Ansøg om midler

Genforsker Modtager Jacobæus Prisen 2016

”Jeg er glad og stolt over at modtage prisen, der uddeles af højtrespekterede kolleger,” siger Mark McCarthy, som siden 2002 har været Robert Turner Professor of Diabetic Medicine ved Oxford University.

Professor Mark McCarthy modtager Jacobæus Prisen 2016 for sine enestående bidrag gennem en lang årrække til forskningen i sammenhængen mellem menneskers arvemasse og risikoen for at få type 2-diabetes. Prisen er på DKK 100.000 og uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Takket være grundforskning af høj kvalitet og godt samarbejde i internationale forskningskonsortier er det lykkedes forskere verden over at kortlægge mere end 100 gensekvenser, der findes i arvemassen hos mennesker med forhøjet risiko for type 2-diabetes. Mark McCarthy har spillet en væsentlig rolle i den proces som grundforsker, som leder af forskergrupper og som en førende figur i store, internationale konsortier, hvor forskere deler data og koordinerer deres arbejde med det mål for øje at opnå mest mulig ny viden på kortest mulig tid.

”Jeg er glad og stolt over at modtage prisen, der uddeles af højtrespekterede kolleger,” siger Mark McCarthy, som siden 2002 har været Robert Turner Professor of Diabetic Medicine ved Oxford University.

Mark McCarthy har lagt navn til omkring 500 videnskabelige artikler, og hans forskergruppe i Oxford har publiceret omkring 60 gange i førende tidsskrifter som Nature og Science. Han var blandt forfatterne og forskningslederne, da Science i 2007 udkom med en række opsigtsvækkende artikler med ny viden om, at specifikke genvarianter var mere hyppige blandt mennesker med type 2-diabetes.

”For omkring en tredjedel af de 100 gensekvenser, der har relation til risikoen for diabetes, har vi i dag en vis forståelse af, hvilke ’forstyrrelser’ de medfører i celler og organer. Nu arbejder vi på at få et mere komplet billede af genetisk risiko, og der er stadig meget arbejde tilbage,” siger Mark McCarthy.

MERE EFFEKTIV UDVIKLING AF MEDICIN

Prismodtageren håber, at forskningen bidrager til at skabe et bedre udgangspunkt for udvikling af diagnostiske tests og medicin.

”I dag er det sådan, at en masse ny medicin i princippet ser lovende ud. Medicinen kurerer ’diabetes’ i en celle, en fisk eller i en mus. Men når den bliver testet i mennesker, viser det sig ofte, at den ikke virker eller har uforudsete bivirkninger. Med genforskningen kan vi bidrage til, at udviklingen af medicin får et bedre udgangspunkt og dermed større chance for succes,” siger Mark McCarthy.

Professor Pål Rasmus Njølstad fra Nordisk Forskningskomite under Novo Nordisk Fonden, der uddeler prisen, siger:

”Mark McCarthy får prisen som en anerkendelse af hans høje videnskabelige standard, hans dybe indsigt i genetisk forskning og hans evne til at dele viden med andre forskere. Mark formår at forstå og kende detaljen i forskningen og har været en visionær leder af store forskningskonsortier som ENGAGE, DIAGRAM, T2DGENES, GoT2D, MAGIC, GIANT and EGG. Han har et usædvanligt godt blik for, hvilke mål det er værd at forfølge, og han gør det på en måde, så alle de deltagende forskergrupper kan se værdien i at bidrage.”

Jacobæus Prisen overrækkes formelt til Mark McCarthy i morgen i Bergen, Norge.

OM MARK MCCARTHY

Født: 1960

Robert Turner Professor of Diabetic Medicine ved Oxford University. Gruppeleder i Wellcome Trust Centre for Human Genetics. Overlæge ved Oxford University Hospitals Trust.

OM JACOBÆUS PRISEN

Jacobæus Prisen blev uddelt første gang i 1942 til minde om den svenske professor H.C. Jacobæus og er Novo Nordisk Fondens ældste pris. Prisen har til formål at promovere medicinsk forskning og gives årligt til en internationalt anerkendt forsker, der inviteres til at holde en forelæsning om sin forskning inden for det fysiologiske eller endokrinologiske område. Med prisen følger et beløb på 100.000 kr., som bevilges af Novo Nordisk Fonden efter indstilling fra Nordisk Forskningskomite.

YDERLIGERE INFORMATION

Mark McCarthy, professor, Oxford University, [email protected], +44 7825 344 066

Pål Rasmus Njølstad, professor og medlem af Nordisk Forskningskomite under Novo Nordisk Fonden, [email protected], +47 55975153

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected], +45 3067 4805