. Herefter tænder læreren for programmet på computeren, og så skal eleverne gå i gang med at løse opgaven.
»Så kan man jo sige til eleverne, at frikvarteret først starter, når de er kommet ud af det givne ”escape room”. Målet er, at elever og lærere selv skal kunne lege med de her matematiske escape rooms i klasserne i hele landet, men hvis de vil have den helt store oplevelse, må de komme ud på Garderhøjfortet« siger Kristine Adler-Nissen.
Projektet ”Matematiske Escape Rooms” er ét af 16 projekter, der netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens tematiske program om matematik i naturvidenskab og teknologi. Læs mere om projekterne her.
Yderligere information
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]