Ansøg om midler

Diabetespris Har Fundet Sin Første Modtager

Den britiske forsker Stephen O’Rahilly, University of Cambridge, er valgt som modtager af EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence på 6 millioner kroner.

Prisen uddeles som anerkendelse for et fremragende forskningsmæssigt eller teknologisk bidrag, der øger vores viden om diabetes, dens sygdomsmekanismer eller dens komplikationer. Det er første gang, at prisen uddeles.

Professor Stephen O’Rahillys forskning har fokuseret på at afdække de grundlæggende årsager til type 2-diabetes og fedme på molekylærniveau og på at omsætte disse opdagelser til forbedret diagnostik og behandling af patienter. Hans arbejde har afdækket adskillige uopdagede genetiske årsager til de to sygsomme, herunder flere der kan behandles.

Prisen uddeles i samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden.

”Både EASD og Novo Nordisk Fonden har længe været stærke støtter af fremragende videnskab inden for diabetes. Det er derfor en stor ære at være den første modtager af denne generøse nye internationale pris. Siden jeg påbegyndte min karriere inden for klinisk forskning for 30 år siden, har jeg været velsignet med en række vidunderlige kolleger. Denne pris er lige så meget en anerkendelse af deres indsats som af min egen,” siger Stephen O’Rahilly.

Prismodtageren udvælges af et særligt bedømmelsesudvalg nedsat af EASD, mens pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden.

Andrew J.M. Boulton, præsident for EASD, siger: “På vegne af alle medlemmer af foreningen ønsker jeg professor Stephen O’Rahilly tillykke med modtagelsen af denne unikke og prestigefyldte pris.”

Birgitte Nauntofte, direktør for Novo Nordisk Fonden siger: ”Med den nye store diabetesforskningspris ønsker Novo Nordisk Fonden at anerkende verdens absolutte topforskere inden for feltet. Stephen O’Rahilly har med sin enestående forskning ydet et fremragende bidrag, som har ført til ny viden om diabetes til gavn for mennesker med denne sygdom.”

Diabetes er en af nutidens største globale sundhedsmæssige udfordringer. 370 millioner mennesker har i dag diabetes, og tallet ventes at stige til 550 millioner i 2030.

Af de 6 millioner kroner er 1 million kroner en personlig hæderspris, mens 5 millioner kroner er et rådighedsbeløb til forskning. Dermed er det verdens største hæderspris målrettet diabetes. Prisen overrækkes officielt ved en ceremoni ved EASD’s årskonference i Stockholm 16. september.

OM STEPHEN O’RAHILLY:

Stephen O’Rahilly dimitterede i Medicin fra University College Dublin i 1981. Efter sit uddannelsesforløb modtog han, i årene fra 1982 til 1991, yderligere klinisk uddannelse og forskningserfaring inden for almen medicin, diabetes og endokrinologi i London, Oxford og Harvard.

I 1991 modtog han et Wellcome Trust Senior Clinical Fellowship og etablerede sit laboratorium ved University of Cambridge. I 1996 blev han formand for Metabolic Medicine og i 2002 for Clinical Biochemistry and Medicine ved University of Cambridge. Han er meddirektør for Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science og direktør for MRC Metabolic Diseases Unit.