Ansøg om midler

Kan Danmark blive et plantebaseret foregangsland?

Nyt afsnit af podcasten Mikroskop sætter fokus på, hvordan vi ifølge Claus Meyer kan imødekomme den globale biodiversitets og klimakrise ved at give planterigets afgrøder en langt mere fremtrædende rolle i vores hverdagsmåltider.

Vores fødevaresystem er i ubalance og har stor negativ indvirkning på klimaaftrykket. En alt for stor andel af dyrkningsjorden går til animalsk produktion eller til produktion af dyrefoder. Vi er derfor nødt til at spise langt mere fra planten end fra dyret, end vi gør i dag.

En omstilling af vores fødevareproduktion og ændring af madkulturen er en af de simpleste veje til en markant reduktion af CO2-udledningen. Men, hvad skal der til for at få danskerne til at spise mere plantebaserede måltider?

”I forhold til det kæmpe globale biodiversitets- og klimaproblem, der er forbundet med det voldsomme og kontinuerligt voksende globale kødforbrug, så er det et kæmpe gennembrud, at vi nu har fundet de teknologiske angrebsvinkler, der gør, at vi kan tage grøntsager, som er langt billigere for miljøet og for naturen, og få til at smage og fungere stort set på den samme måde,” lyder det fra Claus Meyer, der er adjungeret professor ved DTU, gastronomisk entreprenør og fødevareideologisk pioner.

Hans mission er klar: at planterigets afgrøder får en langt mere fremtrædende rolle i vores hverdagsmåltider end de nogensinde har haft i Danmark.

Derfor arbejder Claus Meyer ihærdigt på at skabe en ny stærk madkultur, hvor både private og offentlige kantiner er med til at reducere de danske klimagasudledninger. Og, hvor den almene dansker finder lykken i at evne at lave skønne middagsmåltider med udgangspunkt i de lokale råvarer, de har liggende i grøntsagsskuffen.

I det seneste afsnit af podcasten Mikroskop kan du høre mere om Claus Meyers kulinariske rejse og hans syn på, hvordan vi opnår sundere og mere klimavenlige madvaner. Og blive klogere på en ny type plantebaseret bøf, der skabt ud fra en af madkunstens ældste teknikker, nemlig fermentering.

Mikroskop udgives af Novo Nordisk Fonden og produceres i samarbejde med Kontekst & Lyd og Podcastbureauet. Alle afsnit kan høres her.

 

 

Yderligere information

Jakob Stein
Communications Specialist
[email protected]