Ansøg om midler

Mikrobiomets Fader Modtager Jacobæus Prisen 2017

Professor Jeffrey Gordon modtager Jacobæus Prisen 2017 for sit udførlige pionérarbejde omkring, hvordan tarmens mikrobiota bidrager til over- og underernæring. Prisen er på 100.000 kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden.

I begyndelsen af 1990’erne blev der i Jeffrey Gordons laboratorium anvendt genmodificerede mus til at undersøge, hvordan menneskets mave-tarmsystem er i stand til at skabe og vedligeholde forskellige funktioner i hele sin udstrækning. Ud fra denne forskning kunne man konkludere, at miljømæssige signaler i høj grad former mange af disse funktioner. For over 20 år siden begyndte han og hans studerende derfor at fokusere på tarmsystemets flora af mikroorganismer (mikrobiota) og den enorme mængde dertil tilknyttede gener (mikrobiomet) for at finde disse signaler.

Ved at anvende mus opfostret under sterile forhold, som derefter får tilført tarmbakterier fra mennesker, udførte de en række banebrydende eksperimenter. Resultaterne af disse viste dybtgående indvirkninger på fysiologi og stofskifte – bl.a. omkring hvordan mikroorganismer og deres værtsorganisme forarbejder og deler næringsstoffer i et symbiotisk samarbejde, som normalt er til gensidig fordel.

Gordon har kombineret disse gnotobiotiske dyremodeller med menneskelige studier, som involverer både tvillinger og medlemmer af fødselskohorter, som bor i lav-, mellem- og højindkomst lande med varierende kulturelle traditioner.

Overordnet set har hans arbejde ført til opdagelsen af et nyt ”organ” i menneskekroppen – omend et mikrobielt af slagsen – der udgøres af mange billioner celler. Hans opdagelser har ændret forståelsen af mikroorganismer ved at vise, hvordan de netop ikke fungerer hver for sig, men snarere samarbejder på tværs, hvilket har en stor indvirkning på sundhed og sygdomme. Hans forskning har fundamentalt ændret vores forståelse af to presserende og frustrerende globale sundhedsudfordringer: fedme og fejlernæring hos børn. Hans pionérarbejde har skabt grundlaget for en kæde af opdagelser, der har til formål at finde en måde at styre vores mikrobiota på for at skabe sundhed og trivsel.

I dag taler alle om denne blomstrende del af den biomedicinske videnskab. Gordons arbejde giver genlyd i akademiske projekter over hele verden inden for biotech og pharma, samt blandt hans elever, hvoraf mange nu er blandt de førende forskere på området.

”Jeg har altid følt, at jeg har været utroligt heldig med at være omgivet af en inspirerende gruppe af meget talentfulde studerende, der alle udviser en enorm nysgerrighed, kreativitet og mod til at udforske det ukendte – og også en vilje til at gå på tværs af de traditionelle grænser mellem forskningsområderne. Så denne pris er egentligt tilegnet dem,” siger Jeffrey Gordon.

Claes Ohlsson, formand for Novo Nordisk Fondens Komite for Endokrinologi og Metabolisme siger: ”Jeffrey Gordon modtager Jacobæus Prisen 2017 for sit udførlige pionérarbejde omkring, hvordan tarmens mikrobiota bidrager til over- og underernæring. Dr. Gordon har været førende inden for dette felt gennem de sidste 20 år, og han har udvidet grænserne ved at udvikle ny teknologi og tilgange til at forstå, hvilken rolle mikrobiomet spiller i menneskets sygdomme.”

OM JEFFREY GORDON:

Professor, direktør for Center for Genome Sciences and Systems Biology, Washington University, St. Louis, USA.

YDERLIGERE INFORMATION

Professor Jeffrey Gordon, Washington University School of Medicine, tlf. 314:362-7243, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, [email protected]