Ansøg om midler

Gymnasielærere modtager pris for at løfte kemiundervisningen til et nyt niveau

Nicolai Bogø Stabell og Lasse Johansen fra H. C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby modtager Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris 2022 øst for Storebælt.

På H. C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby er kemiundervisningen løftet til helt nye højder.

Gymnasiet har nemlig to af landets mest engagerede kemiundervisere ansat, og det betyder, at eleverne på skolen blandt andet kan deltage i træningshold til det internationale Kemi-OL.

Derudover har talentarbejdet omkring kemi haft effekter på de andre naturvidenskabelige fag, således at eleverne på H. C. Ørsted Gymnasiet i dag kan deltage i Geografi-OL, Fysik-OL, Biologi-OL, Georg Mohr, Dansk Datalogi-Dyst, Cybermissionen, U17 EOES Science-DM og mange flere konkurrencer.

For deres engagement og ekstraordinære indsats for at gøre kemifaget til et tilløbsstykke modtager gymnasielærerne Nicolai Bogø Stabell og Lasse Johansen nu Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris 2022 øst for Storebælt.

»Det er stort, og det betyder meget, når man på den måde bliver anerkendt for sit arbejde,« fortæller Lasse Johansen.

»Vi er utroligt beærede over, at vi først og fremmest er fundet værdige til at blive indstillet. Det er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde, og prisen kan forhåbentlig være med til at sætte endnu mere fokus på vores talentarbejde og bane vejen for endnu flere spændende ting,« siger Nicolai Bogø Stabell.

Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris har til formål at anerkende og synliggøre en særlig indsats inden for naturvidenskabelig undervisning på ungdomsuddannelserne. Prisen er opdelt i to med en prisvinder øst for Storebælt og en prisvinder vest for Storebælt. Med prisen følger 250.000 kr., hvoraf 50.000 kr. er en personlig hæderspris, mens 200.000 går til gymnasiet. Læs mere om prisvinderen vest for Storebælt her.

Ville ønske han selv havde haft mulighederne
Både Nicolai Bogø Stabell og Lasse Johansen er keminørder i den mest positive betydning af ordet. Nicolai Bogø Stabell har faktisk selv gået på H. C. Ørsted Gymnasiet og haft Lasse Johansen som lærer, og han ville ønske, at der også dengang havde været de samme muligheder for eleverne, som der er i dag.

»Det startede med, at vi blot ville lave noget for de særligt kemiinteresserede, til at vi i dag har et omfattende talentarbejde, hvor vi har mulighed for at putte flere ressourcer ind i faget, fordi det interesserer så mange elever,« siger Nicolai Bogø Stabell.

Lasse Johansen er særligt stolt af arbejdet med at gøre eleverne klar til at deltage i det internationale Kemi-OL. Undervisningen foregår uden for skoletiden og er med fuldt pensum ”plus moms”, som han siger.

»Som underviser er det altid rart, når ens elever går op i faget i et omfang, hvor de gerne vil måle sig selv op imod verdens bedste. Kemi er det mest fantastiske i hele verden, og jeg er rigtig glad for, at vi har muligheden for at understøtte den interesse hos vores elever på et højt niveau,« siger Lasse Johansen.

Vil udvikle eget undervisningsmateriale
Rektor Lars Viborg Jørgensen fra H. C. Ørsted Gymnasiet indstillede Nicolai Bogø Stabell og Lasse Johansen til at modtage prisen, og han er glad og stolt over, at de to undervisere modtager anerkendelsen. Lars Viborg Jørgensen fortæller, at ud af 750 nyopstartede elever på gymnasiet valgte flere end 100 at melde sig til Kemi-OL.

»Det er stukket helt af, og det viser, at de her to gutter kan et eller andet ekstraordinært. De brænder selv for kemi, og den entusiasme og glæde ved faget smitter af på eleverne,« siger han.

Med prisen fra Novo Nordisk Fonden følger 200.000 kr., som går til H. C. Ørsted Gymnasiet, og selvom det endnu ikke er besluttet, hvad pengene skal gå til, har Lasse Johansen en idé.

»Vi har en lang ønskeliste til laboratorieudstyr, som kan gøre det muligt at dyrke kemi på et højt niveau. Der skal vi se, hvor meget vi kan få for pengene, og ellers vil vi gerne udvikle vores eget undervisningsmateriale, som vi kan skræddersy til eleverne, og som i større omfang involverer praktisk træning, da det er en forudsætning for at klare sig godt til Kemi-OL,« siger han.

Om Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris

Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris er målrettet engagerede og dygtige gymnasielærere i fagene biologi, kemi, fysik, naturgeografi, bioteknologi, astronomi, geovidenskab, teknologi, teknikfag og matematik. Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig indsats inden for naturvidenskabelig undervisning på ungdomsuddannelserne.

Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris uddeles årligt og er delt i to priser; en til en gymnasielærer øst for Storebælt og en til en gymnasielærer vest for Storebælt. Hver pris består af en sum på 250.000 kr. bestående af en personlig hæderspris på 50.000 kr. og 200.000 kr. til gymnasiet. Hvis prisen gives til et team, modtager prismodtagerne hver 25.000. kr. Andelen, som tilfalder gymnasiet, skal anvendes til udvikling af den naturvidenskabelige undervisning (for eksempel indkøb af eksperimentelt udstyr, opgradering af lokaler/inventar, ekskursioner eller efteruddannelse).

Prisen uddeles til en gymnasielærer efter indstilling fra dennes rektor eller bestyrelse.

Du kan læse mere om prisen her.

Yderligere information:

Charlotte Druseberg, Grant Manager, Novo Nordisk Fonden, tlf. 3527 6565
Christian Mostrup, pressechef, Novo Nordisk Fonden, tlf. 30674805.