Ansøg om midler

Eftertragtet højteknologisk platform styrker grundlag for nye opdagelser

Nye vigtige opdagelser og en styrket forskning inden for sundhedsvidenskab. Det er målet, når forskere i hele landet snart får adgang til en ny højtspecialiseret teknologisk facilitet for massespektrometri. Faciliteten placeres på Københavns Universitet og er kommet i stand gennem en bevilling på op til 100 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Foto: KU.

De seneste år har teknologien massespektrometri haft stor betydning for forskning på life science området. Især inden for proteinforskningen har den bidraget til betydningsfulde resultater. Helt kort er massespektrometri en avanceret vægt, der kan veje molekyler med ekstremt høj nøjagtighed. Det giver forskere en unik indsigt i de humane celler og de molekylære mekanismer, der for eksempel styrer celleudvikling og andre biologiske eller patologiske aktiviteter.

Teknologien er revolutionerende, fordi forskerne ikke nødvendigvis behøver forhåndsviden om de prøver, de gerne vil analysere. Derfor kaldes teknologien også ”discovery science” eller ”system science”, da den kan belyse ukendte områder frem for det, som forskerne kender og forventer.

Men teknologien er dyr og i dag kun tilgængelig få steder. Nu betyder en ny bevilling på op til 100 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden imidlertid, at der kan etableres en massespektrometri-facilitet på Københavns Universitet. Platformen er tilgængelig for alle forskere både fra den akademiske verden og industrien og med fortrinsret for forskere fra de nordiske lande.

”Med etableringen af denne nye infrastruktur markerer vi et nyt og spændende skridt inden for proteinforskningen. Det vil få stor betydning fremover, ikke kun inden for den grundlagsskabende forskning, men på sigt også i klinikken, fx til udvikling af personlig medicin. Vi er glade og stolte over den enestående mulighed for at styrke adgangen til højteknologisk forskningsinfrastruktur på Københavns Universitet,” siger dekan Ulla Wewer.

Udvikler forskningen i nye retninger
Den nye infrastruktur henvender sig især til forskningsgrupper inden for life science sektoren i form af vidensinstitutioner, hospitaler, biotekvirksomheder, medicinalindustrien og spin-off virksomheder. Bevillingens størrelse gør det muligt at investere i den nyeste og mest avancerede teknologi, som ellers kun findes få steder i verden.

Platformen hedder Proteomics Research Infrastructure (PRI) og bliver placeret på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (KU-SUND). Her har professor Matthias Mann, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, i en årrække arbejdet med massespektrometri og høstet stor international anerkendelse. Forskerne fra fakultetet vil derfor spille en afgørende rolle for platformens implementering via deres store erfaring og ekspertise på området.

“Massespektrometri-baseret proteomik har allerede bidraget til mange opdagelser inden for biologi og biomedicin, men den avancerede teknologi er begrænset til kun få laboratorier. Med den nye infrastruktur håber vi at gøre denne teknologi tilgængelig for mange flere forskere for at fremme videnskab inden for en lang række forskellige områder. Vi vil også anvende de seneste fremskridt inden for bioinformatik og maskinlæring for at udforske resultaterne på den bedste måde”, siger Matthias Mann.

Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, siger:

”Med bevillingen til etablering af denne topklasse facilitet ønsker Novo Nordisk Fonden at understøtte dansk proteinforskning. Målet er, at faciliteten skal være en førende teknologisk platform, der er internationalt anerkendt, eftertragtet og tilgængelig for alle forskere”.

Faciliteten åbner officielt d. 1. juli 2020, hvor der vil være uddannet mandskab inden for massespektrometri og bioinformatik, der kan dele ud af deres viden og hjælpe brugerne til at anvende teknologien. Bag bevillingen står Novo Nordisk Fonden.

Kontakt:

Professor Michael Lund Nielsen: mail: [email protected], tlf.: +45 35 32 50 19.