Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden sætter fokus på samspillet mellem ernæring og tarmfloraens rolle i sygdomsudvikling

Under temaet ”How Dietary Factors Affect the Human Microbiome” vil Novo Nordisk Fonden gennem sit Challenge Programme støtte forskning, der kan bidrage til nye forebyggelsesstrategier og behandlingsmuligheder til f.eks. mave-tarmsygdomme via særlig ernæring, designerfood eller kosttilskud.

Gennem sit Challenge Programme, der søger svar på globale udfordringer inden for sundhed eller teknologi, retter Novo Nordisk Fonden fokus mod forskning inden for det menneskelige mikrobiom og ernæring.

En ændring af kosten kan enten fremme eller hæmme særlige bakterier, der lever i os. Studier har vist lovende resultater i forbindelse med at behandle f.eks. mave-tarmsygdomme, overvægt og fejlernæring ved at påvirke vores mikrobiom. Der er derfor øget interesse for at udvikle ingredienser og fødevarer, som kan påvirke mikrobiomet i en ønsket retning. På trods af at vi har opnået stor videnskabelig indsigt i det menneskelige mikrobiom de seneste årti, er vi stadig ikke i mål med via ernæringen at behandle eller forebygge mange af de sygdomme, som er forbundet med mikrobiomet.

Under temaet ”How Dietary Factors Affect the Human Microbiome” vil fonden derfor støtte forskning, der kan bidrage til nye forebyggelsesstrategier og behandlingsmuligheder via særlig ernæring, designerfood eller kosttilskud, der eksempelvis fremmer de ønskelige bakterier i kroppen.

”Målet med dette tema i Challenge Programme er at udforske og anvende indsigt i sammenhængen mellem ernæring og det menneskelige mikrobiom til at forbedre menneskers liv og sundhedstilstand,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Research and Innovation Grants i Novo Nordisk Fonden.

Challenge Programme blev etableret for fem år siden, og Novo Nordisk Fondens bestyrelse har i år afsat i alt 1,8 mia. kr. til fortsættelse af programmet i yderligere fem år. Fonden uddeler årligt op til 360 mio. kr.  gennem programmet, der har skiftende temaer fra år til år. Hver enkelt bevilling er på 60 mio. kr. udbetalt over en 6-årig periode.

Temaet “ How Dietary Factors Affect the Human Microbiome” er et af tre temaer i det kommende års Challenge Programme. Temaet er valgt, fordi en bedre forståelse for sammenhængen mellem ernæring og mennesket mikrobiom kan lede til nye forebyggelsesstrategier og nye behandlingsmuligheder. De to øvrige teamer i årets ansøgningsrunde er: “Emerging Infectious Diseases” og “Modern Plant Science – Towards a Sustainable World”.

Ansøgningsrunden er åben, og deadline er 6. december.

Læs mere om hvert forskningstema, kriterier for at søge og ansøgningsprocessen her.

Om Challenge Programme

Challenge Programme fokuserer på dybdegående forskning rettet mod specifikke globale udfordringer inden for årligt valgte forskningstemaer.

Novo Nordisk Fonden uddeler årligt op til 360 millioner gennem programmet, der har skiftende temaer fra år til år. Hver enkelt bevilling er på 60 mio. kr. udbetalt over en 6-årig periode og giver forskergrupper mulighed for at udforske en vigtig problemstilling inden for de valgte temaer.

Tilgangen kan være tværfagligt og er ikke begrænset til en specifik metode eller disciplin. Projektet skal være forankret ved et dansk universitet, hospital eller anden ikke-kommerciel vidensinstitution.

Læs mere her om Challenge Programme her.

Yderligere information

Jens Peter Holst Lauritsen, Scientific Officer, tlf.: 3527 6648, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]