Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden giver 835,4 mio. kr. til at styrke diabetesindsatsen i Region Sjælland

Novo Nordisk Fondens bestyrelse har i går 4. september 2018 godkendt en bevilling på 835,4 mio. kr. til Region Sjælland til at styrke diabetesindsatsen i regionen. Indsatsen omfatter etablering af Steno Diabetes Center Sjælland ved regionens fire sygehusenheder samt psykiatrien. Foto fra drejebogen.

Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden sker på baggrund af en drejebog for etablering og drift af centret. Drejebogen, der er udarbejdet med inddragelse af fagpersoner, sygehuse, patienter og øvrige sektorer i regionen, er 20. august 2018 blevet godkendt af et bredt politisk flertal i regionsrådet i Region Sjælland.

Formålet med Steno Diabetes Center Sjælland er at øge livslængden og forbedre livskvaliteten for alle personer med diabetes i regionen. Centret vil desuden have særligt fokus på at mindske socialt udsattes risiko for at udvikle diabetes.

Centret vil med udgangspunkt i Region Sjællands decentrale sygehusstruktur etableres i nye og eksisterende bygninger fordelt på regionens fire sygehusenheder samt psykiatrien. Centret skal løfte kvaliteten af i diabetesindsatsen i samarbejde med almen praksis og kommunerne.

Regionrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen, siger: ”Med Steno Diabetes Center Sjælland får vi et betydeligt løft for alle borgere med diabetes i regionen. Vi bringer den specialiserede behandling tæt på borgerne – uanset hvor de bor, og uanset hvem de er. Vi placerer derfor behandlingen af voksne og børn så lokalt som muligt – og opretter et særligt tilbud til psykiatriske patienter med diabetes. Samtidig bliver vi en aktiv del af et nationalt fællesskab om bedre forebyggelse og mere forskning.”

Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, siger:

”Novo Nordisk Fonden ønsker at bidrage til, at Danmark kan tilbyde forskningsbaseret behandling og forebyggelse af diabetes i verdensklasse. Målet er, at personer med diabetes skal leve længere og bedre, og at færre danskere skal have diabetes. Steno Diabetes Center Sjælland vil bl.a. gøre en særlig indsats målrettet sårbare og udsatte familier og personer med det formål at sikre, at alle i regionen modtager den bedst mulige behandling af diabetes.”

Det forventes, at ca. 10.000 patienter årligt vil modtage behandling på Steno Diabetes Center Sjælland, men det er ambitionen, at alle regionens ca. 45.000 personer med diabetes vil mærke et løft i kvaliteten af behandlingen af diabetes.

Et særligt fokusområde for centret vil være ulighed i sundhed i relation til diabetes, følgesygdomme og komobiditet. Her vil centret bl.a. målrette indsatsen mod specifikke målgrupper såsom sårbare familier med børn/unge med diabetes, børn og unge i høj risiko for at få diabetes, svært overvægtige voksne, voksne socialt udsatte, etniske minoriteter samt patienter med diabetes og multisygdom.

Bevillingen til Region Sjælland starter 1. januar 2019 og løber over 10 år frem til udgangen af 2028 med mulighed for forlængelse.

Om Steno Diabetes Center Sjælland

Steno Diabetes Center Sjælland etableres ved Region Sjællands fire sygehusenheder samt psykiatrien.

Centret vil have seks kernefokusområder:
•Styrke behandling og forebyggelse af senkomplikationer
•Forbedre den sammenhængende patientindsats
•Minimere ulighed i sundhed i relation til diabetes, følgesygdomme og komorbiditet
•Styrke samarbejde med psykiatrien
•Styrke forskning
•Forbedre patientuddannelse og kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle

For at kunne drive udvikling, forskning og spredning af viden inden for centrets indsatser vil hvert sygehusenhed få ansvar for at udvikle et særligt fokusområde. Valget af fokusområde tager afsæt i etablerede kompetencer, dvs. hvor de respektive sygehuse allerede har opbygget en profil:
•Nykøbing Falster Sygehus: Minimere social ulighed i sundhed i relation til diabetes
•Sjællands Universitetshospital (Køge og Roskilde): Somatisk komorbiditet og følgesygdomme til diabetes
•Holbæk Sygehus: Samarbejde med primær sektor i relation til diabetes
•Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse samt psykiatrien: Psykisk sygdom og diabetes

Alle standardaktiviteter i centret finansieres af Region Sjælland, mens Novo Nordisk Fonden betaler for de supplerende forebyggelses- og behandlingsaktiviteter. Desuden vil fonden bidrage til centrets øvrige kerneaktiviteter, som ligger ud over de eksisterende tiltag: klinisk forskning, uddannelse og kompetenceudvikling af sundhedsprofessionelle, øget tværsektorielt samarbejde samt det særlige fokusområde inden for ulighed i sundhed inden for diabetes. Herudover vil fonden også finansiere tilpasning af de fysiske rammer på sygehusene i Region Sjælland. Ombygningen af eksisterende lokaler ventes at være færdig i 2020 og en ny tilbygning ved Sjællands Universitetshospital i Køge 2021.

Læs drejebog for etablering af Steno Diabetes Center Sjælland her.

Bedre behandling i hele landet

Med bevillingen på 835,4 mio. kr. til Region Sjælland har Novo Nordisk Fonden nu bevilget støtte på i alt 7,375 mia. kr. til etablering af Steno Diabetes Centre i alle fem regioner i Danmark.

I 2016 bevilgede Novo Nordisk Fonden 2,945 mia. kr. til etablering af Steno Diabetes Center Copenhagen i Region Hovedstaden, og i 2017 bevilgede fonden hhv. 1,4 mia. til etablering af Steno Diabetes Center Aarhus i Region Midtjylland, 1,4 mia. kr. til etablering af Steno Diabetes Center Odense i Region Syddanmark samt 795 mio. kr. til etablering af Steno Diabetes Center Nordjylland.

Læs mere om Steno Diabetes Centrene her.

Yderligere oplysninger:

Region Sjælland: Heino Knudsen, regionrådsformand, tlf.: 5114 5496, eller pressevagten tlf.: 5787 5052

Novo Nordisk Fonden: Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected].