Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden Opretter Fem Priser Inden for Naturvidenskab

Novo Nordisk Fonden udvider fra to til fem undervisningspriser. Fonden oprettes to helt nye priser, den hidtil eksisterende Naturfagslærerpris erstattes af to nye grundskolepriser, mens den hidtil eksisterende Gymnasielærerpris styrkes og udvides til at dække flere fag.

Nye priser skal anerkende pædagoger og læreres arbejde med at skabe interesse og motivation for naturvidenskab blandt børn og unge. Der uddeles priser både øst og vest for Storebælt.

Undervisning i vingummibamsers kemi, et økologisk planetarium af ler, sten og halm og skabelse af en bionedbrydelig kugle, så man undgår lidelser hos dyr, der har hagl i kroppen efter en mislykket jagt. Det er nogle af de kreative undervisningstiltag, som tidligere vindere af Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris og Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris har taget for at fange elevernes interesse for de naturvidenskabelige fag.

Nu opretter Novo Nordisk Fonden en række nye priser med det formål at anerkende pædagogers, læreres og underviseres arbejde med at skabe læring, interesse og motivation for naturvidenskab blandt børn og unge – fra de helt tidlige erfaringer med natur og teknologi i børnehaver og vuggestuer til de teoretiske og eksperimentelle udfordringer på ungdomsuddannelserne og læreruddannelsen.

I alt afsættes årligt knap to mio. kr. til priserne.

Priserne vil blive uddelt til engagerede og dygtige personer, der leverer inspirerende naturfaglig undervisning eller pædagogisk arbejde på højt fagligt niveau.

De fem priser er:

  • Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris til pædagoger, der i daginstitutioner arbejder med natur og naturfænomener.
  • Novo Nordisk Fondens Natur- og Teknologilærerpris til grundskolelærere i faget natur/teknologi i indskoling og mellemtrin.
  • Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris til grundskolelærere i fagene biologi, fysik/kemi, geografi og matematik i udskoling.
  • Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris til undervisere i biologi, kemi, bioteknologi, fysik, natur/geografi og matematik på ungdomsuddannelserne.
  • Novo Nordisk Fondens Pris til Naturfagsundervisere på Læreruddannelsen rettet mod undervisere i undervisningsfagene natur/teknologi, biologi, fysik/kemi, geografi og matematik.

”Med priserne ønsker Novo Nordisk Fonden at sætte fokus på det høje naturfaglige undervisningsniveau i det danske uddannelsessystem og hædre de pædagoger og lærere, der yder en ekstraordinær indsats. Fondens undervisningspriser dækker alle de naturvidenskabelige fag og understøtter sammenhænge på langs af hele uddannelseskæden. På sigt håber vi, at flere unge får interesse for naturvidenskab, teknologi og forskning og vil vælge en karriere inden området,” siger Dagnia Looms, Head of Strategic Awards i Novo Nordisk Fonden.

Indstillinger til priserne evalueres af en komite nedsat af Novo Nordisk Fonden blandt indsendte indstillinger.

Læs mere om priserne her.

YDERLIGERE INFORMATION

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden,
tlf.: 3067 4805, [email protected]