Ansøg om midler

Lærere Bag Undervisning Om Vingummibamser Og Science-OL Modtager Fondens Gymnasielærerpris

Lone Als Egebo (tv.) og Louise Lund Bækgaard modtager Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris 2016 for deres fremragende og vedholdende undervisningsindsatser. Prisen har til formål at sætte fokus på det høje faglige niveau i den biologiske naturvidenskabelige undervisning i gymnasierne.

På Allerød Gymnasium har adjunkt Louise Lund Bækgaard bl.a. undervist i vingummibamsers kemi og bedt eleverne konstruere en raket, der kan flyve ti meter. Hun tager utraditionelle metoder i brug og rækker også ud til andre fag uden for den naturvidenskabelige faggruppe, f.eks. engelsk og samfundsfag, med ideer til samarbejde.

På Hasseris Gymnasium har lektor Lone Als Egebo været drivkraften bag igangsættelse af studieretning med bioteknologi, bl.a. gennem indretning af laboratorier. Hun har også været med til at igangsætte den danske deltagelse i Den Europæiske Science Olympiade – en international konkurrence for elever med interesse for biologi, fysik og kemi.

Fælles for de to lærere er, at de i særlig grad formår at engagere deres elever i undervisningen. Det sker også ved, at eleverne kommer ud at møde virkeligheden både lokalt og internationalt. Louise Lund Bækgaard deltager bl.a. i Allerød Gymnasiums udvekslingsprogram med Taiwan, mens Lone Als Egebo bl.a. årligt besøger det anerkendte Sanger Institute i Cambridge, Storbritannien, med sine elever. Begge lærere er forfattere til undervisningsmateriale.

For deres fremragende og vedholdende indsatser modtager Louise Lund Bækgaard og Lone Als Egebo Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris 2016. Prisen har til formål at sætte fokus på det høje faglige niveau i den biologiske naturvidenskabelige undervisning i gymnasierne.

Der uddeles to priser årligt: Én øst for Storebælt og én vest for Storebælt.

Hver pris består af en sum på DKK 250.000 bestående af en personlig hæderspris på DKK 50.000 og DKK 200.000 til skolen.

Prisen uddeles i samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og DANSK BIOTEK.

CITATER

Rektor på Allerød Gymnasium, Kirsten Schiellerup, siger:

– Louise gør et kæmpe arbejde for sine elever og for skolen på mange fronter. Hendes gode humør og legende, men altid dybt seriøse og faglige tilgangsvinkel til eleverne og undervisningen er stærkt motiverende både i forhold til eleverne og alle os andre. Det er klart, at det også betyder meget for Allerød Gymnasium at blive begavet med så stor en pris. Jeg glæder mig meget til at planlægge nyindkøb til de biologiske fag sammen med Louise og resten af faggruppen.

Rektor på Hasseris Gymnasium, Anders Bach Jensen, siger:

– Valget af Lone som prisvinder er en fornem anerkendelse af en dygtig og ihærdig undervisningsindsats på Hasseris Gymnasium. Men det er også en anerkendelse af Lones generelle betydning for den biologisk-naturvidenskabelige undervisning på landsplan.

Birgitte Nauntofte, CEO, Novo Nordisk Fonden, siger:

– Forskning inden for biomedicin og bioteknologi er vigtige områder, som Danmark skal leve af i fremtiden. Med prisen ønsker vi derfor at påskønne de gymnasielærere, der gør en særlig indsats for at øge unges interesse inden for de biologiske naturvidenskabelige fag.

Louise Lund Bækgaard siger:

– Jeg er fantastisk glad for at få prisen. Det er en stor anerkendelse, som selvfølgelig betyder meget for mig personligt, men som jo også betyder, at vi kan sætte fokus på indkøb og indretning i den naturvidenskabelige fløj, så de virkelig understøtter den spændende, engagerende og udforskende undervisning.

Lone Als Egebo siger:

– Jeg er både overrasket, overvældet og meget glad. Især de biologiske videnskaber står mit hjerte nær, og jeg forsøger at bringe min egen begejstring ind i mit arbejde som gymnasielærer. De biologiske videnskaber kan være med til at sikre os en bæredygtig fremtid, og jeg ser det som en vigtig mission at give eleverne den viden og indsigt, som gør dem kompetente og handlekraftige til at navigere sundheds-, miljø- og energibevidst i fremtidens samfund.

Priserne overrækkes officielt ved årsmødet i DANSK BIOTEK 4. maj.

