Ansøg om midler

Fermenteringsanlæg Skal Accelerere Udvikling Af Bæredygtig Produktion Af Lægemidler Og Kemikalier

I dag har The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability små bioreaktorer til rådighed, hvor bl.a. temperatur og iltning samt cellernes stofstifte og performance måles nøje. I fremtiden vil større bioreaktorer hjælpe med at modne cellefabrikkerne til industriel produktion. Foto: Anne Wärme Lykke.

Novo Nordisk Fonden har bevilget knap 118 mio. kr. til Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Bevillingen er givet til etablering af et fermenteringsanlæg, der skal gøre det muligt for centret at teste mulige produkter i langt større skala end hidtil. Centret forsker i udvikling af såkaldte cellefabrikker – bakterier, gær eller dyreceller, der er ændret genetisk, så de producerer et værdifuldt lægemiddel eller kemikalie. Hidtil har forskerne kun kunnet teste cellefabrikkernes ydeevne i små kolber og reagensglas. Med det nye anlæg vil forsøg kunne opskaleres til 30-liters tanke for at forudsige, hvordan cellefabrikkerne præsterer i stor skala i et industrielt miljø – og dermed accelerere en bæredygtig produktion af bl.a. lægemidler og kemikalier.

”Selvom du har udviklet en cellelinje, som er rigtig produktiv i mindre forsøg, er det ikke en garanti for, at cellerne yder godt i store bioreaktorer, som man ville bruge ude i industrien. Det nye anlæg vil kunne give et mere realistisk indtryk af muligheder og omkostninger ved bestemte typer af produkter,” siger professor Bernhard Palsson, centrets CEO.

”Hvis Danmark skal blive ved med at leve af at producere bæredygtige kemikalier, fødevarer og lægemidler, skal vi løse udfordringerne, så produktionen bliver mere effektiv. I dag bliver mange cellefabrikker aldrig brugt i industrien, fordi opskalering er for svær og omkostningstung,” siger han.

Pilotanlægget vil kunne teste alle parametre, som er vigtige i industrien, herunder temperatur, tryk og iltning.

Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability blev etableret ved DTU i 2011 på baggrund af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden, der nu i alt har støttet centret med godt 1,3 mia. kr.

”Bevillingen til etableringen af et fermenteringsanlæg vil gøre det muligt for centret at udvikle og afprøve bioproduktionsprocesser samt forske i, hvad der sker, når en proces opskaleres fra laboratorieskala til noget, der kan sammenlignes med industriel skala. Dette er vigtig viden, der kan hjælpe centret med at bestemme kommercialiseringspotentialet af de produktkandidater, centret arbejder med,” siger Dagnia Looms, leder af Strategic Awards i Novo Nordisk Fonden.

YDERLIGERE INFORMATION

Anne Wärme Lykke, Communications Officer, DTU Biosustain, tlf.: 2112 3770

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, [email protected]