Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden støtter 11 humanitære projekter

Novo Nordisk Fonden har bevilget 10,8 mio. kr. til humanitære projekter flere steder i verden. Blandt bevillingerne er støtte til at øge sikkerheden for kvinder i verdens største flygtningelejr i Bangladesh og opbygning af kompetencer hos unge syriske flygtninge og andre udsatte unge i Jordan. Foto: CARE

Novo Nordisk Fonden har uddelt støtte til 11 humanitære projekter, der har til formål at forbedre sundhed og fremtidsudsigter for mennesker, som lever i områder ramt af kriser eller naturkatastrofer. I alt har fonden bevilget 10,8 mio. kr. til danske og internationale hjælpeorganisationer. Hvert projekt har modtaget tæt på 1 mio. kr.

Midlerne er fordelt på projekter i hhv. Jordan, Bangladesh, Kenya, Irak, Libanon, Uganda, Niger og Colombia.

”Millioner af mennesker over hele verden befinder sig i katastrofale situationer og har brug for hjælp. Det gør et stort indtryk, og derfor er det for Novo Nordisk Fonden meget værdifuldt at kunne yde støtte til disse mennesker gennem yderst kompetente organisationer, som har dedikerede medarbejdere ude i felten, hvor hjælpen skal leveres. Vi ser frem meget til at følge projekterne og den forskel, de vil gøre i den kommende tid,” siger Hanna Line Jakobsen, chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sociale og humanitære formål.

Ikke-smitsomme sygdomme og øget sikkerhed for kvinder
Blandt bevillingsmodtagerne er Røde Kors, der har modtaget støtte til to selvstændige projekter, som hver især har som mål at hjælpe personer med ikke-smitsomme sygdomme i udsatte områder. Ikke-smitsomme sygdomme såsom hjertekarsygdomme, kroniske luftvejssygdomme, kræft og type 2-diabetes er et ofte overset indsatsområde i forbindelse med konflikter og katastrofer.

I et tredje projekt vil CARE Danmark øge sikkerheden for kvinder og piger i og omkring verdens største flygtningelejr i Bangladesh, der oplever udfordringer med kønsbaseret vold. Lejren er hjemsted for næsten én million Rohingya-flygtninge. CARE Danmark vil sammen med lokale partnere etablere to ”women’s friendly spaces” (sikre zoner), hvor kvinder bl.a. kan få hjælp og rådgivning om sikkerhed samt deltage i empowerment-aktiviteter. Samtidig vil projektet mobilisere mænd og drenge til at deltage i at forebygge og mindske risikoen for kønsbaseret vold.

Blandt bevillingsmodtagerne er også Oxfam IBIS, KVINFO og Danmission, der alle modtager støtte til projekter i Jordan. Fælles for projekterne er, at de vil give unge syriske flygtninge og andre udsatte unge kompetencer, som kan forbedre deres livsmuligheder i den igangværende krise i regionen.

Se beskrivelse af alle de støttede projekter nedenfor.

Ny ansøgningsrunde på vej
De knap 11 mio. støttekroner er en del af Novo Nordisk Fondens årlige uddelinger til humanitære indsatser og akut nødhjælp, som uddeles gennem åbne opslag. Fonden åbner i 1. kvartal 2020 for en ny ansøgningsrunde.

Uddelingerne til nødhjælp er et vigtigt element i Novo Nordisk Fondens samlede støtte på det humanitære område. I alt planlægger fonden gradvist at øge sine årlige udbetalinger på det humanitære område, så udbetalingerne når 200 mio. kr. årligt i 2023.

De 11 støttede projekter:

Danmission:
Empowered teachers create resilient youth and peaceful host communities in Jordan.
871.651 kr.

KVINFO:
Enhancing capabilities of youth, women and CSOs in critical thinking and collective action for enhanced social justice and gender equality in Jordan.
999.998 kr.

Oxfam IBIS:
Empowering conflict-affected Syrian and Jordanian youth in central Jordan.
965.155 kr.

CARE Danmark:
Safety and security of women and girls from gender-based violence in camps in Cox’s Bazar, Bangladesh.
1.000.000 kr.

Dansk Røde Kors (to bevillinger)
Mainstreaming non-communicable diseases in emergency preparedness and response operations in Kenya.
1.000.000 kr.

Integrating mental health and psychological support into NCD prevention and care in fragile settings (Iraq and Lebanon).
1.000.000 kr.

Mission Øst:
Distribution of hygiene and winterization kits to 900 families (approx. 5.400 individuals) in Iraq in urgent need of humanitarian support.
1.000.000 kr.

Coastal Hazard Wheel Platform:
Global coastal disaster prevention & recovery project.
1.000.000 kr.

International Aid Services Denmark:
Improved WASH and educational opportunities for refugees in southern Maradi region, Niger.
999.467 kr.

UNICEF Danmark:
Learning circles – education and child protection targeting Venezuelan crisis affected children and adolescents in Barranquilla, Colombia.
999.894 kr.

Dansk Flygtningehjælp
Acute humanitarian response of high influx of Congolese refugees displaced by armed conflict, Uganda
1.000.000 kr.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]