Ansøg om midler

Diabetesprisvinder Fejret I Lissabon

"Det er et stort privilegium at få tildelt denne pris, der betragtes som en unik pris i hele verden," siger Philipp Scherer, der her får overrakt EASD-Novo Nordisk Foundations Diabetes Prize for Excellence af Juleen R. Zierath, præsident for EASD (t.v.) og Birgitte Nauntofte, adm. direktør for Novo Nordisk Fonden. Se film om Philipp Scherers forskning ved at klikke på billedet.

Professor Philipp Scherer fik onsdag overrakt EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2017.

Prisoverrækkelsen fandt sted under European Association for the Study of Diabetes’ (EASD) 53. årsmøde i Lissabon. EASD’s præsident, Juleen Zierath, og Novo Nordisk Fondens direktør, Birgitte Nauntofte, lykønskede Philipp Scherer, før prismodtageren talte om hans forskning foran et publikum på over 3.000 mødedeltagere. Bagefter var der en reception.

“Det er et stort privilegium at få tildelt denne pris, der betragtes som en unik pris i hele verden. Prisen gives til et individ, men i virkeligheden havde intet af dette været muligt, hvis det ikke havde været for de mange kolleger, der har bidraget til arbejdet gennem årene og hjulpet med at skubbe forskningen op til et endnu højere niveau,” sagde Philipp Scherer.

EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence uddeles som anerkendelse for et fremragende forskningsmæssigt eller teknologisk bidrag, der øger vores viden om diabetes, dens sygdomsmekanismer eller dens komplikationer

INGEN VIDUNDERPILLE – ENDNU

Philipp Schererers omfattende analyse af fedtvævs fysiologi og hans meget innovative tilgang til videnskab har gjort ham til en gigant i forskningsverdenen. Hans arbejde har altid været blandt det allermest kreative på området. Han opdagede hormonet adiponektin, som sammen med opdagelsen af ​​hormonet leptin indvarslede en ny æra af indenfor forskning i hormoner i fedtvæv og stofskiftesygdomme.

Dr. Scherer har vist, at hvis man overproducerer adiponektin i kroppen, udvider fedtmassen sig på en sund måde, og hormonet beskytter dermed mod diabetes. Med andre ord har hans fantastiske fund vist, at fedme ikke i sig selv er den direkte årsag til type 2 diabetes, insulinresistens og stofskiftesygdomme. Adiponektin beskytter altså kroppen ved at holde fedtoverskuddet i fedtcellerne og ikke i andre væv, som ikke er designet til at lagre fedtstoffer. Disse grundlæggende fund har revolutioneret forskningsfeltet.

“Desværre er der ingen magisk pille endnu, fordi adiponektin i sig selv ikke kan bruges til behandling. Der foregår imidlertid allerede forskning for at udvikle stoffer svarende til adiponektin, der kan stimulere adiponektins receptorer i menneskers forskellige væv, hvis de ikke kan udskille tilstrækkelige mængder adiponektin. Dette kan potentielt virke i behandlingen af sygdomme som type 2-diabetes.”

Prisen er på 6 mio. Det er det tredje år prisen bliver uddelt.