YDERLIGERE INFORMATION

Allerød Gymnasium:
Louise Lund Bækgaard, tlf.: 2615 2562

Rektor Kirsten Schiellerup, tlf.: 4817 7555 eller 3025 2430

 

Hasseris Gymnasium:
Lone Als Egebo, tlf.: 6154 3019

Rektor Anders Bach Jensen, tlf.: 9632 7111 elle 2962 3757

 

Novo Nordisk Fonden:
Presseansvarlig Christian Mostrup Scheel, tlf.: 3067 4805

Zerqa Schmidt, Administrative Coordinator, tlf.: 3527 6604

 

DANSK BIOTEK:
Christian Quaade, sekretariatschef, tlf.: 2889 5854

BEDØMMELSESUDVALGETS BEGRUNDELSE FOR VALGET AF LOUISE LUND BÆKGAARD

Louise Bækgaard brænder for naturvidenskab – noget som såvel elever som hendes kolleger mærker og værdsætter hver dag. Louise Bækgaards undervisning er præget af idérigdom og nytænkning. Det vigtigste er, siger Louise Bækgaard, at eleverne bliver inspirerede til at være nysgerrige og undersøgende – og fascinerede. Når elevernes motivation er i orden – så arbejder de hårdt og bliver rigtig dygtige! Louise udfordrer og udvikler konstant sin egen undervisningspraksis med fokus på den enkelte elevs motivation og faglige udvikling.

Louise Bækgaard har deltaget i skolens udvekslingsprogram med gymnasier i Taiwan, og hun har ikke været ikke bange for at påtage sig en ledende rolle i udviklingen af skolens naturvidenskabelige undervisning og promovering af naturfagene på skolen. Endvidere har hun gjort sig bemærket som medforfatter på undervisningsmateriale på Gyldendal’s ”Biologiportalen”. Hvert år har Louise Bækgaard elever, der deltager i diverse talentkonkurrencer og tilbud, så som Science Cup, Unge Forskere, Drug Hunters og DTU’s Biotech-Camp.

Louise Bækgaard er således en værdig modtager af Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris 2016

BEDØMMELSESUDVALGETS BEGRUNDELSE FOR VALGET AF LONE ALS EGEBO

Valget af Lone Als Egebo som den anden af årets to vindere understøttes af, at Lone Egebo i særklasse er en dygtig lærer. Hendes virke er båret af en smittende faglig entusiasme. I kraft af en aldrig svigtende lyst og evne til at have med de unge at gøre, formår hun på beundringsværdig vis at bringe egen fascination af naturvidenskab videre til eleverne og anspore og motivere dem til at gøre en ekstra faglig indsats.

Lone Egebo har været drivkraften bag igangsættelse af studieretningen med bioteknologi på Hasseris, bl.a. gennem meget aktiv indsats til ’Åbent Hus’-arrangementer m.v., indretning af laboratorier, samt etablering af udstyrssamlingen med moderne relevant udstyr. Lone Egebo er formand for opgavekommissionen for Bioteknologi og udarbejder dermed opgaver til skriftlig studentereksamen i bioteknologi (STX/HTX). Hun har desuden udgivet flere titler for forlaget Nucleus, og hun har været en del af den danske styregruppe for Science-OL, og har i den sammenhæng været med til at igangsætte den danske deltagelse i disse olympiader, herunder deltaget i olympiaden i Murcia, Spanien, med elever.

Lone Egebo er således en værdig modtager af Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris 2016.

OM NOVO NORDISK FONDEN GYMNASIELÆRERPRIS

Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris er målrettet gymnasielærere, som underviser i biologi, kemi og bioteknologi. Prisen har til formål at sætte fokus på det høje faglige niveau i den biologiske naturvidenskabelige undervisning i gymnasierne samt at anerkende de gymnasielærere, som har ydet et markant bidrag til den biologiske naturvidenskabelige undervisning

Prisen uddeles i samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og DANSK BIOTEK.

Gymnasielærerprisen som uddeles årligt, er delt i to priser; en til en gymnasielærer øst for Storebælt og en til en gymnasielærer vest for Storebælt. Hver pris består af en sum på DKK 250.000 bestående af en personlig hæderspris til læreren på DKK 50.000 og DKK 200.000 til skolen. Andelen som tilfalder gymnasiet, skal anvendes til udvikling af de biologiske naturvidenskabelige fag (fx indkøb af nyt undervisningsmateriale eller opgradering af lokaler/inventar til den biologiske naturvidenskabelige undervisning

Elever, forældre, kolleger og rektorer kan indstille en eller flere lærere til prisen. Blandt de indstillede udvælges prisvinderne af et særligt bedømmelsesudvalg nedsat af DANSK BIOTEK.