Ansøg om midler

Mads Krogsgaard Thomsen bliver ny direktør i Novo Nordisk Fonden

Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør for Forskning og Udvikling i Novo Nordisk A/S, tiltræder som administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden den 1. marts 2021. Han afløser Birgitte Nauntofte, der har været administrerende direktør siden 2009.

”Mads er et af de dygtigste og mest engagerede mennesker, jeg kender, og jeg er meget glad for, at han vil påtage sig den vigtige opgave at stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens virke i fremtiden,” siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fonden har med assistance fra et internationalt headhunter-firma brugt mere end et halvt år og en screening af over 100 egnede kandidater, før bestyrelsen besluttede sig for at tilbyde jobbet til Mads Krogsgaard Thomsen.

”Jeg har fulgt Novo Nordisk Fondens fantastiske udvikling på tæt hold i mange år, og det er med en blanding af ydmyghed og entusiasme, at jeg overtager ansvaret efter Birgitte,” siger Mads Krogsgaard Thomsen. ”Novo Nordisk Fonden er i dag blandt verdens tre største fonde og har i de seneste år opbygget en erfaren og dygtig organisation, som jeg glæder mig til at arbejde sammen med. Ambitionen er at støtte endnu flere initiativer og projekter til gavn for mennesker og samfund.”

Novo Nordisk Fonden har gennemgået en markant udvikling i de sidste ti år. Ved Birgitte Nauntoftes tiltrædelse i 2009 var der tre ansatte, og fonden uddelte ca. 200 mio. kr. årligt. Ved udgangen af 2020 var der 211 ansatte, og fonden uddelte ca. 5,5 mia. kr.

”Jeg vil gerne takke Birgitte for hendes kraftpræstation af en indsats for at bygge fonden op fra en lille organisation med begrænsede uddelinger til at være en af verdens største og mest professionelle fonde i dag. Det er en utrolig rejse, som Birgitte har stået i spidsen for,” siger Lars Rebien Sørensen. ”Vi vil naturligvis fortsætte med at trække på hendes dygtighed og erfaring i en række sammenhænge.”

De første forberedelser til direktørskiftet i Novo Nordisk Fonden blev indledt helt tilbage i begyndelsen af 2020, hvor Lars Rebien Sørensen og Birgitte Nauntofte aftalte, at tiden var ved at være inde til et skifte på direktørposten. Birgitte Nauntofte ønskede efter 12 år som direktør muligheden for at kunne påtage sig andre opgaver i den sidste del af sin erhvervskarriere. Tidspunktet passer godt med, at fonden er på et trin i sin udvikling, hvor det er naturligt med et skifte, inden man går i gang med at forberede arbejdet til den næste 5-årige strategiperiode.

Birgitte Nauntofte bliver i fonden marts måned ud for at sikre en grundig overdragelse til Mads Krogsgaard Thomsen, og i en periode herefter vil hun fortsat stå til rådighed for ledelsen. Hun er endvidere indtrådt som bestyrelsesmedlem i LIFE og BII, som Novo Nordisk Fonden etablerede som selvstændige fonde i december 2020.

Det er selvfølgelig svært at sige farvel til Novo Nordisk Fonden og mine meget dygtige kollegaer efter så mange år, men jeg er meget tilfreds med at kunne overdrage stafetten til Mads, som jeg har kendt i mange år,” siger Birgitte Nauntofte. ”Jeg er også glad for at kunne fastholde en tilknytning til fonden via to vigtige bestyrelsesposter i BII og LIFE. Begge fonde vil i de kommende år kunne sætte markante aftryk til gavn for vores samfund.”

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, [email protected]

Steffen Pierini Lüders, kommunikationschef, [email protected]

Mads Krogsgaard Thomsen, [1960], startede som ph.d.-studerende på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, hvorefter han arbejdede tre år som forsker på LEO Pharma. For 30 år siden flyttede han til Novo Nordisk, hvor han ledte først væksthormon- og siden diabetesforskningen. Han blev forskningsdirektør i 1995 og koncerndirektør med ansvar for Forskning og Udvikling i 2000 og har igennem tiden stået bag udviklingen af 20 lægemidler. Han er oprindelig uddannet dyrlæge og har en doktorgrad. Han er tidligere præsident for Akademiet for de Tekniske Videnskaber og formand for bestyrelsen på Københavns Universitet, hvor han også er adjungeret professor i farmakologi.

Birgitte Nauntofte, [1958], direktør i Novo Nordisk Fonden siden 2009. Fra 2000 og frem til 2009 var hun professor ved Københavns Universitet  og prodekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Hun er uddannet tandlæge fra 1982 og er ph.d. og dr.odont. fra Københavns Universitet. Hun har været næstformand for Steno Diabetes Center, formand for Kennedy Centret og bestyrelsesmedlem for Danmarks Farmaceutiske Universitet. Hun har endvidere været medlem af bl.a. Komiteen for god Fondsledelse, KL’s bankråd, Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Det Frie Forskningsråd – Sundhed og Sygdom.

LIFE blev etableret i 2018 af Novo Nordisk Fonden og har til formål at højne den naturvidenskabelige dannelse, uddannelse og forskning samt styrke danske børn og unges motivation og interesse for naturvidenskab. LIFE udvikler og leverer undervisningsforløb til brug i den almindelige undervisning i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.

BioInnovation Institute (BII) blev etableret i december 2017 af Novo Nordisk Fonden som det hidtil største initiativ af sin slags med et ambitiøst mål om at løfte forskning, innovation og iværksætteri inden for bioteknologi og life science. Over 85 forskningsprojekter og start-ups fra både Danmark og de øvrige nordiske lande har fået støtte gennem BII til udvikling af nye life science-innovationer og løsninger inden for farma, bioindustri og sundhedsteknologi.