Fysisk træning virker som forebyggelse og behandling af type 2-diabetes, fordi træning fremmer skeletmusklernes evne til at optage insulin og dermed musklernes evne til at omsætte sukkerstoffet glukose til energi. I mange år har det været en gåde, hvad der præcis sker i mødet mellem insulin, glukose og muskelceller hos både raske og patienter med type 2-diabetes, som har en nedsat evne til at optage insulin.
Den gåde har professor Juleen Zierath bidraget væsentligt til at løse med sin tværfaglige forskning i integreret fysiologi gennem 20 år.
Juleen Zierath holder 21. april Novo Nordisk Fondens Forelæsning 2016 og modtager den medfølgende pris på 50.000 kr. for sin banebrydende forskning i de molekylære processer, der ligger til grund for udvikling og behandling af type 2-diabetes.
Hun er internationalt anerkendt for sin forskning og sin evne til at bygge bro mellem grundforskningen, der foregår i laboratoriet på epigenetisk og molekylært niveau, og arbejdet i klinikken.
SAMSPIL MELLEM TRÆNING, CELLER OG ARVEANLÆG
Blandt Juleen Zierath opsigtsvækkende resultater er præcise beskrivelser af en række ’signalveje’, ad hvilke glukose transporteres ind i cellerne hos raske. Hun har desuden påvist, hvordan disse veje blokeres hos patienter med type 2-diabetes, og hvordan nye veje åbner sig efter fysisk træning og vægttab, så evnen til at optage glukose forbedres.
”Jeg er virkelig glad for at modtage denne pris. Når man tager i betragtning, hvem der tidligere har fået prisen, føler jeg mig stærkt beæret over at være i deres selskab,” siger Juleen Zierath, der oprindelig uddannede sig til lærer og underviste teenagere i fysiologi og fysisk træning i USA.
Hun blev engageret i at forstå træningens samspil med kroppens celler og videreuddannede sig til idrætsfysiolog og siden ph.d. i molekylærbiologi.
DNA’ET AFGØR IKKE SKÆBNEN
I de seneste år har Juleen Zieraths forskning fokuseret på effekten af fysisk træning og vægttab på menneskers epigenom. Epigenomet er små kemiske molekyler, der bestemmer, hvilke dele af arveanlæggene i DNA’et, der bliver udtrykt. Juleen Zierath har i samarbejde med andre forskere og klinikere påvist, at epigenomet ændrer sig i såvel muskler, fedt og lever, når patienter med type 2-diabetes og overvægt taber sig efter en fedmeoperation.
”Det var et uventet resultat. Før antog man, at det epigenetiske landskab ikke var til at ændre, men nu har vi vist, at det er dynamisk. Det betyder, at dit DNA ikke afgør din skæbne. Selv om du arver dit DNA fra dine forældre, har du stadig en mulighed for at optimere dit helbred ved at ændre livsstil,” siger Juleen Zierath.
Formand for priskomiteen, professor Mette Marie Rosenkilde, siger:
”Juleen Zierath’s forskning er anerkendt både nationalt og internationalt. Zieraths gruppe er førende inden for translationel forskning, der beskriver de molekylære mekanismer inden for type 2-diabetes, og gruppen er i front med forskning i epigenetiske forandringer bl.a. efter fysisk træning. Ad åre kan forskningen bidrage til, at der udvikles nye lægemidler, som øger insulinfølsomheden hos patienter med type 2-diabetes og sikrer højere livskvalitet.”
OM JULEEN ZIERATH
Professor i integrativ fysiologi og sektionsleder ved Karolinska Instituttet i Stockholm. Professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet. President for European Association for the Study of Diabetes (EASD)
OM NOVO NORDISK FONDENS FORELÆSNING
Novo Nordisk Fondens Forelæsning er en pris, der gives til en aktiv forsker fra et nordisk land for et fremragende bidrag inden for forskning og/eller behandling af diabetes. Med prisen følger et beløb på 50.000 kr., der doneres af Novo Nordisk Fonden. Prisen markeres med en forelæsning på årskonferencen i Scandinavian Society for the Study of Diabetes.
Prisen uddeles af en komite bestående af tre medlemmer fra Novo Nordisk Fondens Nordisk Forskningskomite samt formanden for Scandinavian Society for the Study of Diabetes.
YDERLIGERE INFORMATION
Juleen Zierath, professor, [email protected], +46 8 2548 7580
Mette Marie Rosenkilde, formand for priskomiteen for Novo Nordisk Fondens Forelæsning, [email protected], tlf. +45 30604608
Christian Mostrup, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected],
tlf. +45 3067 4805