Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden etablerer ny rådgivende gruppe for sine humanitære bevillinger

Fem førende danske og internationale eksperter skal bidrage til at kvalificere Novo Nordisk Fondens uddelinger til humanitære formål og udviklingsindsatser.

Novo Nordisk Fonden har etableret en ny rådgivergruppe, der skal rådgive fonden om strategiske spørgsmål og overvejelser i forbindelse med fondens uddelinger til humanitære formål og udviklingsindsatser.

Initiativet kommer i forlængelse af, at fonden gennem de senere år har øget sin støtte til humanitære formål markant. Fonden planlægger  gradvist at øge sine samlede årlige udbetalinger på det humanitære område, så udbetalingerne når 200 mio. kr. årligt i 2023.

Den nye rådgivergruppe er bredt sammensat og består af både danske og internationale eksperter. Medlemmerne er eksperter på hver deres felt og har mange års erfaring, stærke internationale netværk og bred faglig viden inden for forskellige aspekter af humanitære indsatser, herunder sundhed, bæredygtighed og menneskerettigheder samt indsigt i lokale forhold i de områder, fonden opererer. Gruppens medlemmer er:

  • Kenneth Roth, direktør, Human Rights Watch
  • Bassem Saad, CEO, Queen Rania Foundation, Jordan
  • Lise Kingo, tidl. CEO og direktør, UN Global Compact
  • Flemming Konradsen, professor, Institut for Folkesundhedsvidenskab, og direktør, School of Global Health, Københavns Universitet.
  • Trine Rask Thygesen, direktør for udviklingspolitik, Udenrigsministeriet

Herudover deltager Lars Munch i gruppen som repræsentant for Novo Nordisk Fondens bestyrelse samt Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President, som gruppens formand.

”Vi har nedsat den nye gruppe for at få gavn af medlemmernes mangeårige erfaringer, indsigter og netværk. Målet er at styrke implementeringen af vores strategi og konkrete programmer, så disse kan få størst mulig effekt for de mennesker og lande, vi gerne vil hjælpe,” siger Hanne Line Jakobsen, chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til humanitære og sociale formål.

”Novo Nordisk Fonden er i en udviklingsfase, og som en ny og seriøs spiller på det humanitære område finder vi det vigtigt at lytte til og være i dialog med førende kapaciteter på de felter, vi arbejder inden for,” siger Hanne Line Jakobsen.

Siden 2019 har Novo Nordisk Fonden haft to særlige prioriteter i sin humanitære støtte og udviklingsindsatser. Den ene prioritet er at forbedre fremtidsudsigterne for unge flygtninge og andre udsatte unge i områder og lande, der er påvirket af konflikten i Syrien. Aktuelt foregår disse projekter i Jordan. Den anden prioritet er at bekæmpe ikke-smitsomme sygdomme i samme region samt i Østafrika. Aktuelt foregår disse projekter i Jordan og Tanzania. Novo Nordisk Fonden uddeler desuden akut nødhjælp til projekter i hele verden.

En undersøgelse foretaget af Novo Nordisk Fonden selv viser, at fra 2014-2019 har mere end 800.000 personer i udsatte dele af verden fået gavn af humanitære projekter, der er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, [email protected]