Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden Giver 235 Millioner Til Forskning I Stamceller

”Med denne bevilling kan vi yderligere positionere centret som et internationalt fyrtårn inden for basal og translationel stamcelleforskning inden for diabetes og kræft," siger centerleder, professor Henrik Semb.

Novo Nordisk Fonden har bevilget 235 millioner kroner til styrkelse og udvidelse af Novo Nordisk Foundation Section for Basic Stem Cell Biology ved Københavns Universitet.

Med fokus på stamcellers rolle undersøger sektionens forskere, hvordan organer og væv dannes under fosterudviklingen og efterfølgende vedligeholdes i kroppen, herunder hvordan stamcellers afvigende adfærd kan forklare sygdomme såsom kræft og diabetes?

Sektionens forskningsområder omfatter bl.a., hvordan stamceller kan påvirkes til at udvikle sig til bestemte typer af celler, herunder insulinproducerende beta-celler, og hvilken rolle kræftstamceller spiller i udvikling af forskellige typer af kræft.

Den nye bevilling gør det muligt for sektionen at investere i ny avanceret teknologi til analyse af enkelte celler og styring af stamcellers udvikling til specialiserede celler, at styrke sektionens eksisterende teknologiplatforme, investere i nye forskningsområder, herunder kræft i bugspytkirtlen, samt at rekruttere nye forskningsledere.

”Med denne bevilling kan vi yderligere positionere centret som et internationalt fyrtårn inden for basal og translationel stamcelleforskning inden for diabetes og kræft,” siger professor Henrik Semb, sektionens direktør.

“Bevillingen vil gøre os i stand til at udvikle nye teknologier til analyse af enkelte celler. Vi vil undersøge, hvordan cellerne interagerer via kemiske og mekaniske signaler for at etablere nødvendige programmer til at styre stamcelles adfærd under dannelsen af organer i fostret og under vævsvedligeholdelse hos voksne,” tilføjer han.

Novo Nordisk Foundation Section for Basic Stem Cell Biology blev etableret i 2010 på baggrund af en bevilling på 350 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og er en del af Novo Nordisk Fondens klynge af forskningscentre, der omfatter fire store forskningscentre samt Danmarks National Biobank. Formålet med etableringen af klyngen er at gøre Københavnsregionen til et internationalt omdrejningspunkt inden for biovidenskabelig forskning.

Birgitte Nauntofte, Novo Nordisk Fondens CEO, siger: ”Under professor Henrik Sembs dygtige ledelse har Novo Nordisk Foundation Section for Basic Stem Cell Biology hurtigt udviklet sig til et verdensklasses forskningscenter, der producerer forskning med høj international gennemslagskraft. Den planlagte udvidelse og de nye investeringer er afgørende for at videreudvikle og positionere sektionen som et globalt fyrtårn på dette konkurrenceprægede forskningsområde. På denne måde bidrager sektionen til at gøre Københavnsregionen til et internationalt omdrejningspunkt inden for biovidenskab.”

OM STAMCELLER OG GRUNDFORSKNING

Pluripotente stamceller kan udvikle sig til en hvilken som helst type celle i menneskekroppen, f.eks. hjerneceller, blodceller eller hudceller. Da mange alvorlige sygdomme skyldes tilstande, hvor celler mangler eller ikke fungerer, er der derfor et stort behandlingsmæssigt potentiale, hvis forskere i laboratoriet kan forstå og efterligne udviklingen fra stamcelle til specialiseret celle.

OM NOVO NORDISK FOUNDATION SECTION FOR BASIC STEM CELL BIOLOGY

Novo Nordisk Foundation Section for Basic Stem Cell Biology blev etableret ved Københavns Universitet i 2010 på baggrund af en bevilling på 350 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Sektionen er en af to sektioner i Det Danske Stamcellecenter (DanStem). Sektionen udfører grundforskning inden for udviklings-, stamcelle- og molekylærbiologi og har aktuelt 120 ansatte. Ambitionen er at frembringe viden, som kan danne grundlag for mere målrettede og effektive behandlingsmetoder til henholdsvis diabetes og kræft. Professor Henrik Semb er direktør for både sektionen og centret.

DanStems anden sektion, Section for Strategic Translational Stem Cell Research and Therapy, er støttet af Det Strategiske Forskningsråd og industripartnere. Sektionens formål er at translatere lovende, nye forskningsresultater, så de aktivt kan indgå i udvikling af nye behandlingsmetoder.

http://danstem.ku.dk

OM NOVO NORDISK FONDENS CENTERKLYNGE

Novo Nordisk Fondens centerklynge omfatter fire store forskningscentre og Danmarks Nationale Biobank.

Centrene er: Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Novo Nordisk Foundation Section for Basic Metabolic Research, alle tre etableret ved Københavns Universitet, samt Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU. Danmarks Nationale Biobank er etableret ved Statens Serum Institut.

Siden 2007 har Novo Nordisk Fonden bevilget tæt ved 3,5 milliarder kroner til etablering og drift af klyngen.

YDERLIGERE INFORMATION:

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, mobil: +45 3067 4805, e-mail: [email protected]

Naomi Dayan, Project Coordinator, DanStem, Københavns Universitet, mobil: +45 2364 9098, e-mail: [email protected]