Ansøg om midler

Mød en Bevillingsmodtager: Charlotte Ling

Bevillingen har til formål at videreudvikle talentfulde yngre forskere til internationale topforskere.

I 2013 skabte Charlotte Ling og hendes gruppe overskrifter internationalt, da de, som de første i verden, påviste, at motion resulterer i epigenetiske forandringer i menneskers fedtvæv samt forandringer i gener, som koder for både fedme og type 2-diabetes.

– Vi undersøgte en gruppe midaldrende mænd, som ikke dyrkede ret meget motion. Vi fik dem til at motionere to gange om ugen over en periode på seks måneder. Og det viste sig, at en tredjedel af deres gener havde undergået epigenetiske forandringer i fedtvævet, siger Charlotte Ling, som er ph.d. og forskningsleder ved Lunds Universitet i Sverige.

– Det var fuldstændig uventet, at forandringen var så stor. Her var endelig beviset: Din livsstil gør faktisk en forskel, siger hun. Den banebrydende forskning blev til på baggrund af en Excellensprojekt-bevilling fra Novo Nordisk Fonden i 2011. Bevillingen er på DKK 5 millioner over fem år. Fonden uddeler hvert år fire Excellensprojekter til basal, translationel eller klinisk forskning af høj international kaliber inden for endokrinologi og eksperimentel fysiologi. Forskningen skal udføres i et nordisk land.

– Excellensprojekterne gives til unge og lovende forskere i den følsomme startfase af deres forskerkarriere, hvor de måske har behov for enten mere tid eller flere penge end mere etablerede og erfarne forskere. Det er spændende at se dem og deres arbejde få luft under vingerne, siger professor Bo Ahrén, formand for Novo Nordisk Fondens Nordisk Forskningskomite, der uddeler Excellensprojekterne.

KOMPLICERET FORSKNING

At Charlotte Ling er ved at få luft under vingerne er der ingen tvivl om. Hun er nu halvvejs i sit Excellensprojekt og undersøger, hvorvidt epigenetiske mekanismer spiller en rolle i patienter med type 2-diabetes ved at udføre komparative studier mellem raske og syge mennesker.

– Bevillingen har hjulpet mig med at tage skridtet fra ung forsker til seniorforsker. Jeg kunne ikke udføre den forskning, jeg gør, uden en Excellensprojekt-bevilling. Nu om dage er lægevidenskabelig forskning meget kompliceret, og ingen enkeltperson kan rumme al den viden, der skal til for at udføre denne her forskning. Bevillingen har gjort det muligt for mig at inkludere folk med de rigtige kompetencer i min egen gruppe, og det giver mig et lille forspring i forhold til konkurrenterne, siger Charlotte Ling.

Charlotte Ling har været forsker i 18 år, og hun elsker sit arbejde.

– Forskning er så nemt at elske – selvom jeg er ret utålmodig. Men jeg tror, at min utålmodighed hjælper mig til en vis grad, fordi det får mig til at arbejde ret hårdt for at blive færdig med tingene. Problemet er, at selvom jeg har 10 mennesker, som arbejder sammen med mig, så tager det stadig lang tid. Så, du ved – en menneskealder er kort tid.