Ansøg om midler

NOME sikrer ny finansiering fra Novo Nordisk Fonden

Det Nordiske Mentornetværk for Entrepreneurship (NOME), et elite mentorprogram for nordiske life science startups, har sikret 13,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Foundation til de næste tre år.

Den nye finansiering giver NOME mulighed for at udvide sine aktiviteter ved at optage flere virksomheder, mentorer, partnerorganisationer, udforske nye forskningsområder som industriel bioteknologi samt udvide NOME til regioner og lande omkring Norden.

To lovende regioner er Nordtyskland og Baltikum. For det første repræsenterer begge høj innovation og ekspertise, hvor NOME kan udvide puljen af top-mentorer og sikre en indgående trafik af innovation og talent til Norden. For det andet vil en tilstedeværelse i disse regioner give NOME-virksomheder kontakter og kanaler til vigtige udenlandske markeder.

Norden er blandt de mest innovative lande i verden, men er mindre effektiv til at oversætte innovationen til nye virksomheder med skaleringspotentiale sammenlignet med andre førende life science-regioner. NOME-mentormodellen udfylder et hul i økosystemet og vil fortsætte med at tilbyde langsigtet mentorskab fra 3-4 mentorer med komplementær baggrund til virksomhederne.

”Vores ambition med NOME er at fortsætte arbejdet med at etablere et velfungerende nordisk Life Science-økosystem med det formål at støtte de bedste nordiske opstartsvirksomheder og øge deres chance for at blive kommercielle succeser. De meget erfarne mentorer deler deres viden og globale netværk for både at fremskynde forretningsudvikling finde vej til langsigtet succes,” siger Kerstin Jakobsson, adm. dir., Medicon Village Innovation, som er en af partnerorganisationerne i NOME.

Den nye finansiering fra Novo Nordisk Fonden giver NOME mulighed for at udvide sin mentormodel og dermed hjælpe nordiske virksomheder, mentorer og finansiering med at krydse landegrænser for at skabe størst mulig effekt for fremtidige løsninger inden for sundhed og industriel bioteknologiske.

Resultater siden 2016
Siden starten i 2016 har NOME optaget 40+ lovende virksomheder fra Danmark, Sverige, Norge og, som tilsammen har rejst mere end 1,4 mia. kr. i kapital. NOME engagerer 75+ højt erfarne investorer, serielle iværksættere og højt profilerede ledere inden for life science fra de nordiske lande og USA som mentorer. Mentorerne giver værdi i form af introduktioner til investorer og kommercielle partnere, hjælp med licensaftaler og transaktioner samt input til forretningsstrategi og produktudvikling.

”Vi ser mange nystartede virksomheder i Norden, hvilket resulterer i et stigende behov for support og mentoring for at optimere resultatet. NOME har en vigtig rolle at spille ved at yde denne support. Et unikt træk ved NOME er, at der er mentorer fra alle nordiske lande med et univers af forskellige erfaringer og baggrunde. Det er derfor meget gavnligt, at NOME kan fortsætte sit vigtige arbejde med støtte fra Novo Nordisk Fonden”, siger Anders Ekblom, founding mentor i NOME og formand for adskillige bestyrelser i life science-selskaber.

I dag driver syv nordiske partnerorganisationer NOME: Accelerace i Danmark, Oslo Cancer Cluster Incubator og Aleap i Norge, Karolinska Institutet Innovations AB og Medicon Village i Sverige, og Vertical Accelerator og Turku Science Park Ltd i Finland. Forskellige lande og regioner har forskellige styrker og udfordringer, og deling af ekspertise og mentorressourcer er derfor en måde at optimere ressourcefordelingen mellem de nordiske lande.

Baggrund for NOME
NOME blev grundlagt i 2016 på initiativ af Novo Nordisk Fonden, og Accelerace blev valgt til at opbygge netværket, oprindeligt i en femårig finansieringsperiode. Visionen for NOME var dobbelt; for det første at drive de mest lovende nordiske startups til internationalt anerkendte kommercielle succeser ved at udnytte viden fra højt profilerede mentorer med globale netværk. For det andet at forbinde det nordiske økosystem på tværs af life science-sektoren for at lette vidensdeling og skabe kritisk masse for at tiltrække global kapital og partnerskaber til nordiske life science-virksomheder.

”NOME aktiverer effektivt en enorm uudnyttet ressource ved at give nye iværksættere adgang til de mest erfarne ledere i life science-industrien. Vi er begejstrede for den nye finansiering og den mulighed, det giver os til at gennemføre vores planer og videreudvikle NOME-netværket som et ‘must have’ med maksimal indflydelse og værdi i det nordiske life science økosystem”, siger Peter Birk, Accelerace.

I årenes løb har NOME udviklet sig til et bredt kendt og respekteret netværk. Mentoring fra højt erfarne branchefolk er kernen i NOME, men den årlige “US camp”, der tilbyder intense workshops og en-til-en sessioner omkring emner som IP, lovgivningsmæssig og markedsadgang fra lokale amerikanske mentorer, er en anden vigtig kerne i NOME foruden det årlige summit, hvor ledere og iværksættere fra hele den nordiske life science-industri mødes og netværker.

Fakta om NOME

  • Grundlagt i 2016
  • Flere end 40 selskaber deltager i mentoring-programmet
  • Selskaber, der har deltaget i NOME-programmet, har rejst 1,4 mia. kr.
  • Flere end 75 mentorer fra Norden og USA er tilknyttet NOME
  • 7 partnerorganisationer i Norden står for den daglige drift af NOME

Yderligere information

Anders Rosendahl, Senior Communications Partner, tlf.: 7730 1532, [email protected]