Ansøg om midler

Førende Neuroforsker Modtager Novo Nordisk Foundation Laureate Research Grant

Ole Kiehn, professor, dr.med., er valgt som modtager af et Novo Nordisk Foundation Laureate Research Grant på DKK 40 millioner.

Hvordan styrer nervesystemet komplekse bevægelser i kroppen? Hvad sker der med disse styresystemer hos patienter med nedsat bevægelse?

Det er de væsentligste spørgsmål, som professor Ole Kiehn vil undersøge, efter han netop er valgt som modtager af et Novo Nordisk Foundation Laureate Research Grant på DKK 40 millioner. Med denne forskningsbevilling kan han flytte sit laboratorium til Københavns Universitet og udføre sin ambitiøse forskning dér i mindst 7 år.

Ole Kiehn, dr.med., er aktuelt professor i neurovidenskab ved Karolinska Institutet i Sverige. Han har i mere end 20 år været blandt de førende inden for forskning i, hvordan nervesystemet styrer kroppens lemmer til at udføre bevægelser.

Forskningen, som Ole Kiehn vil udføre med Laureate Research Grant-bevillingen, vil give et indgående kendskab til de neurale netværk, der styrer bevægelser såsom gang og løb. For at opnå en dybere forståelse vil han også undersøge de måder, hvorpå kommandosignalerne fra hjernen er integreret med kredsløbene i rygmarven. Disse studier vil give en bedre forståelse af bevægelsesforstyrrelser, så der kan findes nye behandlingsstrategier for patienter med nedsat bevægelse.

Ole Kiehn siger om vigtigheden af at have modtaget et Laureate Research Grant:

“Min forskning i neurovidenskab retter sig imod den motoriske funktion, der styrer komplekse neurale netværk i den normale og den syge hjerne og kræver indsamling af en stor mængde teknikker og viden fra forskellige discipliner. Den generøse og langsigtede Laureate Research Grant-bevilling vil give mig en enestående mulighed for at indlede videnskabelige undersøgelser i København og fortsætte min forskning på topniveau inden for dette område.”

Bevillingen gør det muligt for Ole Kiehn at vende tilbage til Københavns Universitet, hvor han blev uddannet og begyndte sin karriere som uafhængig forsker, før han blev hentet til Karolinska Institutet i 2001.

“København har et veletableret miljø inden for system-neurovidenskab og bevægelsesstyring. Jeg er meget glad for den positive udvikling, der er sket på forskningsområdet, hvilket gør Panum Instituttet til et attraktivt sted at vende tilbage til,” siger han.

Ole Kiehn har modtaget adskillige hædersbevisninger, inklusive medlemskab af EMBO, Academia Europea, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og det svenske Kungliga Vetenskapsakademien.

Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, CSO, Head of Research and Innovation Grants, Novo Nordisk Fonden, siger:

“Fonden er meget glad for at kunne støtte Ole Kiehns banebrydende forskning i bevægelse ved Københavns Universitet. Den substantielle og langsigtede finansiering fra Laureate Research Grant-bevillingen vil ikke kun gavne Oles studier, men også fremme dansk neurovidenskab generelt. Ole Kiehns forskningsprogram er fremragende grundforskning med en enestående mulighed for at kaste lys over sygdomme i bevægeapparatet hos mennesker og udviklingen af nye behandlingsformer.”

OM LAUREATE RESEARCH GRANT

De syvårige bevillinger gives efter indkaldelse af ansøgninger til exceptionelle forskere, der ønsker at etablere forskningsgrupper i Danmark. Hver bevilling på op til DKK 40 millioner er en rammebevilling, der dækker projekter, lønninger og forskningsudstyr.

Der uddeles op til DKK 5 millioner pr. år i en 7-årig periode, plus ekstra DKK 5 millioner om året de første to år til dækning af startomkostninger og rekruttering af medarbejdere. Bevillingen kan forlænges i yderligere syv år efter fornyet ansøgning og evaluering i projektets sjette år.

YDERLIGERE OPLYSNINGER

John Wittschieben, Senior Scientific Officer, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, Press Officer, [email protected], tlf.: 3067 4805.