Ansøg om midler

Folkemødet 2023: Novo Nordisk Fonden, Dansk Erhverv og Dansk Industri stiller skarpt på biosolutions

På Folkemødet 2023 vil Novo Nordisk Fonden i samarbejde med Dansk Industri og Dansk Erhverv fokusere på biosolutions. Med to dedikerede platforme, BIOscenen og BIOloungen, har de tre organisationer, sammen med en række partnere, stablet et fyldigt program på benene med arrangementer, hvis fællesnævner er at undersøge det enorme potentiale der ligger i produkter og løsninger, der er skabt med naturen som forbillede, med udgangspunkt i enzymer, proteiner, bakterier og plantefibre.

De findes i din morgenyoghurt, i dit vaskepulver, og måske også i dine løbesko. Og i fremtiden kan de blive udgangspunktet for produktionen af dit tøj og de mursten, dit hus er bygget af. Det handler om biosolutions: biologiens forunderlige grønne alternativer til de konventionelle – men klimabelastende – produkter og løsninger, vi bruger hver dag.

Danmark fører an – men hvor længe endnu?
Med industrigiganter som Novozymes og Chr. Hansen har Danmark gennem mange år været i front på biosolutions-området. Desværre har mange nye bioteknologiske opfindelser svært ved at opnå kommercielt fodfæste på grund af udfordringer forbundet med lovgivning og regulering, bl.a. i EU. Det kan medføre, at Danmark sakker bagud i forhold til lande som USA, Brasilien og Kina – og dét vil koste os arbejdspladser.

I en paneldebat på BIOscenen vil Novo Nordisk Fondens adm. direktør, professor Mads Krogsgaard Thomsen, diskutere udfordringerne med landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen, adm. direktør for Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen og Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

I en helt anden boldgade, dog stadig med biologien som fællesnævner, vil der i et panel på BIOscenen blive diskuteret, om vi redder eller ødelægger naturen, når vi arbejder med dens gener. Debatten ”Vi kan skræddersy gener – er det uetisk at lade være” vil finde sted mellem Christian Gamborg, lektor i naturressourceetik og medlem af Etisk Råd, Københavns Universitet, June Rebekka Bresson, talsperson, NOAH, Marie-Louise Boisen Lendal, medstifter og direktør, Tænketanken Frej og

Mickey Gjerris, bioetiker, forfatter og tidligere medlem af etisk råd, Københavns Universitet. Fra Novo Nordisk Fondens side vil Claus Felby, Senior Vice President, Biotech, Novo Nordisk Fonden, deltage.

Claus Felby vil også være til stede, når BIOscenen fredag aften danner ramme for BIObar – Folkemødets mest nørdede fredagsbar. Her vil han, i selskab med dekanerne fra de naturvidenskabelige og tekniske fakulteter fra de danske universiteter, mikse spændende bio-drinks.

Velkommen i løvens grønne hule
På BIOscenen undersøger vi også, om bioteknologiske tekstiler kan blive en seriøs udfordrer til nutidens konventionelle tøjproduktion, og i en anden debat skal det diskuteres, hvordan vi som forbrugere kan få større trang til at sætte tænderne i en kødfri burger eller andre fødevarer, vi skal vænne os til at lægge på tallerkenen, når vi skal spise mere klimavenligt.

Et andet perspektiv er økonomi. For uden penge på lommen må selv den mest innovative og driftige biosolutions-entreprenør kaste håndklædet i ringen. Den finansielle vinkel vil bl.a. blive bragt i spil af Novo Nordisk Fondens investeringsselskab, Novo Holdings, der vil være repræsenteret af Anders Spohr, der er direktør for holdingselskabets bioindustrielle investeringer. Han vil deltage i en række arrangementer, der sætter biosolutions i et økonomisk perspektiv, herunder et Løvens Hule-inspireret arrangement, hvor han, i selskab med iværksætter og tidl. undervisningsminister Tommy Ahlers og klimaordfører fra Venstre, Linea Søgaard-Lidell, bl.a. skal vurdere konkrete investeringscases inden for biosolutions.

Biosolutions, du kan røre ved
For de nysgerrige, der gerne vil både se, røre, og måske også smage lidt på biosolutions-produkter, vil der være rig mulighed for dette. Både teltet ved BIOscenen og BIOloungen vil under hele Folkemødet huse en biosolutions-udstilling, hvor selskaber fra ind- og udland udstiller deres produkter og dermed gør begrebet ’biosolutions’ konkret. Derudover vil loungen være rammen for en række science talks, hvor en håndfuld af landets fremmeste forskere vil give en lyn-indflyvning til deres forskningsfelt, og hvor både enzymer, planteproteiner, og naturens grønne apotek vil være blandt temaerne.

Se hele programmet for BIOscenen og BIOloungen her.

Er vi klar til de næste store udfordringer?
Foruden biosolutions-temaet i samarbejde med Dansk Industri og Dansk Erhverv, benytter Novo Nordisk Fonden Folkemødet 2023 til at sætte fokus på aktuelle og fremtidige udfordringer og potentialer for vores samfund. Dette sker i fire debatter, der finder sted på Grønbechs Hotel.

I den første debat kaster Novo Nordisk Fonden lys over Danmarks evne til at tiltrække de største internationale forskertalenter. Den anden debat handler om antibiotikaresistens og dens betydning for patienterne i det danske sundhedsvæsen. Den tredje debat dykker ned i en række etiske overvejelser i relation til global og lokal ulighed i adgang til sundhedsprofessionelle. Den fjerde debat handler om kvanteteknologiernes potentiale for udviklingen af dansk erhvervsliv. Vi drøfter samtidig de nødvendige løsninger i dialog med både politikere, fageksperter og andre centrale aktører

Læs mere om paneldeltagere samt tid og sted for Novo Nordisk Fondens Folkemøde-debatter her.

Om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.
https://novonordiskfonden.dk/da/

Yderligere information
Marie-Louise Jersin, Senior Communications Partner, +45 3049 4957, [email protected]