Ansøg om midler

Forskere skal finde fremtidens materialer til at opfange og udnytte kroppens energi i Novo Nordisk Fondens Challenge Programme

Hvordan udvikler vi materialer, der kan opfange og omdanne kroppens egen energi, signaler og impulser? Og hvordan omsættes dette til små sundhedsfremmende apparater, der kan monteres på eller i kroppen?

Dét er blandt de kerneudfordringer, der søges ny viden om i Novo Nordisk Fondens Challenge Programme for 2022.

Udfordringen hører under temaet Energimaterialer med biologiske anvendelser, der er blandt de tre hovedtemaer for Challenge Programme 2022, hvor ambitiøse forskere udfordres til at komme med løsningsmodeller for  globale problemstillinger inden for sundhed, bæredygtighed eller bioteknologi. Blandt de ansøgte projekter støtter Novo Nordisk Fonden de bedste projekter med op til 60 mio. kr. over en seksårig periode.

”Tænk på et kinetisk ur, som kan opsamle energi fra kroppens naturlige bevægelser og anvende denne energi til at drive uret. Kroppen producerer en enorm mængde energi, både i form af bevægelse og varme, og det vil være fantastisk, hvis denne energi kan høstes, lagres og anvendes. Denne Challenge udfordrer forskningssamfundet til at komme med kreative løsninger til, hvordan man udvikler materialer, der opsnapper og udnytter kroppens energi til biokompatible, intelligente apparater. Dette kunne eksempelvis være i form af små apparater til monitorering eller opretholdelse af kroppens funktioner,” fortæller Lene Oddershede,  Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden.

”Vores ambition er, at den materialeforskning, som bliver et resultat af udfordringen, ikke alene vil påvirke udviklingen af sundhedsfremmende wearables og implantater, men at den også kan bidrage signifikant til energikonverterende teknologier,” siger Lene Oddershede og uddyber:

”Vi vil gerne støtte forskning i materialer, der egner sig til at omsætte kroppens egen energi, f.eks. den varme, vi producerer, eller den bevægelsesenergi, som vi laver, eller alternativt den solenergi, som rammer os, til en brugbar form for energi. Denne energi kan så anvendes til at drive implementarbare apparater, som kan støtte livsvigtige funktioner, eller som kan aflæse kroppens signaler og forstærke dem, så man sikrer en korrekt behandling af forskellige sygdomme.”

Der er tre temaer i Novo Nordisk Fondens Challenge Programme 2022:

Tema 1: Genbrug for et bæredygtigt samfund

Tema 2: Energimaterialer med biologisk anvendelse

Tema 3: Immunitet på slimhindeflader

Om Challenge Programme
Novo Nordisk Fondens Challenge Programme blev etableret i 2014, og siden har fonden årligt uddelt et trecifret millionbeløb til ambitiøse forskningsprojekter med fokus på globale udfordringer. Challenge Programme er målrettet forskningsprojekter, der med en tematisk tilgang adresserer nogle af de store samfundsudfordringer – heraf navnet Challenge Programme.

Der uddeles op til i alt 360 mio. kr. fordelt på de respektive temaer i 2022, og der kan søges om op til 60 mio. kr. per projekt. Læs mere om Challenge Programme her.

Sådan ansøger du
Læs mere om ansøgningsprocessen her.

 

Yderligere information

Marie-Louise Jersin, Senior Communications Partner, +45 3049 4957, [email protected]